Internetul a fluturat ieri numai știri care transmiteau mesajul Președintelui României cum că începând cu data de 15 mai vor începe măsurile de relaxare dacă numărul de oameni infectați și decese vor scădea. Măsurile se vor ridica treptat, iar câteva dintre ele vor rămâne mult timp și multe responsabilități vor rămâne pe umerii omului de rând.
Bun, va trebui să ne adaptăm mereu cu noile schimbări, dar ne va fi mai ușor, pentru că plecăm de la restricții mai dure. Va trebui să avem grijă în continuare. Nu înseamnă că ne întoarcem dintr-o dată la cum eram în urmă cu 3-4 luni. Dar eu sunt curios, ce am învățat și din criza coronavirus, până acum?
Desigur, criza probabil se va întinde pe cel puțin 2 ani (și aici sunt optimist) până ne vom intra din nou în obiceiul de a sparge banii pe orice nimic. La criza din 2008 a durat cam 3-4 ani până când oamenii au prins din nou încredere, dar asta nu înseamnă că și acum va fi la fel.
Ne aflăm într-o criză economică?
Da! Și dacă nu ai realizat asta până acum, e nasol ce te va aștepta de acum încolo. Înțelege că nu toți cei care au stat acasă au și putut lucra de acasă. Nu toți cei care au stat acasă și nu au lucrat, au fost băgați în șomaj, iar șomajul nu ajunge pentru o familie întreagă, doar dacă îl primesc 2 din 3 membri ai familiei.
Am discutat cu prieteni care s-au adaptat și s-au reprofilat pe domenii care aveau nevoie de angajați, deși asta a însemnat să „coboare pe scara ierarhică”. Iar pentru mulți a fost nevoie să apeleze la economii. Oricum o dai, niște bani s-au dus și acum trebuie puși la loc.
Gândește-te numai la angajații care lucrează la hoteluri, baruri, restaurante, pub-uri, cafenele, cluburi, săli de fitness, masaj și cam tot ce ține de turism. Un om întreg la minte nu se va mai răsfăța în astfel de locuri pentru că 1. nu mai are bani și strânge pentru a-și asigura strictul necesar și 2. are o frică că a văzut cât de greu este să nu ai lucruri și/sau bani.
Dacă patronii din aceste domenii nu vor mai avea clienți, acestea se vor închide sau în cel mai fericit caz își vor reduce numărul de angajați. Prin urmare oameni fără locuri de muncă, oameni care nu vor mai cheltui, oameni care nu se vor mai distra în fiecare seară – deci criză.
Ce am învățat din criza asta?
De la ultima criză economică au trecut 12 ani. Deci este a doua oară când „suntem luați prin surprindere”, la fel ca primăriile când vine prima ninsoare (asta este o problemă națională, nu locală și nici internațională). A treia dată trebuie să fim chiar găgăuță dacă iar ne plângem că nu avem aia și aia și nu putem să-i facem față și iar începem să ne plângem de vecinul de la trei, guvern sau Patriarhul Daniel.
Apropo, fiți fericiți că i-am avut pe acești băieți la guvernare și n-am avut o Veorică cu un trandafir în piept, că praful se alegea de noi. Au fost oameni și zone unde nu s-au descurcat la fel de bine ca „tine”? Da, nu totul a fost roz. Și nu suntem Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie să fim în top 5 sau 10 când vine vorba de buget. Dar haide să comparăm numărul de oameni infectați și decese, cu orice altă țară vreți voi.
Când mai mergeți la biserică, aprinde-ți o lumânare și pentru ei.
La fel ca în criza economică din 2008 și chiar asta în care ne aflăm acum (doar că puțin mai târziu vom realiza că este o criză economică), nu știi cum va lovi până nu va începe.
În ultimii doi ani am discutat cu mulți clienți despre „viitoarea criză economică” și toți ne așteptam să fie în domeniul auto. Apropo, domeniul auto va fi unul din cele mai lovite, nimeni nu o să-și mai cumpere acum și în următorii 1-2-3 ani, mașină de zeci de mii de euro. Frica încă este acolo.
Cum ne-a schimbat comportamentul actuala criză economică?
Vom mai merge la Starbucks în fiecare dimineață înainte de muncă să ne luăm cafea cu frișcă și extra arome de 15 lei? Vom mai mânca în fiecare zi la prânz buger sau la fast food-ul de lângă clădirea de birouri? Vom mai ieși atât de des seara în oraș la bere, club, mall-uri, paintball, carting sau alte forme de distracție? Nu tati. Astea s-au terminat pentru o perioadă.
Am fost la începutul anului într-un city break în Germania. Oamenii acolo sunt mult mai simpli și mai calculați. Poate că de’asta străinii preferă să vină în România să se distreze. Pentru că încă suntem nesăbuiți și mai avem multe de învățat. Cum ar fi de exemplu un fond de economii pentru urgențe. Cum ar fi să știm cu toții ce avem de făcut acum după o criză.
Dar astea nu sunt neapărat din vina noastră, nu? Adică au trecut doar 30 de ani de când am ieșit de sub comunism și nu am avut educația necesară, iar politicienii ăștia au fost la fel de slabi pregătiți ca orice om de rând. Numai dacă ar fi fost la guvernare mai multe partide politice, măcar un mandat întreg, nu 1-2-5 luni. Poate atunci am fi avut o șansă, nu? NU?! Fix gândirea asta ne-a adus aici.
Tu nu ești de vină pentru educația pe care ai primit-o, dar ești de vină pentru că acum nu faci nimic în plus pentru tine și copilul tău.
Ce am descoperit după două luni de stat în casă?
Dacă în urmă cu câteva luni, auzeam clienții cum vorbeau cu dor despre zilele de vineri când au posibilitatea să vină mai casual la birou sau să lucreze de acasă. Cât de plăcut este să te trezești dimineața și doar în 30 de minute să te speli, mănânci și să-ți pui laptop-ul în brațe, în loc să petreci cele 30 de minute în casă și încă o oră pe drum dus și alta întors, acum lucrurile nu mai stau la fel.
Toți s-au bucurat la început de munca de acasă, dar așa cum bine a spus un prieten noi oamenii suntem făcut să socializăm. Lipsa interacțiunii cu colegii de la birou ne lipsește mai mult decât am crezut. Dar am descoperit-o și pe’asta.
Am descoperit că nu este nevoie să mâncăm de 3 ori pe zi. Se poate doar o dată sau maxim de 2 ori pe zi.
Am descoperit că nu este nevoie de locuri extravagante pentru a ne distra și simți bine. Se poate la fel de bine și cu o carte, un film sau o plimbare cu persoana ideală.
Am descoperit cât de mult înseamnă o pauză în natură, ce frumos sună ciripitul păsărilor – detalii cărora puțini le dădeau atenția cuvenită.
Lasă un răspuns