Știu sigur că eram într-o zi de sâmbătă atunci când am avut-o clientă pe doamna care urma să-mi planteze în gânduri povestea ei. Sâmbăta obișnuiesc să-mi conectez telefonul la mașină și ascult muzică românească de pe Spotify. Orașul mult mai liber, clienți care mă plimbă prin cele mai interesante locuri din București și conduc mai mult decât de obicei. Astfel reușesc să filtrez mai bine muzica.
Am ajuns în complexul comercial din Băneasa de unde avea să mă ocupe clienta. Aparent o femeie care lucrează acolo făcuse comandă pentru prietena ei care tocmai venise în București și nu cunoștea orașul foarte bine. Așa că i-a făcut comandă la taxi după ce au stat puțin la o cafea, informații pe care aveam să le aflu ulterior.
Mie îmi place mult muzica de la Carla’s Dreams, iar atunci când a început Pe umerii tăi slabi, am dat volumul puțin mai tare. Eu obișnuiesc să asociez momente, gesturi sau oameni cu versuri din melodii. Este un exercițiu pe care mi l-am dezvoltat în timp pentru a-mi aduce aminte mai ușor. Așa se face că îmi aduc aminte cum la versul Cum poa’ să fie slabă dacă poa’ să fie mamă? a bufnit în plâns. Țineți minte versul ăsta că-l veți regăsi peste tot până la sfârșitul articolului.
În astfel de situații mă gândesc imediat că este cazul de vreo dragoste pierdută sau neîmplinită, dar vârsta respectabilă a clientei îmi spunea că aici trebuie să fie vorba de mai mult. După câteva întrebări cheie a început să-mi povestească totul, dar pe parcurs mi-am dat seama câtă nevoie avea să vorbească cu cineva despre asta.
Mândria clientei erau cele două fete care se bucurau de un real succes. Fata cea mică era pe traseul spre succes, iar fata cea mică avea tot ce mama ei i-a dorit să aibă atunci când a născut-o. O căsnicie fericită despre care toată lumea vorbea, însă în timp avea să afle și dedesubturile acestei fericiri artificiale, iar clinica medicală pe care o înființase era în plină dezvoltare. Dar toate astea erau știri vechi de câțiva ani.
În prezent clienta mea locuia singură în alt oraș unde se bucura de natura pașnică, însă de când fata cea mare a rămas gravidă, nu mai avea liniște deloc. Clinica fetei sale s-a extins foarte mult având peste 70 de angajați, iar probleme parcă nu mai încetează, asta în timp ce mai și profesează ca doctor.
În ultimile 3 luni a făcut câteva atacuri de panică. Clienta mea a fost doctor de familie și spune că nu a mai văzut așa ceva, pentru că nu reușește să-i găsească vreun pronostic, deși cel clar ar fi stresul.
Am întrebat-o ce metode a încercat până în acel moment, iar răspunsurile mi-au oferit soluția la problemă pe care și clienta mea o avea, dar îi era teamă să o pronunțe. Prin metodele încercate a menționat-o de câteva ori pe sora ei și alți prieteni apropiați care i-au fost alături. Clienta mea fiind din alt oraș, ajunge mai greu la fata ei, iar în ultima vreme parcă o ține intenționat la distanță, dar acum venea la fata ei fără ca aceasta să știe.
Un om puternic și de succes este deseori descris prin sintagma încredere în propria persoană. Pentru o femeie am observat că încrederea în propria persoană de multe ori provine de la familie sau prietenii care o susțin, iar în timp se regăsește în experiență, reușite personale și profesionale, dar și lecțiile prin care viața a trecut-o. Însă bărbatul rămâne pentru multe femei muntele de care se sprijină atunci când simte nevoia.
Ca doctor ai responsabilități față de pacienți și metodele aplicate, dacă mai pui și conducerea unei clinici cu peste 70 de angajați, mi se pare normal să aibă mai multe probleme. Toate simțurile unei femei se schimbă atunci când este gravidă, prin urmare are nevoie de tot ajutorul familiei în perioada asta.
După ce mi-a mărturisit toate metodele încercate la problema fetei sale, am întrebat-o pe clienta mea unde este rolul soțului în cele descrise. Răspunsul a fost unul la care nici eu nu mă așteptam și n-am reușit să-l uit: dacă în urmă cu câțiva ani era aproape imposibil să se gândească la despărțire, acum era din ce în ce mai aproape.
În această criză în care mama ei se afla, a aflat de la fata cea mică (deși aceasta promisese să nu-i spună mamei sale) că relația celei mari cu soțul ei este mai șubredă decât pare. În public se prezintă ca cel mai fericit cuplu, deși toți prietenii lor observaseră lipsa de afecțiune dintre cei doi, dar în privat sunt ca doi străini care fac lucrurile într-un ritm robotic doar pentru că asta presupune o căsnicie. Iubire? Dragoste? Suport unul fată de altul? Încredere?! Elemente necunoscute pentru ei.
Nu-i doresc niciunei mame să treacă prin astfel de momente
Privind în trecut mi-a mărturisit că regretă multe, dar cel mai mult regretă lipsa ei din viața fetei sale care în aceste momente poate să moară oricând, cu un copil în burtă. La aceasta afirmație pielea i s-a zbârlit, și-a încrucișat brațele și a început ușor să le frece.
Numai dacă atunci când îmi spunea că este bine, eu nu renunțam atât de ușor și îi puneam și mai multe întrebări, dacă nu mă mai grăbeam atât de mult când fata mea mă suna și dacă îmi ascultam propriile simțuri, poate că îi dădeam sfaturile pe care o fată le caută la mama ei, singura persoană din lume la care orice copil apelează atunci când are nevoie de ceva. Dar așa cum spunea și în melodia ta, cum pot eu acum să fiu slabă dacă sunt mamă?
I-am dat bagajul jos din spate, mi-a mulțumit și s-a îndreptat spre prima bancă unde urma să aștepte câteva ore, până când fata ei avea să se întoarcă de la muncă.
În timp ce am scris articolul am ascultat melodia When You Say Nothing At All – Ronan Keating. Melodia face parte de pe coloana sonoră a filmului Notting Hill cu Julia Roberts, Hugh Grant și Rhys Ifans. O poveste frumoasă despre cum viața unui simplu om se schimbă total după ce se lovește accidental de una dintre cele mai mari vedete de cinema.
Lasă un răspuns