După o lungă așteptare, am venit cu o recenzie și pentru Bohemian Rhapsody. Filmul care este mai mult o biografie a trupei Queen, dar și a lui Freddie Mercury până la concertul caritabil Live Aid din data de 13 iulie 1985. În acest film vei fi plimbat prin diferite momente din viața unui artist și a certurilor care mai apar printre colegi. Chiar dacă unele momente nu fac cinste nici unui artist, dar cum altfel mai poți ieși din anonimat dacă îi copiezi pe ceilalți?
Filmul Bohemian Rhapsody se bucură de un real succes și câștigă premii după premii. Până în prezent sunt 61 de nominalizări și 27 de premii câștigate la mai multe festivaluri de film, în cadrul mai multor categorii. Printre festivaluri se numără: BAFTA Awards, Golden Globes și Academy Awards unde a și câștigat 4 Premii Oscar, dar și multe altele.
Printre cele 4 Premii Oscar se numără și Premiul Oscar pentru cel mai bun actor, care îi revine lui Rami Malek. Știu foarte bine că se depune o muncă extraordinar de multă pentru un astfel de rol, pentru a reda cât mai exact viața de zi cu zi, comportamentul și talentul unui om – un om care a existat, iar alții încă și-l mai amintesc pe Freddie Mercury și nu interpretează doar un rol dintr-o poveste ficțională. Dar nu consider că Rami Malek merita un Premiu Oscar pentru această interpretare.
Da, Bohemian Rhapsody este un film/biografie extraordinar de bun, viața și povestea lui Freddie Mercury, împreună cu formația Queen are nevoie și merită mai mult decât un film, dar nu cred că prestația lui Rami Malek a făcut acest film un real succes.
Poate că a depus cea mai multă muncă decât ceilalți actori – este și normal, doar a fost actorul principal. A emoționat pe mulți, în timpul și după vizionarea filmului Bohemian Rhapsody, dar consider că oricine ar fi jucat rolul lui Freddie Mercury, filmul tot s-ar fi bucurat de același succes, pentru că povestea din spate este cea care te atinge și-ți transmite acele emoții.
Singurele momente când un rol face o diferență atât de mare și merită un Premiu Oscar, după părerea mea este atunci când joacă în orice altă categorie de film, mai puțin o biografie, pentru că tu ști deja povestea pe care urmează să o vezi și ști la ce să te aștepți, ști cum era acel personaj și vei revedea multe din el în această nouă interpretare, dar să nu ridicăm un om în slăvi pentru viața pe care a trăit-o altcineva.
Să nu mă înțelegi greșit când spun că Rami Malek nu merita Premiul Oscar pentru cel mai bun actor. Chiar îl apreciez pentru rolurile lui în The Pacific și Mr. Robot. Rami Malek este un actor bun, doar că acel Oscar nu l-a meritat.
Revenind la film, Bohemian Rhapsody este cu siguranță un film ce merită văzut, este un film din care ai multe de învățat. Spre exemplu, aproape de sfârșit, eu ca și mulți alții înaintea mea, am putut observa semnificație pură a unui creator de artă. În acest film se poate înțelege ceva mai clar cum un artist își pune sentimentele într-o creație, cum Freddie Mercury creează piese în funcție de trăirile personale pe care le are, iar asta reușește să facă doar marii artiști. Artă fără sentimente, nu se mai numește artă, doar produse de consum.
Trupa Queen are în continuare unele dintre cele mai ascultate piese și multe dintre acestea le vei auzi și în film. Printre cele mai cunoscute și de succes melodii ale trupei Queen se numără: Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, I Want To Break Free, We Are The Champions, Under Pressure, Love Of My Life, dar și multe altele.
Freddie Mercury – vocalistul trupei Queen a murit pneumonie cauzată de SIDA pe 24.11.1991 la vârsta de 45 de ani. În 1992, Queen și Jim Beach au organizat The Mercury Phoenix Trust în memoria lui Freddie Mercury și pentru lupta împotriva SIDA în toată lumea.
În acest paragraf fac mică descriere din film (spoiler alert). În filmul Bohemian Rhapsody vei vedea că Freddie Mercury își anunță colegii din trupa Queen, că are SIDA, înainte de concertul caritabil Live Aid care, conform informațiilor din link, acesta a avut loc în data de 13 iulie 1985, dar în pagina lui Freddie Mercury de pe Wikipedia el a fost diagnosticat cu SIDA în primăvara anului 1987, cu mult după concertul caritabil. Îmi vine greu să cred că Directorul și Scriitorii care au lucrat la film nu au știut aceste detalii, așa că o să interpretez această decizie drept una de a afișa mai multă dramă, din moment ce filmul s-a încheiat odată cu terminarea prestației a trupei Queen din acel concert. Dar totuși, să schimbi această informație sensibilă, doar de dragul dramatizării, mi se pare josnic.
Lasă un răspuns