Dacă anul trecut de Black Friday am reușit să prind peste 10 cărți la reducere, din whishlistul meu, nu văd cum anul acesta nu aș prinde măcar 8 din ele. Spre dezamăgirea mea, la cărți nu a fost îngrămădeală așa de mare și am dat comenzi la cărți și spre sfârșitul zilei.
Dacă în articolul anterior v-am vorbit despre cărți recomandate, printre cele mai vândute, cărți de dezvoltare personală și câteva pe care le am în whishlistul meu, acum vreau să vă dau câteva titluri pe care mi le doresc foarte mult. Cărți ce au recomandări din partea criticilor sau le-am primit recomandări de la clienții din taxi în ultimile luni.
Homo Deus. Scurta istorie a viitrului; 21 de lecții pentru secolul XXI – Yuval Noah Harari
Pe Yuval Noah Harari l-am descoperit pe internet citind o recenzie la 21 de lecții pentru secolul 21. În acea recenzie era și descrierea cărții pe care am descoperit-o ulterior căutând-o pe magazinele online de cărți.
Nu-mi venea să cred că nu auzisem până în acel moment de Yuval Noah Harari. Din descrierea cărții am înțeles că voi avea răspunsuri la întrebări pe care cred că toți le avem, sper să nu fiu dezamăgit.
Am cumpărat primul volum: Sapiens. Scurta istorie a omenirii și chiar dacă abia am zgâriat suprafață, sunt total uimit de informațiile pe care acest om le oferă.
Nu am nevoie să aștept până la sfârșitul cărții ca să mă conving dacă merită sau nu să le cumpăr pe restul. Yuval Noah Harari convinge orice om care îi citește primul volum și dorește mai multe informații de calitate că nu va regreta investiția. Nu cred că mai există alte cărți la fel de bine structurate pe același domeniu.
Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri – Bogdan Bucur
Despre acest volum nu am aflat prea multe, nici nu aveam cum pentru că a fost lansată la sfârșit de 2017. Am văzut o mică prezentare în emisiunea lui Rareș Bogdan și cam de atunci m-a convins. În primul rând nu am văzut prea multe cărți care să fie prezentate în emisiunea lui și asta spune multe.
A mai fost, desigur și numele care m-a atras și nu întâmplător a fost publicată în perioada asta. Chiar dacă Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri este editată de Bogdan Bucur și sunt informații ce datează de la aniversarea de 10 ani a Marii Uniri, sunt sigur că merită să aflăm ceva mai multe despre țărișoara noastră dragă.
Captivat – Nir Eyal
Culmea, am descoperit Captivat la cineva pe pagină care îi făcea reclamă pentru că Nir Eyal urma să vorbească la un eveniment în București. Eram tare plictisit în acel moment și am zis „de ce nu?”
Am căutat-o pe internet și din nou am fost captivat de descrierea ei.
De ce unele produse captează atenția multor oameni? Cum creează companiile de succes produse la care oamenii nu pot renunța? Exista vreo metoda prin care tehnologia ne captivează atenția?
Să fim serioși, cine este interesat de acest domeniu și n-ar vrea să afle mai multe. Dacă mai punem la socoteală și reputația lui Nir Eyal, iese o carte obligatorie.
O lectură obligatorie pentru oricine este interesat de atragerea unei clientele fidele. – Eric Ries, autor al volumului The Lean Startup
Povestea slujitoarei – Margaret Atwood
Dacă nu ați văzut serialul Fenomen, ar fi bine să începeți cu cartea prima dată. Dacă l-ați văzut, nu contează, citiți și cartea. Dacă ați citit romanul 1984 de George Orwell, o să vă placă și Povestea slujitoarei, iar dacă nu l-ați citit, păi să-l citiți.
Ar fi trebuit să pun paragraful de sus în ghilimele pentru că eu asta aud mereu când vine vorba de Povestea slujitoarei. Adică eu nu am făcut nici una din ce am scris în paragraful de mai sus, altfel nu ar mai fi fost acest volum în whishlistul meu, dar merită.
Acest roman vizionar, în care Dumnezeu Si Guvernul și-au unit forțele iar America e condusă în chip de Teocrație puritană, poate fi luat drept un volum care-i ține companie romanului lui Orwell 1984 – drept reversul lui, de fapt. Iți dă la fel de multi fiori descriind variatele experiențe ale unei vieți trăite sub o tiranie; evoca aceeași oroare în timp ce inteligența lui caustică te face sa zâmbești. – E.L. Doctorow
Magicienii; Tărâmul magicianului; Regele magician – Lev Grossman
Interesantă poveste mai am și cu această serie de cărți, dar cine știe, poate acesta este anul lor.
Am descoperit seria Magicienii prin serialul ce același nume. Un serial foarte fain și nu m-a plictisit absolut deloc.
Nu mai știu cum s-a întâmplat, dar într-o zi m-am gândit să verific eu pe internetul ăsta vast dacă nu cumva serialul are la bază o carte, așa cum multe seriale/filme au și ce să credeți, chiar așa a și fost.
Din acea zi, care a fost cam de aproape 1 an și jumătate până în prezent, am seria Magicienii în wishlist, așteptându-și rândul la coșul meu de cumpărături și apoi la citit.
Mi-am dorit atât de mult să citesc despre serialul care m-a captivat încât de ziua unui prieten, i le-am făcut cadou și tare fericit a fost.
Sper să pun și eu mâna pe seria Magicienii de Black Friday că Lev Grossman a scris o poveste tare frumoasă.
The Laundromat de Jake Bernstein este și un film foarte bine explicat și într-un mod amuzant despre Dosarul Panama. Eu am văzut filmul pe Netflix, dar sunt sigur că sunt mai multe informații în carte. Dosarul Panama este destul de „celebru”, dar pentru cine nu știe nimic, orice căutare pe net și vă veți lămuri. Despre film am scris câteva cuvinte în articolul ăsta și n-aș vrea să mă repet. Cartea o puteți cumpăra de aici.
Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm de Matthew Walker. Am primit recomandarea asta de la un om pe care îl consider foarte inteligent, am pus-o la favorite la un magazin online, dar nu am cumpărat-o deloc, deși a trecut mult timp de atunci. Culmea, vorbindu-i și altui prieten despre ea, el a citit-o și a rămas impresionat de volumul de informații noi despre somn.
De când mi-am cumpărat ceasul ăsta de la Fitbit, îmi analizez somnul mai cu atenție și ajustez acolo unde nu stau bine. Sunt sigur că voi dormi și mai bine după ce voi citi și cartea asta.
Radiografia unei mârșăvii judiciare – Traian Berbeceanu. Probabil sunteți mulți care ați văzut reclamă la cartea asta, așa am descoperit-o și eu, dar o mică căutare și descoperi lucruri interesante. Povestea din spatele cărții, pe care o puteți citi și cumpăra de aici, este destul de adevărată. Traian Berbeceanu este un fost polițist ieșit la pensie.
Conform Wikipedia, Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată, a fost achitat, iar în prezent s-a făcut apel. Culmea, conform aceleiași informații, acuzatorii lui Berbeceanu sunt și ei urmăriți de DNA. Pare ca un film sci-fi, dar în fapt este o poveste reală, chiar din România.
Rugăciune pentru Cernobîl – Svetlana Aleksievici. Pentru cei care nu știți de existența mini-serieri făcute foarte bine de HBO, căutați-o. Mini-seria spune povestea din spatele dezastrului de la Cernobîl. Iar pentru cei care ați văzut mini-seria de pe HBO GO, atunci poate nu știați că are la bază această carte.
Foc și sânge de George R. R. Martin. Despre autor nu cred că mai este nevoie de nici o introducere, însă despre carte, poate, nu toți știți că se va face un nou serial. HBO a anunțat deja serialul Foc & Sânge având ca reper cartea lui George Martin.
Povestea, așa cum scrie și pe coperta cărții – va fi cu 300 înainte de Urzeala Tronurilor. Eu m-am apucat să citesc cărțile ce au la bază serialul Urzeala Tronurilor după ce văzusem deja primele sezoane și nu mai era deloc amuzant că știam în linii mari ce avea să se întâmple. De data asta vreau să o citesc înainte să apară serialul. Puteți cumpără cartea de aici.
Lasă un răspuns