Vineri am participat la Webstock, ediția 2019. Webstock este cel mai mare și cel mai longeviv eveniment de social media din România. Anul trecut am participat pentru prima oară, deci acum am avut o idee mai clară despre ce să mă aștept la eveniment, ce am de făcut, cu cine trebuie să vorbesc și pe cine să ascult. Anul trecut a mai fost și ediția aniversară, așa că am fost extrem de surprins.
În prima parte a evenimentului am fost toți într-o sală mare și am ascultat invitații cum ne-au împărțit din experiențele lor. Am învățat că dacă în viață aspiri la lucruri mărețe, trebuie să-i asculți pe alții care au făcut lucruri mai importante decât ai făcut tu până acum. Așa că da, să-i ascult pe Andreea Badala, Pavel Bartoș, Rareș Năstase și mulți alții, consider că este un obiectiv necesar pe care toți oamenii din social media și nu numai trebuie să-l îndeplinească în fiecare an, indiferent de evenimentul la care participă, dacă își doresc să țintească mai sus.
Nu am să vă vorbesc despre experiențele acestor oameni (unii activi și în social media), pentru că puteți să o faceți și voi. În acest link puteți urmări prima parte a conferinței de la Webstock 2019. Printre cei menționați mai sus, în prima parte a conferinței au mai vorbit pe scenă și: Selly, Marius Coman, Mircea Popa și Vali Petcu.
La prânz am avut o pauză mai mare unde am reușit să mâncăm să socializăm mai mult, iar sălile au fost împărțite în 3. Găsiți în acest link lista completă de vorbitori la Webstock 2019, dar și alte informații.
De ce se mai merită să mergi la un eveniment o zi întreagă dacă poți urmări pe internet toată conferința? Păi e simplu: scopul acestor evenimente de genul Webstock este socializarea, momentul acela când se opresc camerele de filmat și se iese din sală. Relațiile de prietenie și nu numai ce se nasc în acele pauze și, de cele mai multe ori, ajungi să afli informații mai prețioase de la alții ca tine, decât de la cei de pe scenă.
Asta a fost chestie care pe alocuri m-a deranjat la eveniment. Prezentarea unora dintre vorbitori a fost…vagă. Adică da, au vorbit despre cele mai de succes campanii/proiecte ale lor, dar nu au dat nimic nou din casă. Ne-au spus că au muncit mult, că dacă te dedici nu are cum să nu apară și succesul și că ei au mai mult oameni în spate care îi ajută, dar mă repet, nimic nou.
O prezentare ceva mai diferită a fost a lui Vali Petcu zis și Zoso. A avut multe observații asupra celor mai de succes campanii din România de pe social media și a avut mare dreptate. Adică serios acum, faci campanie la o marcă de bere cu oameni care dau noroc, dar cu berea plină și capacul nedesfăcut sau promovezi o marcă de whiskey pe Instagram, la 10 dimineața. Sunt genul de greșeli făcute de oameni nepăsători. Una peste alta, Zoso a fost cam singurul a cărui prezentare nu a smuls toate aplauzele, asta pentru că a cam spus adevărul. Prezentarea lui este ultima, în primul link, de mai sus.
Am văzut bloggeri noi la început de drum, entuziaști de prezența la Webstock. Cred și eu, este cel mai mare și important eveniment din social media din România. Am stat de vorbă și cu bloggeri bătrâni care s-au ferit să dea prea mult informații. Este foarte important să știi ce vrei de la un eveniment ca Webstock, să știi ce și unde să cauți, iar asta se poate desprinde doar cu timpul. Am văzut oameni care tot ce făceau era să se pozeze cu x și y, apoi să posteze pe rețelele sociale. Am văzut și oameni care stăteau singuri, iar mulți care după prima parte au stat doar afară, socializând.
Importante au fost și lecțiile de viață ale celor menționați mai sus; pașii pe care i-au făcut și piedicile de care s-au lovit înainte de a ajunge vedetele de azi. Spre exemplu, în urma întrebării pe care i-am pus-o, consider că perseverența și talentul de a profita de oportunități atunci când viața i le-a servit lui Pavel Bartoș a fost secretul lui.
Pavel Bartoș a mai fost întrebat de către cineva ce sfat i-ai da lui Pavel Bartoș cel tânăr dacă l-ai întâlni acum, iar răspunsul lui m-a motivat puțin mai mult și chiar am reușit să i-l transmit în ziua următoare și unei prietene foarte dragi mie. Păi răspunsul inițial ar fi să stai liniștit că totul se va rezolva, nu te mai agita atât, dar pe urmă îmi dau seama că fix acea agitație, fix acele lipsuri, stres și dorința de a reuși au fost ceea ce m-au făcut pe mine, omul de azi.
Lasă un răspuns