Sunt sigur că sunt mulți cei care au probleme în viață și ajung la concluzia că aceasta este scurtă, iar acel moment devine definitoriu pentru ei. Aleg să facă schimbări majore în viața lor pentru a o îmbunătăți sau își îneacă amarul în băutură, spovedindu-se în fața barmanilor, sperând ca problemele lor să se rezolve singure sau că poate vine vreun bărbos să pocnească din degete și totul să dispară. Cea mai mare greșeală posibilă.
De la un barman poți învăța multe lucruri, ca și de la taximetriști, sunt oameni care văd multe și aud și mai multe, dar ține foarte mult și de firea lui pentru că poate avea la dispoziția lui zeci de mii de lecții de viață, dar dacă nu știe cum să le transmită mai departe într-un mod constructiv, te supui unui risc foarte mare pentru că mulți oameni, la băutură, fac lucruri pe care de obicei le regretă a doua zi sau peste nouă luni.
Desigur, nu și acesta este cazul barmaniței din această povestire și cu siguranță, nu toți barmanii sunt la fel (nici n-au cum) doar că există acel gen neplăcut de specimene ca în orice domeniu. Barmaniței din această întâmplare, deși părea trează (spun părea pentru că un barman, nu se poate îmbăta după un pahar de orice băutură, devine imun și este dificil să-ți dai seama dacă a băut ceva sau nu) s-a confesat mai ceva ca un client de-al ei sau un om care se duce la preot pentru spovedanie.
Această barmaniță are ceva mai multă vechime în meseria ei decât am eu în a mea și prin urmare, a văzut mai multe: bărbați care vin să plângă (da, aparent există și așa ceva) pentru că i-au părăsit soția după ce i-au prins că au fost la dame de companie, oameni care își dizolvă companii în urma sfaturilor primite de barman și binențeles, oameni care cer barmanii în căsătorie doar pentru că îi înțeleg (s-a întâmplat la ambele sexe). Aparent, a și cunoscut un cuplu care este încă împreună după 7 ani de zile după un astfel de eveniment (cine s-ar fi gândit că poate funcționa?).
Însă ce nu am reușit să uit absolut deloc de la această barmaniță, a fost modul ei de a scăpa de clienți, de a-i trimite acasă la sfârșitul programului. Aparent, când ea se plictisește și șeful de magazin îi face semn să încheie programul, dar alcoolicii anonimi doresc să mai rămână, barmanița de față, le pune apă cu vodkă, în fața lor. În acest mod, ei se trezesc din beție și pleacă acasă sau observă că nu se mai amețesc de la băutură și pleacă acasă și după ei, pleacă și ea. Nu mi-am dat seama dacă din neatenție sau prostie, dar după ce mi-a povestit toate aceste detalii, m-a invitat pe la ea la bar. Să fim serioși, după o astfel de descriere, nu eram chiar foarte entuziasmat să o vizitez.
Scop îndeplinit? Eu nu prea aș crede pentru că în acest fel, își pierde din clientelă pe termen lung, dar ea cel puțin ajunge mai devreme acasă. Sunt curios, oare de ce se mai deranjează să mai meargă la muncă?
Acesta este primul caz de acest gen, chiar dacă și eu am fost surprins de modul ei de a-și gestiona clienții, majoritatea barmanilor sunt cu mult mai interesanți, amuzanți și o companie plăcută. Spre exemplu, am auzit de la mulți clienți că cele mai bune bancuri le-au auzit de la barmani și când am întrebat cum este posibil, mi-au spus că atunci când ești beat, orice banc pe care îl auzi, este cel mai bun. Ai putea scrie o carte după câteva nopți petrecute lângă un barman, o enciclopedie a povestirilor ambulantă.
La finalul cursei, când am ajuns la destinație și se pregătea să-mi plătească, în timp ce căuta banii prin geantă, se auzea un zgomot ce semăna a metal chiocnindu-se de sticlă, dar nu i-am dat prea multă importanță până când i-a căzut geanta din mână. Doar 3 mini sticluțe pline de whiskey i-au căzut, restul de 4 erau goale. După câteva minute în care a făcut pe detectivul și a căutat restul lucrurilor care i-au mai căzut pe preș, s-a gândit să mai facă o confesiune: după 20 de ani ca barmaniță, cafeaua simplă, fără un întăritor, nu mai este suficient pentru a te trezi.
Lasă un răspuns