Rareori spre deloc mi se întâmplă să fiu dispus să discut sau chiar să menționez cărțile pe care le citesc, fără să le fi terminat, dar uite că am dat peste o carte ce mă ajută să înțeleg situațiile peste care dau zilnic, situațiile în care am fost, în care sunt acum și cel mai trist, am reușit să înțeleg de ce am prieteni falși în jurul meu sau care vor să fie în jurul meu.
Spre norocul meu am reușit cumva să-i țin la distanță, chiar îmi doresc să citești aceste rânduri, mai ales dacă ești unul dintre ei. Nu încerc să scot ochii cuiva, dar sper să realizezi, mai bine să înțelegi ce vrea să spună expresia: confortul este cel mai mare inamic al omului.
Cartea în cauză este 12 reguli de viață – un antidot la haosul din jurul nostru de Jordan B. Peterson . Este o carte extrem de revelatoare. Este publicată la Editura Trei și face parte din colecția Psihologie Practică (PP), dar am să o detaliez mai bine într-o recenzie completă după ce am s-o termin de citit.
Am terminat de citit un capitol în care am înțeles mai bine acei oameni care refuză să evolueze. Am fost de nenumărate ori în situație în care un prieten mă tot invita să facem ceva împreună. Eu i-am zis că o putem face și altfel, diferența era că el trebuia să facă un efort în plus pentru a încerca acel ceva nou. Bineînțeles că nu a vrut, a rămas și acum, după atâția ani la tactica lui de recreere și mereu ne invită pe mai mulți să ne alăturăm lui, fără ca el să facă vreodată ceva cum vrem noi.
Ca și amicul de mai sus, mai sunt și cei care refuză să facă un efort mai mare ce i-ar scoate din zona de confort. Confortul este cel mai mare inamic al omului. Eu dacă vreau să fac ceva nou, ceva diferit, trebuie să o fac singur sau să-mi găsesc alți prieteni pentru că unii dintre ei nu vor să încerce, în schimb mă tot cheamă să fac lucrurile în felul lor. Asta se traduce prin a te ține în loc, a nu te lăsa să evoluezi.
Nu poți să devii mai bun, să câștigi mai mulți bani, să duci o viață mai bună, să cunoști oameni noi, să înveți lucruri noi, făcând aceleași și aceleași lucruri la infinit. Progresul nu vine niciodată dacă alegi să rămâi în zona ta de confort.
Progresul vine atunci când ai lângă tine prieteni loiali, prieteni care îți laudă inițiativele, chiar dacă este ceva nou pentru tine, dar și pentru ei și nu încearcă să te oprească prin posibile eșecuri. Cel mai trist este că deși ei nu vor să te urmeze în nebuniile tale, vor auzi despre reușitele tale (în cele din urmă), dar tot nu te vor aplauda sau felicita, pentru că nu i-ai inclus și pe ei, că nu ai vrut să faci ca ei și ai făcut ca tine, că ați fi putut avea succes dacă făceai ca el, dar tu ai fost egoist.
Acum, după ce am citit acest capitol, îmi tot vin prin minte discuții cu clienți care îmi povesteau întâmplările lor și cum relații de prietenie s-au dus pe apa sâmbetei. Dar mai realizez și că acei oameni, chiar dacă eu le dădeam dreptate, deși nu eram conștient de contextul întâmplărilor, ei de fapt erau cei care trăgeau înapoi, erau cei care nu au reușit să îmbrățișeze noul și să meargă mai departe. Ei au realizat că au pierdut, fără să recunoască direct asta și mi se plângeau mie.
Confortul este să mănânci în fiecare zi de la fast food și să ai pretenția că ești în formă în timp ce beneficiul major ar fi să înveți să-ți gătești singur mâncare. Beneficiul este să stai acasă și să te joci pe consolă sau pc și să spui că ai o viață socială activă în timp ce adevărata viață socială este afară. Confortul este să te duci la muncă de la muncă de la 9 la 17 fără să mai faci nici un fel de efort în plus, să lucrezi la ceva al tău sau să urmezi niște cursuri noi, dar în același timp să speri că te vei îmbogății.
Confortul este cel mai ușor lucru pe care poți să-l faci. Dacă ai prieteni care nu vor să discute cu tine despre ideile tale nebunești sau care nu vor să te ajute cu ceva când le ceri ajutorul, pentru una dintre idei, ferește-te de acei prieteni. Sunt o mulțime de oameni ca tine care vor să facă mai mult decât să meargă la muncă, să mănânce și să doarmă.
Un lup singuratic este mai periculos decât o turmă de oi.
Citește: Locuri recomandate pentru distracție
Elvira a zis
Adevărat. Am și eu câțiva prieteni înțepeniți în acest fel de confort.
bogdan a zis
Grijă mare cu ei, pot fi tare carismatici când au nevoie de ceva.
Elvira a zis
Chiar așa sunt !!