Timpul este cel mai mare inamic și când ai una din acele zile aglomerate ajungi să renunți la alte obiceiuri zilnice. Așa se face că eu am renunțat pentru o lungă perioadă de timp să mai folosesc aplicația Feedly, până într-o zi când am văzut o gaură neagră în știrile de pe radio.
Nu mai aveam timp să citesc știri de pe aplicație și mă mulțumeam cu știrile de pe radio, care sunt din oră în oră. Nu sunt foarte mult detaliate, dar pentru că nu aveam timpul necesar să citesc toate știrile din mai multe surse, mă mulțumeam cu ce primeam și asta îmi era suficient pentru a înțelege ce se mai întâmplă prin țară.
Zilele trecute s-a întâmplat să fiu ceva mai atent la știri și după ce s-au terminat au intrat reclamele. Atunci am schimbat postul și am nimerit tot la știri, doar ca să observ că una dintre știri pe care tocmai ce o auzisem la postul de radio anterior, a fost explicată diferit. Având puțină experiență în crearea de conținut, mi-am dat seama că în funcție de cum este prezentată o știre, poți să-ți dai seama de care parte dorește postul respectiv să te aducă, ce dorește de fapt să transmită.
Gândindu-mă puțin la chestia asta, mi-am adus aminte de o vorbă: Pe asta cum o dăm șefu?
Am mai scris aici despre beneficiile pe care o aplicație gen Feedly le are. După acest episod am început să am mai multă grijă de informațiile pe care le asimilez și chiar dacă nu am timp, îmi fac, pentru că vreau să fiu informat cât mai bine cu putință.
Nu au trecut nici două zile și am găsit altă știre scrisă diferit, explicând lucruri diferite și acuzând indirect una dintre părți. Chiar ajunsesem să fiu părtinitor acelei cauze. Spre norocul meu, am în cadrul aplicație mai multe site-uri și am citit știrea din mai multe surse.
Așa că sfatul meu, indiferent că folosiți o aplicație, citiți direct pe site-ul ziarelor sau vă mulțumiți cu news-feedul primit de la rețelele sociale, nu rămâneți loiali unei cauze doar după ce ați citit știrea într-un singur loc. Cel mai grav lucru pe care îl puteți face este să fiți fideli unui singur site. Acel site poate lua parte unei cauze doar pentru că au contracte de publicitate cu ei (lucru care nu poate fi verificat, doar dacă urmărești un post de radio cel puțin câteva ore pe zi, așa cum eu o fac în mașină). Ei având contracte de publicitate cu firma respectivă care sunt pe o piață de sănătate/produse vestimentare sau orice alt domeniu, nu or fi tâmpiți să-i vorbească de rău pe cei care le bagă bani în buzunare pentru reclame. De asta recomand mai multe site-uri de știri sau blogguri care nu aparțin de un trust de media.
Ca să vă faceți o idee, am să iau un exemplu Cireșii Japonezi (vezi aici articolul) din Parcul Herăstrău sau mai nou, Parcul Regele Mihai I din București. Eu pot să vă povestesc despre istoria cireșilor, pot să scriu despre cum a ajuns o părticică din parc să fie ocupată de ceva străin și ce aranjamente or fi trebuit făcute, pot să scriu despre liniștea pe care doar acolo o găsiți sau despre cum acea zonă îngrădită este mai curată și bine întreținută decât restul parcului. O dau cum vreau eu.
Acum, diferența între un blog (mare sau mic, dar care să fie al unei persoane și nu unei agenții de presă) și un trust media este că site-ul de știri trebuie să posteze extrem de mult și trebuie să te facă să petreci cât mai mult timp pe pagina lor, să devii fanul lor, iar ei cu ce te răsplătesc? Anunț bombă!
Aș fi scris cu litere mari așa cum fac majoritatea dar e prea urât și nu mă cobor la nivelul lor. Ei ca să aibă cititori îți spun partea din poveste care cred că va naște un scandal sau te va face sa te revolți și așa să discuți despre ce ai citit tu pe nu știu ce site de știri și eventual să distribui știrea, dar nu așa stau lucrurile și la blogurile personale.
Din cei pe care îi urmăresc, ajung să descopăr mai multe dintr-o serie de articole pe zi decât informațiile de la site-uri de știri de pe o săptămână, din România. În primul rând cine are blog personal, verifică o informație cel puțin în 3 locuri înainte de a o menționa și îți oferă site-ul de unde a descoperit-o dacă este o informație sensibilă, ca tu cititorul să-l crezi că nu a inventat-o el și venind de pe un site de genul The Guardian, BBC, The Verge sau New York Post, nu are cum să fie falsă, decât dacă găsești informația pe un singur site și ceilalți nu o preiau.
Un blog personal, dacă abordează o știre de nivel național sau mai mare, ori o abordează și o întoarce pe toate părțile și de cele mai multe ori filozofează pe acel subiect, ori nu scrie despre tema respectivă, iar dacă alege să o facă, nu se grăbește până nu este sigur că este adevărată. Blog-urile se axează de multe ori pe informații experimentate și trăite de ei, iar asta le oferă credibilitatea fără egal.
Alegeți-vă cu atenție pe cine urmăriți și nu vă limitați doar la un site de știri. Eu sunt scârbit de site-urile de știri din România. Vă recomand în continuare aplicația Feedly unde vă puteți adăuga url-ul site-urilor pe care doriți să le urmăriți și atunci când apare o știre, cam toate site-urile le dau în același timp și veți putea observa cum fiecare site o dă în alt mod.
Am auzit o tehnică interesantă despre cum să urmărești știrile. Asociezi totul cu o scenă, iar știrile sunt reflectoarele. Atunci când reflectoarele bat în aceeași direcție se întâlnesc într-un punct. Interesant de urmărit este cine nu bate în aceeași direcție sau dacă toate duc în același loc, care dintre ele se întâlnesc în același punct.
Pentru mine, acest tip de aplicație mi se pare cel mai bun mod de a citi articolele din presă. Nu sunt obligat să citesc știri doar de la anumite trusturi de presă și pot oricând să-mi modific lista cu site-urile. Încă nu știu o aplicație asemănătoare. Poate singura alternativă ar fi să intrați pe fiecare site și să citiți articolele, dar asta înseamnă mult mai mult timp pierdut.
Cam așa arată lista mea cu site-urile pe care le urmăresc în prezent în cadrul aplicației.
Citește: Follow Me. Un film care spune totul despre social media și nu numai
Lasă un răspuns