Petrecem foarte mult timp pe social media. Uneori doar ca să mai treacă timpul, alteori doar ca să vedem ce au mai făcut unii și alții. Însă puțini conștientizează impactul pe care îl au aceste platforme de socializare. Absolut toate. De la YouTube, Facebook și Instagram, până la TikTok, Snapchat sau cine știe câte or mai fi.
Majoritatea filmelor din acest top abordează atât problema datelor personale care sunt folosite fix pe noi, dar și efectele asupra comportamentului nostru în urma folosirii excesive a acestor aplicații. De la experți în domeniu, oameni afectați de neglijența unor influenceri sau alte circumstanțe și până la oamenii care au lucrat la crearea acestor platforme de social media vorbesc în aceste filme și documentare făcând cele mai sumbre mărturisiri.
1. The Social Dilema 2020
Filmul abordează marea majoritatea a problemelor pe care rețelele de socializare ni le cauzează. Este construit din declarațiile unor oameni care au lucrat în cele mai mari companii din lume care astăzi domină internetul. Dar și din scurte reportaje de știri ce au legătură cu subiectul.
Impactul pe care rețelele de socializare îl au asupra comportamentului nostru este numai și numai nociv, nimic bun nu iese pentru consumator ocazional. Timp pierdut, deseori informații false, stima de sine scăzută când vezi ce „viață bună” duc alții și alte măgării pe care giganții internetului le fac pentru a ne face dependenți de aplicațiile lor.
Printre oamenii care apar în film și împărtășesc cele mari secrete din spatele firmelor de internet la care au lucrat, sunt: Tristan Harris (Google), Jeff Seibert (Twitter), Bailey Richardson (Instagram – printre primii angajați), Joe Toscano (Google), Sandy Parakilas (Facebook), Guillaume Chaslot (YouTube), Lynn Fox (Apple), dar și mulți alții.
2. The Circle 2017
Filmul The Circle este bazat pe cartea cu același nume. Nici cartea și nici filmul nu sunt bazate pe întâmplări reale, dar așa cum a spus și Dave Eggers – autorul cărții: chiar trebuie să fie? Nu înțeleg de ce filmul ăsta are review-uri și note așa proaste. Da, este un film slăbuț din punct de vedere actoricesc și nu o să primească prea curând vreun Premiu Oscar, însă mesajul filmului este prezentul zilelor noastre.
Povestea o are în prim plan pe Mae Holland (interpretată cu multă eleganță de frumoasa Emma Watson), care este acceptată la o companie foarte puternică. Un fel de Google. Mae este imediat acceptată în grupurile interconectate din cadrul companiei și treptat descoperă beneficiile tehnologiei. Însă, nu după foarte mult timp mai descoperă și problemele acestor tehnologii, cum ar fi viața privată.
Vă recomand să ignorați review-urile slabe și să-i dați o șansă. Dacă vă interesează câtuși de puțin cum suntem afectați de aplicații și companiile gigantice de tehnologie, atunci sunt sigur că mesajul filmului o să vă capteze atenția. Mesajul este tot ce contează în filmul The Circle.
3. The Great Hack 2019
O recenzie mai detaliată despre film, găsiți aici. The Great Hack este un documentar făcut de Netflix și se axează în principal pe subiectul scandal – Cambridge Analytica și datele noastre ca utilizatori. Însă, vă recomand să vă uitați la acest film ca la o descriere generală despre ce face și ce înseamnă de fapt social media. Da, subiectul Cambridge Analytica este extrem de important și nu este ceva de ignorat, însă deja este trecut. Dacă puteți înțelege din acest documentar cum s-a ajung aici, ce au făcut (companiile), ce n-am făcut noi (utilizatorii) și ce trebuie să facem în viitorul nu foarte îndepărtat, atunci acest documentar și-a atins scopul.
Filmul documentar este cu oameni care ocupă sau au ocupat funcții importante în marile companii de tehnologie. Toate evenimentele pot fi verificate pe internet cu știri ce fac legătură la subiect. Iar eu consider că subiectul încă este de actualitate.
4. Fyre 2019
Fyre este un documentar făcut de Netflix care se bazează pe tragica experiență a oamenilor (majoritatea adolescenți) ce au crezut că vor merge la un festival de muzică de lux – Fyre Festival. Pe lângă numărul mare de oameni care au lucrat la materializarea acestui festival, în documentarul mai sunt prezentate poze și filmări ale oamenilor din acel loc ce ar fi trebuit să se afle intr-o locație de lux.
Lecția de aici este atât pentru cei care obișnuiesc să cumpere produse recomandate de mai marii influenceri, dar și pentru cei care au în spate o comunitate. O recenzie mai lungă găsiți aici.
5. The Social Network 2010
Este singurul film din tot acest top cu filme despre social media ce nu prezintă o parte negativă, poate doar o latură urâtă a oamenilor. The Social Network este povestea creării platformei de socializare Facebook, deși Mark Zuckerberg a spus la un moment dat că nu toate afirmațiile din film sunt adevărate.
Povestea îl prezintă pe Mark tânăr în timp ce este la Universitatea Harvard. Într-o seară, după ce se desparte de prietena lui, acesta se retrage în camera de cămin, se apucă să consume alcool, scrie pe blog și lansează o aplicație ce compară fetele. De aici este abordat de doi frați ce îi fac o propunere pentru o aplicație exclusivistă în cadrul Universității Harvard. Dar lui Mark îi vine o idee mai bună și lansează The Facebook. Pe urmă este abordat de Sean Parker (care este foarte bine interpretat de Justin Timberlake), iar platforma de socializare The Facebook se lansează la nivel internațional și devine un gigant.
Evenimentele ce sunt prezentate treptat, ne lasă să visăm că orice vis nebun poate deveni ceva mare. Dacă ești bun la ceea ce faci și mai ești și pasionat, nu lăsa pe altcineva să-ți spună că ideea ta nu este bună.
6. The American Meme 2018
Este un film modern ce prezintă viața a 4 vedete mari. Dar sunt mult mai mulți care vorbesc despre social media cum rar spre niciodată nu ne este dat să vedem. Printre numele mai mari se numără: Paris Hilton, Josh Ostrovsky, Brittany Furlan, Kirill Bichutsky și DJ Khaled.
Documentarul prezintă o perspectivă din toate unghiurile. La început poate părea amuzant și distractiv dar imediat starea trece către tristețe. La final, majoritatea oamenilor care au văzut The American Meme au mărturisit că își vor reexamina relația lor cu rețelele sociale.
7. Follow Me 2018
Follow Me este un fel de film, dar și o corcitură de documentar. Nu este cine știe ce, însă felul oamenilor de a fi din acest film, au fost, cândva, cât se poate de real. Mulți oameni continuă și acum să cerșească likeuri și followeri, iar la evenimentele despre social media se simte în aer aceeași tactică jalnică de a aduna oameni, însă acum este ceva mai cu clasă. Acum îți lasă impresia că tot tu ar trebui să le mulțumești pentru că le-ai dat follow.
Putem găsi și în prezent copii, dar și oameni în toată firea ce adoră și venerează acești influenceri. Follow Me cumva arată toată lumea asta de undeva de sus sau dintr-un colț și te ajută să înțelegi prosteala. Îl recomand pentru idee.

Pe unele le-am văzut pe altele le -am trecut in lista .