Dacă tot este sezonul ploios, m-am gândit să fac un articol pentru clienții care nu au cei 7 ani de acasă. O listă scurtă despre cum să ne comportăm în taxi pe o vreme ploioasă.
Sunt sigur că majoritatea ați întâmpinat probleme cu taxiul pe o vreme ploioasă, iar aceste mici sfaturi, dar cu impact mare, vă pot face cursa mai plăcută. Cum ar putea fi mai plăcută? Am auzit multe discuții, experiențe ale „colegilor” mei taximetriști pe care le-au avut cu clienții pe o vreme ploioasă, iar toate aveau și fraze de genul: „dar să vezi ce i-am făcut eu lui; pe ălă l-am lăsat în ditai mai băltoaca” etc.
Chiar dacă mulți au auzit de expresia: răzbunarea este arma prostului, puțini o și înțeleg. Cu un minim efort din partea amândurora (șofer – client), putem evita situațiile neplăcute.
- Mulți clienți cred că atunci când este o baltă mai mare, iar șoferul nu intră cu mașina acolo pentru a-i fi mai ușor clientului să se urce, este pentru că domnul taximetrist nu dorește. Majoritatea șoferilor (de orice tip de mașină), cei care merg cu mașina mai mult de o zi pe săptămână, cunoscut faptul că atunci când într-un loc este o baltă mai mare, este foarte posibil ca în acel loc să fie și o groapă. Nu este o certitudine, dar este o posibilitate, iar în acest caz, auzind întâmplări de la alții sau chiar pățind așa ceva, da, șoferul are tot dreptul de a evita așa ceva. În acest caz, se poate opri înainte sau după locul indicat de către client, la câțiva metri distanță.
- Chiar zilele trecute am avut un client pe care l-am luat în timp ce ploua torențial și după ce s-a urcat în mașină, își așează geaca mai bine, își pune centura, își așează la picioare o plasă și pe urmă închide ușa. Îl întreb dacă se simte mai bine acum că toată ușă este udă pe interior pentru că nu s-a deranjat să o închidă imediat ce s-a urcat. Am primit niște scuze și o explicație cum că afară plouă, de parcă eu nu aș avea de unde să știu. Toate acele lucruri le-ar fi putut face și după ce închidea ușa. După ce am terminat cursa, eu a trebuit să stau și să șterg ușa pentru că unii au dureri în cot de bunurile altora.
- Clienții care se urcă în mașină cu umbrele sau plase și le pun pe banchetă. Pe lângă faptul că acea banchetă, oricât de des ar fi spălată și aspirată, tot mai are praf pe ea, iar atunci când pui ceva umed pe ea, după câteva repetări de acest fel, se pătează. Plasa dacă nu este pusă în portbagaj sau umbrela, și sunt ude de la ploaie, se țin la picioare pentru a nu uda/păta bancheta.
- În urma furtunilor care au avut loc în București zilele trecute, foarte multe străzi și alei au fost blocate din cauză copacilor căzuți sau inundate din cauza canalelor care refulau. Ce este drept, nu este vina nimănui pentru aceste dezastre naturale, dar, chiar dacă aș avea o situație în care pot ocoli câteva blocuri pentru a ajunge la adresă, eu am dreptul să refuz acest lucru. Dacă acei copaci au căzut, deși erau toți între blocuri unde vântul bate mai încet sau aproape deloc decât într-un spațiu mai larg, înseamnă că în orice moment poate să mai cadă și alții, mai ales că vântul încă mai continua să bată destul de tare. În cazul străzilor inundate, în anumite locuri, roțile mașinilor erau acoperite de apă. Asta înseamnă că le intră apă pe la praguri, iar un lucru pe care nu sunt obligat să-l fac. Am avut o astfel de întâmplare zilele astea, iar clienții nu au fost deloc fericiți că a trebuit să vină pe jos până la bulevardul principal. Cum se procedează în astfel de situații? Dacă trebuie să ajung la o comandă, anunț dispeceratul, iar clientul decide dacă dorește să vină pe jos, în bulevard, iar dacă trebuie să-l duc la destinație, îi spun respectuos că nu pot intra pe acel drum. Nu suntem obligați în nici un fel să ne supunem unui astfel de risc inutil.
- Dacă sunteți o persoană care se deplasează greu, sfatul meu este să nu ieșiți din casă pe o astfel de vreme, în speranța că veți găsi taxi în stradă. Faceți comandă și așteptați taxiul la adresă. Dacă se întâmplă un caz nefericit precum cel explicat mai sus, așteptați să treacă furtuna. Nu vă expuneți unui risc inutil.
Aceste mici sfaturi vă pot face călătoria cu taxiul mai plăcută.
Sunt foarte sigur că mai există și alte situații și vă aștept comentariile ca să le dezbatem împreună. Eu aceste cazuri le-am întâmpinat în două zile de ploi și furtuni în București.
Lasă un răspuns