Ultima oară când am scris despre un eBook, a fost o comparație sau avantajele de a avea unul sau a continua să rămâi la cărțile clasice. Aspectele pe care le-am atins în acel subiect poți să le găsești în acest link. În acest articol am să fac un review pentru același eBook reader de la Amazon – eBook Kindle Paperwhite Wi-Fi, 300 ppi.
Este primul meu eBook reader, deci nu pot să-l compar pe acesta cu altele, doar să precizez nemulțumirile clienților cu care am discutat despre eBook-uri în legătură cu modele mai vechi.
Cel mai important aspect de luat în considerare atunci când te vei uita să-ți alegi un eBook reader – neapărat să fie paperwhite. Asta înseamnă să aibă ecran luminat, să-i alegi tu nivelul de luminozitate. Foarte mulți clienți mi-au mărturisit că în prezent, fiindcă nu au un eBook paperwhite, singurul beneficiu pentru ei este că nu se plimbă prin metrou, taxi sau în concediu cu cărți clasice de diferite mărimi și în schimb au acest eBook extrem de mic pe care pot să adauge mii de cărți. Dar ar prefera și ei să aibă ecranul luminat ca să poată citi și noaptea de pe el.
În prima poză se poate observa cât de mult poți să jonglezi cu luminozitatea la acest eBook reader. Noaptea, chiar dacă nu mai există altă sursă de lumină în cameră, la acest nivel nu am probleme cu ochii, iar asta este cel mai important când citești – atunci când te oprești din citit și te uiți în altă parte, să nu te doară ochii.
În restul pozelor sunt opțiuni preferențiale. Fontul – fiecare preferă un anumit tip de font. Formatul paginii – să fie mai central, cu sau fără margini, dar și spațiul dintre rânduri (cu cât formatul este mai lăbărțat, cu atât o să dureze mai mult să termini cartea pentru că se vor adăuga pagini). În ultima poză sunt setările care mie îmi plac cel mai mult: ceasul, ca să nu fi nevoit să mă uit la telefon și progresul pe care l-am făcut în carte. După aproximativ 5%, intră într-un ritm normal și ghicește cu aproximativ 99% timpul exact pe care îl voi mai petrece citind cartea respectivă. În primii 5% eBook-ul urmărește cât de repede citesc o pagină și trec la următoarea și apoi face o estimare destul de precisă.
Setările de mai sus ar trebui să le aibă orice eBook reader, indiferent că acesta este Kindle, Pocketbook, Kobo sau Nook, dar în următoarele beneficii cred că se găsesc doar pe eBook readerele de la Kindle sau încă 1-2 modele, dar nu pe toate.
Opțiunea de Store este foarte importantă, mai ales dacă citești cărțile în engleză. Ai acces la un număr extraordinar de mare de cărți care de multe ori au niște reduceri demențiale. Un beneficiu al acestui Store este că le poți cumpăra și mult mai devreme față de data apariției în română sau cartea fizică în România, pentru că este store-ul de la Amazon și cum majoritatea cărților sunt în limba engleză, iar Amazon este cea mai mare platformă online, nu ai cum să nu fi satisfăcut.
Pentru că veștile bune nu se opresc pentru deținătorii de eBook reader Kindle, continui cu următoarea poză în care vezi noutățile, recomandările, recenziile și orice altă informație o dorești, despre aproape orice carte pe Goodreads. Goodreads este cea mai mare comunitate pentru cititori și ai la îndemână informații fără sfârșit despre cărți, iar faptul că această comunitate este deținută tot de Amazon…începi să observi beneficiile unui eBook reader Kindle ?
Desigur, dacă intenționezi să citești cărți doar în limba română, o să ai mici dificultăți. Site-urile din România care vând cărți în limba română, pun un fel de protecție în formatul lor de cărți, iar acest Kindle nu le poate citi, dar sunt o gălăgie de site-uri care oferă cărțile gratis. În acest link ai la dispoziție una dintre cele mai mari biblioteci virtuale pentru eBook readere în limba română care a existat vreodată și complet legală.
Cam toate eBook readerele au opțiunea de sleep. Asta ajută bateria eBook readerului să dureze mai mult. Eu folosesc această husă de protecție dedicată pentru acest Kindle Paperwhite. Husa este pe bază de magnet, iar atunci când închid husa, eBook-ul trece în starea de sleep automat, iar când o deschid, eBook-ul pornește automat. Desigur, poți face asta și fără o husă, dar husa mai are și rol de protecție, iar în timp o să se vadă diferența între un eBook reader cu husă sau fără husă de protecție.
Bateria ține foarte mult, extrem de mult. De la 100% până la 50% (cam pe la acest nivel îl pun la încărcat) ajunge cam în o lună, poate chiar mai mult și îl folosesc aproape zilnic.
Este important sau te va ajuta și mai mult dacă eBook readerul pe care îl vei alege are și wi-fi. Dacă alegi un model de eBook reader Kindle, poți intra pe amazon.com, îți creezi un cont și automat o adresă de e-mail care va fi @kindle.com. Asta te va ajuta să trimiți cărțile de pe laptop/pc, pe mail, direct pe Kindle, fără cabluri, fără nimic altceva (vezi aici informații).
În prezent alte mărci de eBook readere oferă posibilitatea de a citi cărți în limba română de pe site-urile din România, dar dacă pui în balanță beneficiile pe care le poți avea cu platforma Amazon, consider că acest mic inconvenient cu protecția cărților pe care readerul de la Kindle nu o citește, poate fi cât negru sub unghie.
Un eBook reader nu este ceva pe care să-l schimbi mai devreme de 5 ani, cel puțin eu nu-i văd rostul, doar dacă îl spargi. Prin urmare eu zic să te gândești și la viitor. Este foarte posibil să avem Amazon și în România, iar dacă citești cărțile în limba engleză, chiar este cea mai bună alegere. Acum depinde de tine și câți bani ești dispus să cheltuiești pe un eBook reader. În fiecare an apare câte ceva nou. Eu sunt extrem de mulțumit de al meu. Mic, util, 4 GB sunt mai mulți decât suficienți și este Paperwhite.
Lasă un răspuns