Într-o perioadă în care cele mai mari cărți din toată lumea au început să fie traduse și în limba română, împreună cu o diversitate tot mai mare de cărți, mie mi s-a făcut dor să citesc romane polițiste, poate din cauză că tocmai am terminat unul și mi-a plăcut enorm de mult, iar acum asta vreau să citesc.
Am căutat pe diverse grupuri de cărți și magazine romane polițiste pe care să le citesc și am rămas dezamăgit când am observat că nu erau și cărțile autorilor contemporani, doar cele care au făcut istorie prin anii 1900.
Așa că vin cu o recomandare a scriitorilor cu cele mai captivante romane polițiste pe care le-am citit până acum sau care au intrat în istorie.
Dan Brown

Sunt cât se poate de obiectiv atunci când îl pun în capul listei pe Dan Brown pentru că este autorul meu preferat. De la compozitor de cântece și profesor de limba engleză până la unul dintre cei mai bine vânduți scriitori în viață. Cărțile lui fiind traduse în peste 40 de limbi.
Seria profesorului Robert Langdon (Îngeri și Demoni; Codul lui Da Vinci; Simbolul pierdut; Inferno și Origini), sunt cele mai cunoscute ale lui Dan Brown, dar bineînțeles că mai sunt și altele.
Vezi aici mai multe cărți scrise de Dan Brown
Igor Bergler

Cu mândrie îl nominalizez și pe Igor Bergler la cele mai bune romane polițiste, mai ales că este și român contemporan. După Biblia pierdută care a fost vândută în 30 de țări, un succes nemaiîntâlnit pentru o carte scrisă în limba româna, a mai publicat și Testamentul lui Abraham care i-a călcat pe urmele primei cărți.
Știu că sunt mulți care descriu romanele lui Igor Bergler o tentativă slabă de a-i copia operele lui Dan Brown, dar aceiași oameni se plâng că n-au putut ține pasul cu povestea din cauza numărului prea mare de personaje din Testamentul lui Abraham. Părerea mea este că aici este problema cititorului și nu a scriitorului, mai ales că Testamentul lui Abraham este bestseller.
Vezi aici cărțile scrise de Igor Bergler
Stephen King

Despre Stephen King aș putea să spun cu ușurință, din păcate, că este unul dintre puținii scriitori care a scris mai multe cărți decât mulți au citit. A scris de la romane și povestiri până la benzi desenate, este o legendă vie.
Conform publicației The New York Times, Stephen King este cel mai bine vândut romancier a genului horror și thriller. Multe dintre lucrările sale au fost și ecranizate. A mai scris și câteva lucrări sub pseudonimul Richard Bachman.
Aici găsești recenziile mele la cărțile lui Stephen King pe care le-am citit până acum.
Vezi aici mai multe cărți scrise de Stephen King
Ken Follett

Povestea de viață a lui Ken Follett mi se pare un roman polițist, dar din fericire, este un caz real și ne bucurăm pentru că altfel nu am mai fi avut ocazia să-i citim cărțile.
O avere periculoasă este fără dar și poate un roman polițist reușit de Ken Follett.
Vezi aici mai multe cărți scrise de Ken Follet
Agatha Christie

A publicat peste 80 de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. Datorită stilului pe care l-a creat cu aceste romane polițiste, Agatha Christie a fost numită Regina Crimei. Principalele personaje din seriile polițiste care au și devenit celebre, sunt: Hercule Poirot și Miss Jane Marple.
A mai scris și romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea nu au avut un succes la fel de mare.
Ca și în cazul lui Stephen King, Agatha Christie a scris mai multe cărți decât alții au citit, iarăși, din păcate.
Vezi aici mai multe cărți scrise de Agatha Christie
Rodica Ojog-Brașoveanu
În urma recomandărilor o menționez și pe Rodica Ojog-Brașoveanu. Are peste 30 de cărți publicate, însă cele mai cunoscute cărți fac parte din seria cu Melania Lupu.
Majoritatea cărților sunt romane polițiste, dar are și câteva istorice. Din păcate nu am mai găsit la nici un magazin online cărțile istorice.
Vezi aici mai multe cărți scrise de Rodica Ojog-Brașoveanu
Haralamb Zincă
Scriitorul mai este cunoscut și sub numele de Hary Isac Zilberman. Zincă are peste 40 de cărți publicate, majoritatea fiind cărți polițiste și de spionaj.
Printre cele mai cunoscute și apreciate cărți ale autorului, vă recomand:
- Moartea vine pe banda de magnetofon
- Dragul meu Sherlock Holmes
- Revelion ’45
- O Crimă Aproape Perfectă
Caroline Graham
Caroline Graham este o autoare britanică de romane polițiste. Deși nu are foarte multe cărți publicate, ea este considerată o urmașă demnă de Agatha Christie.
Există și un serial destul de lung, care are la baza seria de cărți cu Inspectorul șef Barnaby. Crimele din Midsomer se numește serialul și în prezent are peste 20 de sezoane, respectiv 120 de episoade.
Arthur Conan Doyle
Rămânem tot pe tărâmul Regatului Unit pentru faimosul autor al personajului Sherlock Holmes. Deși Conan Doyle are multe cărți publicate, romane de dragoste, istorice, științifico-fantastice și multe alte genuri, peste 40 de cărți, seria de cărți cu personajul Sherlock Holmes îl păstrează viu în istorie.
Înainte să-i citiți orice carte, vă recomand să începeți cu biografia lui și cariera literară care sunt mai mult decât fascinante.
Aceștia sunt autorii ale căror opere m-au impresionat și au făcut istorie prin milioanele sau zecile de milioane de exemplare vândute în toată lumea.
Am adus în acest „top” cărți scrise în perioade diferite de timp pentru că gusturile nu se discută. Multe dintre aceste serii au început să fie rescrise, adaptate la un stil de scris ceva mai curent pentru că este dificil pentru un copil născut după anii 2000 să citească o carte scrisă în 1920.
De asemenea, misterele și tehnicile de rezolvare, nu mai sunt la fel de entuziasmate dacă nu este ceva apropiat din perioada de viață a cititorului. Dacă cititorul pierde o parte din timp căutând prin dex ce înseamnă anumite cuvinte sau expresii, o să lase foarte ușor cartea din mână și o să treacă la ceva mai recent.
Ar mai fi de mentionat si Rodica Ojog Brasoveanu, George Arion, Tecuceanu ( asta in domeniul mioritic ) si Donna Leon, Steve Berry, Andreea Camilleri, Caroline Graham ( cu seria Midsommer Murders ) si lista poate continua aici… 🙂
Lista o să continue, cu siguranță, dar să mai citesc ceva care să merite atenția cititorilor.
Mulțumesc pentru menționări, o să le verific și cum citesc ceva de acolo, le adaug 🙂
De Rodica Ojog Brasoveanu voiam sa iti amintesc si eu. Este geniala in acest domeniu, pe plan romanesc. In rest, mi-a placut lista ta cu scriitori de romane politiste. Ii stiam deja pe toti, dar din pacate nu am citit de la fiecare cate ceva.