O parte din așa-numiții Influenceri și cam multe site-uri de știri din România oferă informații false despre coronavirus, neagă că ar exista virusul în România (chiar și cu informații oficiale) sau îi iau în derâdere pe cei care se pregătesc de un scenariu mai sumbru.
De mai bine de o lună am început să citesc site-urile străine, referitor la coronavirus. Acolo jurnaliștii nu bagă frica în lume și îți oferă informațiile adevărate, cu surse sigure. Dovada că ne apropiem de o perioadă nouă pentru noi, în care majoritatea vom sta în case și că este mai bine să spui adevărul ca omul să se pregătească decât să fie pus în fața faptului, este articolul despre coronavirus pe care l-am scris la sfârșitul lunii ianuarie.
În prezent sunt scârbit când văd oameni grei din online care vorbesc despre coronavirus ca și cum ar fi un nimic, iar pe deasupra îi mai și bășcălesc pe cei care fac provizii. Măcar de ar tace naibii din gură.
La început foarte mulți au scris că nu există coronavirus, că este doar o gripă de sezon, în timp ce OMS (Organizația Mondială a Sănătății) anunța numele oficial – Covid-19. S-au găsit niște proști să îi contrazică pe influencerii noștri.
Oamenii deștepți făceau aprovizionări. Dovada este că la sfârșit de ianuarie, la Farmacia Tei nu mai erau măști de protecție. Le-am cumpărat totuși de pe emag cu 20+ lei cutia, cu câteva zile înainte un prieten le-a cumpărat cu 15+ lei cutia. Înainte să se termine stocul, o cutie costa 500+ lei / cutia.
Vă spun de pe acum, faceți mici aprovizionări de medicamente, pentru că și aici o să urmeze efecte și farmacii în care nu se vor mai găsi produse. În India, prețul la medicamente a crescut cu 40%. O cutie de nurofen, niște Vitamina C, Paracetamol și poate niște Strepsils, nu este nevoie de mai mult, doar strictul necesar.
La mâncare ar fi ideal să aveți în casă produse pentru 2-3 săptămâni. Conserve, făină, orez, etc. Nu cumpărați chestii care expiră repede că se nu știe când vom intra în carantină.
Tot influencerii noștri dragi spuneau că „panica” asta, există doar la români, că în afară nu este așa ceva, că suntem atât de slabi încât la prima informație de un posibil sfârșit al planetei, cumpărăm totul. Cred că știrile astea – știrea 1 – știrea 2; sunt făcute tot de români, despre români, nu?! Cel mai bun articol pe care l-am citit despre diferența dintre panică și pregătirea pentru o posibilă criză.
Înțeleg nevoia de a liniști oamenii, dar cred mai mult în nevoia de a informa oamenii ca să știe la ce să se aștepte și pe urmă să decidă singuri. Decât să îi minți că nu este nici o problemă și pe urmă să le trântești adevărul în față când nu mai au ce sau de unde să cumpere. Un articol bun cu o listă de minimul necesar pe care să-l aveți în casă, pentru perioada de carantină.
Cât de grav este coronavirus și care sunt simptomele
Cel face foarte periculos pe acest virus este faptul că se răspândește extrem de repede și rezistă foarte mult. Poate fi transmis prin simpla atingere de mâini, dacă stați în preajma persoanelor purtătoare de virus. Se poate transmite prin bani sau orice obiect, iar apoi duceți mâna la nas, gură ochi. De asta și toată campania cu spălatul și dezinfectatul pe mâini.
Deși până acum s-a ajuns la o rată a mortalității de 2%, nu este bine să ne grăbim cu cifra asta pentru că încă nu s-a încheiat povestea. Este adevărat că cei mai expuși riscului de a muri din cauza coronavirus sunt: persoanele bătrâne, oamenii care au deja un trecut medical mai complicat (presiunea crescută a sângelui, probleme cu inima sau plămânii, persoanele bolnave de cancer sau diabet).
Simptomele pentru coronavirus sunt: tuse uscată, febră, oboseala, dureri în gât, le curge nasul sau diaree. Cei mai mulți pacienți au avut aceste simptome, dar la un nivel scăzut, iar apoi s-a accentuat. Dacă aveți cel puțin jumate din aceste simptome, este indicat să vă contactați medicul de familie.
Aici găsiți o listă cu întrebări și răspunsuri despre coronavirus, de pe site-ul OMS.
În linkul ăsta găsiți rapoartele zilnice făcute de OMS despre coronavirus. Este suficient să vă uitați la ultimile 3-4-5 rapoarte ca să vedeți că numărul cazurilor de oameni infectați la nivel internațional este în creștere. În România abia au început să apară.
Deși oameni au început să moară în China pe la sfârșitul lui decembrie 2019 și coronavirus a fost confirmat oficial aproape de jumătatea lunii ianuarie, eu cred că virusul a apărut pe la începutul lunii decembrie. Asta nu mai contează prea mult acum, dar ne dovedește altceva.
Primul caz de coronavirus în București a fost anunțat sâmbătă, iar pacientul s-a prezentat la spital în seara de vineri. Pacientul a stat câteva zile la auto izolare până s-a convins că are simptomele de coronavirus. Perioada de incubare a virusului corona este de până la 2 săptămâni. Ce legătură au toate astea și ce importanță au?
Dacă un om s-a prezentat să zicem azi la spital și el are virusul de 2 săptămâni, vă puteți închipui câți oameni a mai infestat în tot acest timp? Pentru că nu cred că oricine are cel mai mic dubiu că ar avea coronavirus, ar sta acasă din propria inițiativă. În România abia acum încep să apară cazurile de coronavirus, dar asta pentru că majoritatea oamenilor s-au dus din propria inițiativă la doctor, nu pentru că ar fi fost descoperiți. Gândiți-vă că în prezent există de cel puțin 10 ori mai mulți oameni purtători de virus decât s-a anunțat.
Concluzii
Îmi este clar că guvernele nu ne oferă informații despre numărul real de cazuri, iar asta a atras atenția și celor de la Anonymous. Măsura din Italia de a închide nordul țării este dură, dar necesară. Un articol despre povestea unui grup de români care au fugi cu o noapte înainte către Roma, pentru a veni în România.
Cine are posibilitatea, să lucreze de acasă, astfel scade riscul de a se infecta. Sunt sigur că în caz de carantină totală, vom primi mâncare, dar cu porția. Probabil vor mai fi câteva magazine deschise, dar tot orașul va sta la câteva cozi.
Toate produsele necesare pentru o posibilă carantină vor putea fi folosite în viitor dacă mâine va dispărea virusul. Nimic din ce cumpărați nu veți arunca, dar mă gândesc că este mai bine să fii pregătit, decât luat prin surprindere.
Efectul coronavirus nu a ajuns nici măcar la jumătate, iar aici mă refer la numărul de oameni infectați, dar și la efectele economice. Virusul există de cel puțin 3 luni și nu a apărut nici un antidot. Dacă mâine s-ar anunța că s-a găsit tratamentul pentru coronavirus, tot ar mai dura cel puțin o lună până s-ar produce în masă, câteva săptămâni până s-ar distribui în toată lumea și alte câteva săptămâni/luni până s-ar aplica tratamentul la toată lumea.
Dacă s-a ajuns în situația asta în 3 luni, plecând numai de la un oraș, gândiți-vă cum ar putea arăta situația acum că virusul este răspândit în toată lumea și că numărul de oameni infectați și morți crește pe zi de 10 ori mai mult decât la început.
Multe firme vor da faliment, mai ales cele care depind de prezența unui om pentru a funcționa. Firmele care pot opera și de acasă, prin online, vor supraviețui. Țineți de bani că nu se știe cum va fi peste 6 luni.
Italia este a doua țară după China, unde numărul de oameni infectați a crescut cel mai mult în 24 de ore. Numai în weekendul ăsta au murit peste 130 de oameni în Italia, în 24 de ore. Aici găsiți un articol de pe New York Times, despre coronavirus, care este actualizat zilnic.
Nu cred că trebuie să ne speriem sau să ne panicăm în legătură cu coronavirus, dar trebuie să fiți informați. Cu cât suntem mai bine informați, cu atât ne putem pregăti mai bine.
Lasă un răspuns