Vara asta am avut la clienți străini în taxi cum nu am avut niciodată. Unii au venit pentru muncă, dar majoritatea au venit în vizită. Pe cei care au venit pentru prima dată în România îi recunosc după curiozitățile locale. Îmi dau seama că își iau niște informații de undeva înainte să vină aici pentru că pun niște întrebări bine țintite. Însă majoritatea întrebărilor sunt legate de mâncare. Întrebări de genul este adevărat că cei mai buni mici în București sunt la și se uite pe niște notițe după care într-o engleză-română pronunță cocoșatu.
Mă întreabă de restaurante și meniuri tradiționale și aproape toți clienții mă întreabă de centrul vechi. Încerc să le arăt de la șosea Muzeul Satului când trecem pe lângă el, dar cumva deja știu de el și este pe listă. Le arăt pe waze parcul Regele Mihai I care este mare și frumos, Arcul de Triumf, clădirea Guvernului pe care mulți o confundă cu Palatul Parlamentului, dar ei bineînțeles că deja știu de toate astea.
Ce mă surprinde cel mai mult este atunci când ajung la finalul cursei. Tot mai mulți clienți ajung să plătească taxiul în valută, cei mai mulți plătesc cursa în euro. Dacă la început mă deranja puțin, acum am început să mă obișnuiesc. Era deranjant și probabil că aș fi putut să le cer să schimbe undeva. Nu sunt deloc obligat să accept plata în euro/dolari. Dar acum îmi convine. Când primesc valută, îi pun deoparte pentru concediu când plec într-o țară unde moneda este euro.
Dar stau și mă uit la ei cu câtă lejeritate plătesc în euro, ca și cum este normal să plătească orice și oriunde în euro. Iar de aici mă gândesc mereu la cum am ratat fereastra pe care am avut-o cu ani în urmă să trecem la moneda euro. Acum România stă și se uită la alții cum trec la euro. Dacă până acum era ceva de nedorit, cu timpul mulți au înțeles avantajele.
Nu-i înțeleg pe oamenii care lucrează în alte țări în zona euro, trimit euro în România, se bucură de avantajele de membru ca cetățean al Uniunii Europene, alții își doresc să aderăm odată la spațiul Schengen, foarte mulți și-au construit afaceri cu bani de la UE, acum ne vin o tonă de bani de la UE, dar nu vor ca România să treacă la moneda euro. De ce? Într-o perioadă nesigură ca aceasta în care trăim astăzi, stabilitatea zonei euro ne-ar fi făcut zilele mai ușoare.
Lasă un răspuns