Zilele trecute am scris despre un eveniment cu tururi maraton ce vor avea loc în București cu focusare pe domeniile istoriei, arhitecturii, artei, sociologiei și antropologiei din cartierele Primăverii și Dorobanți. Azi am fost la primul tur, din multele ce vor urma.
Sper ca prin această descriere să vă conving pe câți mai mulți să mergeți pentru că informațiile din aceste tururi sunt extrem de prețioase. Majoritatea sunt obținute după studierea documentelor și hărților secrete până mai recent. Multe documente au fost făcute publice doar parțial pentru că în continuare conțin informații secrete. O mare parte din informații mai sunt obținute și din cărțile Lumea secreta a nomenclaturii – Vladimir Tismăneanu și Cartierul interzis – Adrian Eugen Cristea, Marius Marinescu, Mihai Mitran.
De ce este atât de importantă zona Primăverii?
Aproape toate casele din cartierul Primăverii au fost proiectate de Octav Doicescu. Acesta are multe titulaturi, dar aici este vorba în special de cea de arhitect. Cartierul a fost construit inițial pentru clasa de mijloc, dar după venirea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej la putere, cartierul Primăverii a fost transformat într-o zonă de elită.
Cartierul nu avea magazine sau biserică pentru că fiecare casa avea câte un reprezentant care se ocupa de aprovizionare, iar o dată pe săptămână se organiza o piață în Cartierul Dorobanți de unde să făcea o aprovizionare mai mare.
Nu exista viață socială pentru că în zona Primăverii nu existau cârciumi. Viața socială era doar pentru capii de familie care se adunau la clubul de pe malul lacului Herăstrău – denumit și Clubul Bazin. Găsiți aici un articol mai detaliat despre locație și întâlnirile acestora. De obicei aici erau urmărite știrile și discutau următoarele subiecte ce aveau să fie dezbătute a doua zi în partid. Majoritatea prieteniilor multor persoane importante din acest cartier și nu numai au ca punct comun Liceul Jean Monnet, aici s-au cunoscut.
Ce este fascinant la acest tur este că aflați startul de istorie, modul de locuire și arhitecții din zonă. Informațiile sunt prelucrate pentru că așa cum am mai spus la început, acestea au fost secrete mult timp. Unele locuințe au fost supravegheate și nu fac referire la mașinile negre, deja bine-cunoscute, ci ascultate și asta din cauza locuitorilor acestor case.
Câteva dintre casele cu o însemnătate istorică
Locuitori: Pantelei Bodnarenko (Pantiușa) arh. Ioana PINTILIE – înfiată de Pantiusa – trăiește în Israel și viața ei este un roman, dacă vrea să povestească. Ana Pauker, afaceristul Răzvan Firea și soția lui de atunci, Gabriela Vrînceanu-Firea, Radu Florescu, Roger Akoury (SensiBlu). Un articol destul de interesant găsiți aici despre cine a fost Pantiuşa Bodnarenko.
Bulevardul Primăverii 22
Bulevardul Primăverii 50. La vila lui Ceaușescu au lucrat mai mulți arhitecți. Ceaușescu a vrut să aibă propria lui vilă pentru că erau o familie mare și dorea să fie mai aproape de Clubul Bazin. Pe vremuri, strada de lângă casa lui, Mircea Eliade era închisă. Tot timpul când plecau la evenimente, soții Ceaușescu aveau cu ei și un degustător, iar uneori aveau propria lor mâncare. Există un dosar numit „traseul” care arată pe unde plecau soții Ceaușescu de la vilă și tot timpul plecau la jumate de oră distanță, din motive de securitate. Acest traseu era mereu curat și urmărit.
Locuitori: Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu, Nicu Ceaușescu, Zoie Ceaușescu, Valentin Ceaușescu, părinții soților Ceaușescu, Vasile Bărbulescu, Zamfir Rusu
Ambasada Statului Kuwait – clădirea a fost finalizată anul acesta și a fost construită pe terenul pe care cândva se afla grădina Palatului familiei Ceaușescu (poza de mai sus dreapta).
Strada Mircea Eliade nr. 12. Emil Bobu – acesta a fost consilierul personal al lui Ceaușescu.
Bulevardul Mircea Eliade 2 – Casa Octav Doicescu.
Locuitori: Octav Doicescu, Alexandru Drăghici, apoi Radu – Zaza Ioanid (fiul artiștilor Costin Ioanid și Ada Ioanid), (fratele arh. Dinu Patriciu care a cumpărat și transformat casa Doicescu). Dinu Patriciu a fost primul om care a înregistrat un SRL în România. Tot aici a fost și sediul firmei lui pentru o vreme.
În cadrul Festivalului de Film One World Romania există filme dar și dvd-uri la vânzare ce au fost puse în cadrul studioul cinematografic Sahia film.
Bulevardul Aviatorilor 104 – „În Primăverii a stat Regele Carol al II-lea, împreună cu Elena Lupescu, până în anul 1940. Acest imobil l-a primit Regele Carol al II-lea, de la Aristide Blank, care era patronul Băncii Marmorosch Blank, datorită faptului că a salvat banca de la faliment”, povestește fostul parlamentar Marius Marinescu. Apoi, Ion Gheorghe Maurer (arh. Ileana NEICU – nepoata proprietarilor casei in care a stat I. Gh. Maurer), apoi Familia Adamescu. Se bârfește pe la colțuri cum că Sergiu Nicolaescu a fost nepotul lui Gheorghe Maurer. Găsiți aici un articol interesant despre Sergiu Nicolaescu și filmele făcute de el, dar și despre relația acestuia cu Maurer.
Ștefan Gușe, general, șeful Marelui Stat Major în Ministerul Apărării Naționale. Acesta a fost trimis la Timișoara să reprime revoluția.
Casa Emil Pragher, Arh. Henrieta Delavrancea. Casa a fost demolată în decembrie 2009 – aceasta este clădirea nouă. Pragher a fost inginerul constructor al lui Doicescu.
Vila sociologului Dimitrie Gusti a fost locuită de Gheorghe Pană apoi a fost închiriată, în 1990, de Ion Raţiu și cumpărată, ulterior, de antrenorul Mircea Lucescu. Dimitrie Gusti a fost vecin la o distanță de numai câteva case cu scriitorul Mihail Sadoveanu.
Alte poze cu însemnătate din cartierul Primăverii
Lasă un răspuns