Vox Lux nu este o poveste, ci o înșiruire de întâmplări pe care viața ți le pregătește din timp. Vox Lux este tot ce un artist, o vedetă sau orice om celebru trăiește în spatele scenei, iar Natalie Portman joacă magistral și fără egal un rol demn de Premiile Oscar.
În povestea filmului Vox Lux o avem de la început pe Celeste cea tânără interpretată elegant de Raffey Cassidy. Aceasta trăiește o dramă la școală în urma unui atac terorist. Fiind supraviețuitoare acelui atac, la o discuție cu comunitatea părinților și a altor băgători de seama, Celeste alege un mod inedit de a-și exprima experiența. Decide să cânte, iar melodia devine mare hit.
Acel mare necaz din viața ei ajunge să fie de fapt rampa de lansare în cariera ei muzicală, dar regizorul Brady Corbet ne transmite mai mult experiența unui artist, unei celebrități și tot ceea ce nu vedem pe scenă. O experiență pe care n-ai cum să o mai uiți odată ce ai înțeles-o.
E ca și cum descoperi din ce și cum sunt făcuți crenvurștii și decizi să nu mai mănânci vreodată, ajungi în bucătăria unui fast food și îți juri că n-ai să mai mănânci așa ceva sau, ca copil descoperi cum apar bebelușii pe lume și promiți lumii că tu n-ai să faci așa ceva niciodată. Cam așa simt eu acum. Am să aplaud un artist bun cu un entuziasm mult mai mare de acum încolo, n-am să-l mai vorbesc de rău pentru că a intrat pe scenă mai târziu decât era programat și cu siguranță n-am să-i mai judec vreodată ieșirile ciudate în public. Trebuie să vă uitați la Vox Lux ca să înțelegeți tot ce bolborosesc eu aici.
Viața unui artist pare frumoasă de la distanță și chiar este visul a trei sferturi din fanii artistului, dar dacă nu sunteți acolo, zi de zi, nu veți înțelege masca pe care artistul trebuie să o expună și atunci când izbucnește, păi să știți că este normal, toți au nevoie de așa ceva, de o descărcare. Ține doar de fiecare cum o face.
Pe lângă rolul excepțional jucat de Natalie Portman, consider că dacă filmul ar fi fost să zicem unul mai comercial, cu un buget mai mare și ceva mai mult de două ore, ar fi putut exploata mai atent viața personală a fiicei lui Celeste și pe sora acesteia.
Ne-ar fi ajutat și mai mult să vedem cum este să fii fiica și respectiv sora unui artist. Am înțeles doar problemele și prin ce trece un artist, dar viața apropiaților nu am prea înțeles-o. Dar consider Vox Lux un film destul de revelator, inspirat, traumatizant pe alocuri și care-ți schimbă multe puncte de vedere asupra unei situații, viziunea mea ar fi făcut totul și mai dur de atât, dar mai presus de orice, consider filmul Vox Lux o dramă reușită.
Vă recomand să vedeți Vox Lux la cinema cât aveți șansa, o să aveți multe de învățat din acest film. Toată seara m-am gândit la replica celor de la Rolling Stones:
Pregătește-te să fii uimit!
Pe când remake-ul de anul trecut a filmului A Star is Born a fost un tratat sensibil despre celebritatea modernă, creând nostalgia romantică a faimei, în orice perioadă, ca variațiune a unei teme veșnice, Vox Lux a vaporizat această idee ca o rachetă care pătrunde printr-o bilă de sclipici.
The Telegraph
Vox Lux este lansat în România de Voodoo Films începând cu 12 iulie și va putea fi văzut în București, Botoșani, Bistrița, Iași, Suceava, Bacău, Galați, Timișoara, Craiova, Cluj Napoca, Brașov, Lugoj, Pitești, Deva, Hunedoara, Târgu Mureș, Slobozia, Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, Alba Iulia.
Găsiți aici un trailer pentru filmul Vox Lux, dar vă asigur că nu vă pregătește pentru ce veți vedea la cinema.
Vezi aici mai multe filme pentru pretențioși
Lasă un răspuns