Este puțin dificil să scriu părerea mea despre filmul Donbass, la 12 noaptea, pentru că nu este genul de film pe care să-l vizionezi și să mai poți gândi rațional. Sunt mult prea multe emoții și amestecături de gânduri ce rulează în minte mea acum, ca o rolă de film ce rulează fără griji.
Mulțumesc și Digital Cube Production pentru invitație și turul studioului. A fost interesant să aflu cum lucrează oamenii în acele studiouri și vă spun sincer că am rămas impresionat. M-au pierdut în detaliile extrem de specifice până și a bureților de pe pereți, de instrumente deja nu mai are rost să detaliez. Am mai aflat că lucrează constant cu HBO și Netflix, iar pe partea de post-producție, sunt cei mai buni din Europa de Est. Faptele îi laudă, nu se laudă singuri.
Donbass, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Sergei Loznitsa, ajunge pe marile ecrane din România începând cu 1 februarie, distribuit de Digital Cube Production Studio. Propunerea Ucrainei la Oscar, 2019, filmul a avut premiera internațională la cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, unde cineastul ucrainian Sergei Loznitsa a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secțiunii Un Certain Regard.
Te-ar motiva mai mult acest gen de texte să vizionezi un film? Sunt curios să-ți aflu părerea și, desigur, m-ar ajuta. Sau poate preferi mici descrieri ale marilor publicații.
Un film de război care ilustrează absurdul într-o manieră comică, halucinantă pe alocuri.
Figaro Scope
Dacă ar fi să ne bazăm puțin mai mult pe zicala: Istoria este scrisă de învingători – am putea înțelege o idee mai ușor acest film. Donbass nu este film pe care să-l vizionezi pentru a te relaxa, nici pe departe. Donbass nu este un film pentru pretențioși, este doar pentru pretențioși.
Donbass este numele unei regiuni din estul Ucrainei, în care se desfășoară un război hibrid ce implică un conflict armat deschis, însoțit de crime și jafuri comise de bande separatiste. Aici, războiul este numit pace, propaganda este rostită ca adevăr și ura este declarată a fi iubire. O călătorie prin Donbass se desfășoară ca un lanț de aventuri incredibile, în care grotescul și tragicul se amestecă precum viața și moartea. Mai mult decât povestea unei regiuni, a unei țări sau a unui sistem politic, filmul surprinde realitatea unei lumi pierdute în identități post-adevăr, false. Este o poveste care ne privește pe toți.
Descrierea din paragraful de mai sus este puțin cam vagă, chiar dacă îți oferă câteva elemente principale din film. Din punctul meu de vedere, Donbass îți oferă o vedere clară asupra jocului. Te poate ajuta să vezi atât jucătorii, tabla de joc, dar și finalul, chiar de la început.
Pentru a lega puțin filmul Donbass de un eveniment ceva mai prezent, am să fac legătura cu subiectul atât de discutat – valiza de la Rise Project. Ei bine, dacă poți înțelege cum o valiză plină cu documente ce nu le găsești oriunde, nici dacă le cauți, poți să înțelegi și ce dorește să transmită Sergei Loznitsa prin cel mai nou lungmetraj al său – Donbass. Dacă nu poți să faci legătura între cazul Valiza și filmul Donbass, atunci te sfătuiesc să te uiți întâi la film, apoi gândește-te puțin la valiza asta atât de misterioasă.
Cu riscul de a mă repeta: Istoria este scrisă de învingători. Te sfătuiesc să nu te lași, niciodată influențat doar în urma unei istorisiri, nu în ziua de azi când oricine este dispus să vândă pe oricine și orice pentru un avantaj material. Te sfătuiesc să vizionezi Donbass pentru a înțelege mai bine, totul. Și da, mai este și viața mizeră din timpul unui război și cum propaganda ajunge să poarte un nou tip de camuflaj.
Premii câștigate până în acest moment:
- Premiul pentru cel mai bun regizor, Cannes, Un Certain Regard, 2018
- Premiul Kinokolo al Criticilor de film ucrainieni, pentru Cel mai bun film și cel mai bun regizor, 2018
- Premiul Golden Giraldillo pentru Cel mai bun film, Festivalul de film European de la Seville, 2018
- Premiul Juriului pentru cel mai bun film, Batumi International ArtHouse Film Festival, 2018
- Premiul pentru excelență creative în cinema, Festivalul de film Reykjavik, 2018
O explorare profundă cu iz de documentar dar, în același timp, un adevărat coșmar din Rusia contemporană.
Gaël Golhen, Premiere
Din 1 februarie, Donbass va putea fi urmărit pe marile ecrane din București, Brașov, Cluj-Napoca, Pitești, Sfântul Gheorghe, Constanța, Bârlad și Arad.
Premiera națională: 1 februarie 2019. Spectacolul de gală: Cinema Elvire Popesco
Lasă un răspuns