Dacă nu ați fost până acum la Wine & Street Food Festival, eu chiar nu înțeleg ce mai căutați aici. Adică serios, chiar trebuie să mai vedeți părerea cuiva despre cel mai mare eveniment despre vinuri și Street Food? Să fim serioși, simpla descriere a evenimentului ar trebui să vă convingă să mergeți, restul este poezie.
Eu am aflat despre eveniment, ca majoritatea de altfel ascultând reclama de pe radio. Îmi amintesc că eram cu un client într-o discuție și l-am rugat să facă puțină liniște când am auzit vocea lui Andrei Duban prezentând evenimentul. N-am avut nevoie de mult timp ca să mă decid că trebuie să fiu acolo din prima zi.
Situațiile amuzante au apărut din primul moment de cum am intrat în incita Casei Poporului. Un grup de vizitatori au văzut un spațiu frumos amenajat cu niște bucăți de lemn, mai mult ca sigur aruncate la întâmplare și care s-au gândit să se urce pe ele să facă o poză pentru facebook.
Spre deosebire de mulți cei prezenți, eu am preferat să vizitez prima dată salonul cu vinuri. Cu burta plină de la mâncare ar fi mai dificil să mă plimb, dar ajungem imediat și la capitolul Street Food.
Am stat de vorbă cu reprezentanți de la câteva mărci de vinuri și crame din România, am vizitat și standul distribuitorilor de vinuri, dar cel mai fascinant a fost să văd că la anumite standuri se făcea o prezentare despre condițiile în care este bine să depozitați vinul și bineînțeles, cum se consumă.
Au fost și mulți cunoscători de la primele ore, iar asta a fost iarăși fascinant pentru că s-a ridicat ștacheta în prezentările de vinuri și am mai furat și de acolo câteva sfaturi. Deci, dacă vedeți un grup mai mare de oameni la un stand fugiți repede acolo și trageți cu urechea, puteți pleca acasă și cu câteva sfaturi.
De la standul Jidvei am descoperit că ei dețin cea mai mare podgorie din Europa cu unic proprietar, au 2.500 de hectare de viță de vie, iar acum sunt cel mai mare producător de vinuri din România. Pentru cei care preferă vinuri de top din gama Jidvei puteți merge la standul Maxi Prod care este distribuitorul lor oficial și se află chiar alături și le puteți achiziționa la preț de producător sticle din gama: Maria, Mysterium sau Ana. Asta dacă nu vă deranjează să plătiți mai puțin pentru o sticlă de vin, bineînțeles.
Din cele 80 de standuri cu producători și crame de vinuri din România prezente la Wine & Street Food Festival nu aveam cum să trec pe lângă standul Cotnari fără să aflu câteva lucruri despre ei și ce puteți face când ajungeți acolo. În primul rând trebuie să specific că la Cotnari există doar soiuri românești și au 1.750 de hectare. Veți putea degusta 4 vinuri de vinotecă: 3 grase de Cotnari din 1989, 2000 și 2008 care au primit medalii de aur la concursuri internaționale și o fetească albă din 1994. Mai au și o gamă de selecție cu vinuri rose și unul roșu care este ceva mai nouă, dar o puteți găsi la standul lor. La fel ca și la standul Jidvei, puteți cumpăra doar de la distribuitorul Maxi Prod.
Ar fi multe standuri de prezentat, dar eu vă sfătuiesc să mergeți mai repede la Palatul Parlamentului, acolo unde este organizat evenimentul. Cine știe, poate vă mai nimeriți printre primii 2.000 de vizitatori din zona Wine și plecați acasă cu o sticlă de vin cadou, la alegere dintre cele 500 de etichete de vin expuse, dar să nu vă grăbiți să plecați pentru că acum urmează și partea de Food Truck.
Această parte din eveniment este la exterior, aici aveți la dispoziție 51 de food truck-uri cu meniuri din cele mai diverse. Așa cum era normal, m-am întâlnit și cu Food Truck-ul IndiVan la care mă opresc din instinct. Este a doua oară când îi întâlnesc și de fiecare dată mănânc ceva diferit. Toată lumea știe că mâncarea indiană este puțin mai picantă, prin urmare este exact ce caut după ce m-am holbat o oră la vinuri.
Am auzit că sunt două categorii de oameni: cei care își aleg mâncarea în funcție de vin și cei care își aleg vinul în funcție de mâncare. Este într-adevăr o bună metodă, dar eu prefer varianta 3: alege mereu ceva diferit la mâncare, iar vinul, dacă nu ești vreun oenolog, mergi pe mână vânzătorului, atâta timp cât cumperi de la un magazin specializat în băuturi.
Cât m-am plimbat printre Food Truck-urile de la Wine & Street Food Festival am văzut foarte mulți oameni care mâncau lucruri simple care ar plictisi și cel mai leneș pește, nu că aș cunoaște așa ceva, dar să fim puțini realiști, măcar în paragraful ăsta. Cartofi cu brânză mănânci și acasă și nu trebuie să fii ceva Chef. Dacă tot ajungi la un Street Food Festival și ești înconjurat de 51 de Food Truck-uri măcar i-a ceva ce nu găsești prea ușor.
Într-o măsură mai mică decât meniurile cu salate sau cartofi prăjiți, dar în creștere sunt mâncărurile ceva mai rare, precum mâncare indiană și mă bucur să văd oameni care vin pentru prima dată la evenimente de acest gen și aleg tipul de meniuri despre care nu știu mai nimic, cu excepția descrierii de pe food truck-uri.
Sincer, îmi pare puțin rău pentru cei care vor alerga la maratonul din acest weekend și vor trece pe lângă Wine & Street Food Festival, adică să alergi de-ți sare transpirația din tine în timp ce alții stau la masă, mănâncă și îți fac cu mână în semn de încurajare. O să fie o priveliște nu prea încântătoare.
Dacă tot suntem la secțiunea de regrete, îi regret și pe cei care nu pot ajunge în acest weekend la Wine & Street Food Festival, adică să fim serioși 80 de standuri cu vinuri și sfaturi de la experți și 51 de Food Truck-uri cu mâncare atât de diversă încât nici dacă ai flămânzii 2 zile nu ai putea să mănânci din toate, mai ales și standurile cu desert, doamne și ce bine arată. V-am făcut poftă? E bine, o să-mi mulțumiți când le gustați.
Lasă un răspuns