În fiecare zi mi se întâmplă să discut cu clienți pe subiecte care de cele mai multe ori mă depășesc, iar în câteva excepții, spre uimirea clienților, pot să continui o conversație pe care normal o poate face numai cineva care lucrează în domeniul respectiv. Care sunt legăturile dintre ele? Ce m-a ajutat să descopăr lucruri noi? Și, probabil cel mai important aspect, de ce este asta important?
Povestind aceeași idee ca în articolul vechi de mai bine de 1 an, dar din alt punct de vedere, lipsa comunicației dintre noi (doar că aici scot în evidență plusurile conversațiilor cu străinii) ne privează de ceva benefic și neplanificat.
Astăzi am avut o clientă luată pe comandă pe care am dus-o pe un traseu foarte scurt, dar cu excepția Bună ziua!; Doresc să ajung la….; La revedere! Altceva nu am mai discutat. Am plecat în cea mai apropiată stație de taxi și în doar câteva minute face din nou comandă. Am recunoscut-o după primul nume și după adresa unde am lăsat-o. De data asta a fost singură (când am luat-o mai era cu o fată mai mică, probabil fata ei). Nu mi-a mai vorbit cu dvs. și era mult mai deschisă, atât prin gesturi cât și prin discuția puțin mai lungă decât cuvintele protocolare.
Tot săptămâna asta am mai luat o clientă pe care am mai dus-o și în trecut. M-a recunoscut imediat și a fost foarte deschisă față de mine, povestindu-mi chestii despre vecinii ei și întâmplări de la locul de muncă. Aici nu am aflat nimic interesant, doar că unii bărbați sunt niște porci. Știu că zicala spune că uneori câștigi și alteori înveți, dar eu inițial am crezut că aceasta fusese excepția de la regulă, dar acum realizez că la sfârșit când mi-a plătit, mi-a dat un bacșiș destul de frumușel și mi-a mulțumit că am ascultat-o.
Pe Radu de la IndiVan l-am cunoscut datorită blogului, dar a pornit din taxi și am pornit o discuție cu un străin când nu am fi avut nimic să ne spunem. Aș fi regretat enorm dacă nu porneam discuția. Radu este un om diferit, cu o poveste interesantă și este primul, poate chiar singurul care a venit cu un food truck cu mâncare indiană, în România.
Pot să continui cu astfel de exemple încă o mie de cuvinte, dar toate au același punct de plecare și aceeași idee: ori eu ori clienții au pornit o discuție cu un străin și ori am învățat ceva nou care mi-a schimbat viața sau am creat o relație de prietenie.
Atât eu cât și clienții, la sfârșit rămânem cu informații noi și foarte utile. Astăzi am aflat că la podul peste Dâmbovița, de la Glina încă este închis pentru că nu au fost înălțate cablurile de înaltă tensiune care aparțin de Transelectrica și Enel. Eu am crezut că dacă le mai ridică/scurtează, înălțimea va fi suficientă cât să treacă și mașinile mai mari în siguranță, dar aparent există un motiv întemeiat pentru care ele atârnă atât de mult. Ele trebuie să fie mai lăsate pentru a se putea mișca libere atunci când bate vântul, iar dacă ar fi prea drepte, când plouă și îngheață s-ar forma țurțuri pe ele ceea ce le-ar îngreuna și într-un final s-ar rupe.
Din același motiv la colțurile caselor se lasă mai mult cablu și este în formă de rotund. Iar în cazul podului de la Nicolae Grigorescu către Popești Leordeni, acolo vor trebui să înlocuiască stâlpii care susțin cablurile cu unii mai înalți.
De la același client am aflat că în urmă cu puțin timp, când doamna Primar a înființat cele 21 de firme, firma lui a pierdut un contrat pe ultima sută de metri în favoarea firmei înființate de Primărie. Iar la scurt timp când a trecut prin locul unde ei urma să aibă de muncă, au stat de vorbă cu „meseriașii” și au aflat că respectivii nu aveau nici un fel de atestare, nici un fel de autorizație, erau simpli electricieni. Pentru acel contract a muncit câteva săptămâni pentru planul de lucru, iar el având autorizații și atestate în domeniu, inclusiv de la SRI pentru a lucra în zone mai sensibile.
Am avut și foarte multe situații în care am ajuns să socializez mai mult cu un client după ce l-am luat de minim 2-3 ori, iar când în sfârșit am început să discutăm mai multe, într-o oarecare măsură am regretat timpul pierdut în care am fi putut afla atât de multe unii de la alții.
Nu contează cine este străinul cu care discuți, abordează-l din nimic și dacă este dornic de discuție vei ajunge să descoperi lucruri noi sau vei crea o relație nouă de prietenie. Nu-l eticheta pe cel din fața ta că este avocat și ăștia sunt ciufuți, doar pentru că este la costum, poate se duce la interviu și vrea să facă impresie. Nu-l eticheta ca un neica nimeni doar pentru că nu are nume de firmă pe haine, experiențele unui om nu se transpun în firma pe care o poartă sau nu.
Fii dispus să discuți cu un străin lucruri pe care nu le știai!
Lasă un răspuns