Între 4 și 13 octombrie, Bucureștiul se transformă în capitala distracției pentru copii. Amuzante, fascinante și educative, filmele și atelierele din cea mai bogată selecție de până acum sunt gata să-i cucerească pe tinerii cinefili, la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Atenție: accesul părinților la proiecții și evenimente va fi posibil doar cu acordul copiilor!
Nouă lungmetraje de animație vor face deliciul micilor iubitori de film și alte 28 de scurtmetraje vor concura pentru premiul secțiunii, oferit în baza notelor acordate de către cei mai exigenți jurați. Aventura va începe chiar din prima zi de festival, cu povestea băiatului curajos din Iacob, Mimi și câinii vorbitori, care se hotărăște să-și folosească toată istețimea din dotare pentru a salva parcul orașului de la demolare. De și mai multe peripeții vor avea parte personajele din Cirkeline, Coco și rinocerii sălbatici, două fetițe hotărâte să viziteze Africa și să le demonstreze micilor cinefili că prietenia adevărată nu ține cont de culoarea pielii. Filmul a fost inclus în competiția pentru Ursul de Cristal la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și este recomandat tuturor copiilor de peste 3 ani.
Tot de la Berlinală vin și personajele nostime din Gordon și Paddy, un detectiv care visează la pensionare și curajoasa lui succesoare, gata să răspundă tuturor provocărilor neașteptate pe care noul său rol i le așează în cale. Nebănuite sunt și detaliile pe care le descoperă Vitello în căutarea tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată. Dorința lui de a afla adevărata poveste a familiei sale îl va face mai recunoscător pentru viața pe care o are.
Din Estonia, țara invitată la cea de-a 14-a ediție Animest, ajung la București Căpitanul Morten și Regina-păianjen, despre călătoria fantastică a unui băiat care visează să devină marinar, și trilogia care urmărește aventurile adorabilei Lotte, o cățelușă care depășește orice obstacol, grație prietenilor ei. Despre o altfel de prietenie, Povestea Prințesei Emmy ilustrează relația profundă dintre oameni și necuvântătoare, spre încântarea micuților care-și doresc, în secret, să comunice cu animalele.
Sosite din toată lumea, filmele noi și foarte premiate incluse anul acesta în competiția de scurtmetraje Minimest abordează subiecte diverse, de la familie, acceptare și unitate, și până la natură și protecția mediului înconjurător. Altele fac trimiteri la povești clasice, iar în câteva dintre ele, spectatorii fideli vor regăsi eroi pe care i-au cunoscut la edițiile anterioare. Câștigătorul Minimest va fi desemnat de juriul format din trei copii îndrăgostiți de poveștile animate.
Filmelor dedicate celor mici li se alătură, pe lista de recomandări, bine cunoscutul Missing Link, cel mai recent lungmetraj de animație produs de celebrul studio Laika și The Queen’s Corgi, aventura simpaticului cățel al Reginei Marii Britanii. O mulțime de alte povești potrivite pentru întreaga familie vor fi anunțate în curând, odată cu programul complet al acestei ediții.
Proiecțiile organizate anual la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie vor fi completate în acest an de evenimentele programate în două noi spații-gazdă. Muzeul de Artă Recentă și Opera Comică pentru Copii se vor alătura circuitului Minimest, oferindu-le copiilor și mai multe ocazii de a explora lumea fantastică a filmului de animație și de a învăța lucruri noi, jucându-se în voie la workshop-urile dedicate lor.
Programul complet al secțiunii va fi disponibil în curând pe site-ul festivalului, în secțiunea Minimest. Pentru înscrieri la atelierele de stop-motion și bandă desenată, le puteți scrie la: rezervari@animest.ro (pentru clase sau grupuri de copii) sau workshop@animest.ro (pentru înscrieri individuale).
În acest link găsiți informații și puteți cumpăra abonamente pentru Festivalul Internațional de Film de Animație Animest.
Cea de-a paisprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest va avea loc în perioada 4 octombrie – 13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE – Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE Musette și Club Control.
Lasă un răspuns