Au trecut câteva ore bune de când am văzut piesa de teatru Bad Talks, de Radu Iacoban, la Unteatru din București și mă tot gândesc cum să fac recenzia asta, cum să povestesc că un individ, un singur om a reușit să mă sucească pe toate părțile, el și cele 8 povești interpretate fără cusur. Mă uit în gol și tot nu-mi vine să cred.
Ingeniozitatea lui Radu Iacoban ne-a făcut pe toți din sală să credem că discuția simplă și directă cu noi este piesa de teatru și chestia e că făcea sens: Bad Talks. A glumit cu noi, am râs pe săturate și printr-o metodă ingenioasă ne-a făcut să regretăm dacă ne uităm la telefon pe durata spectacolului. Subtil, elegant și cu o doză suficientă de amuzament, Radu Iacoban ne-a indus în starea necesară pentru a înțelege ce avea să urmeze, doar că noi sau cel puțin eu nu eram pregătit.
Pe durata întregului spectacol am văzut 8 povești, 8 oameni diferiți și 8 situații diferite interpretate de același om, toate învârtindu-se în jurul unei singure idei. Fiecare poveste este creată individual și vă transmite câte o stare. Nu veți uita prea curând aceste povești și nici voi nu vă veți dori.
Teatrul este atât de permisiv ca și muzica. Un domeniu în care imaginația nu cunoaște limite, iar Radu Iacoban ne-a scos din normal și ne-a făcut să gândim.
Problema, da problema; cu aceste 8 povești este că au partea lor de dreptate și vă veți regăsi și voi cel puțin în jumate din ele sau cunoașteți pe cineva în situațiile respective. Nu este nimic întâmplător sau simplu. Aș fi putut să fiu la o terasă să mă bucur de briza noxelor și să bârfesc despre cele mai noi chestii neinteresante, dar am ales să merg la o piesă de teatru ce nu oferea nici o garanție, iar acum mă gândesc cum să mă întorc acolo și de ce trebuie să aștept câteva săptămâni ca să revăd piesa de teatru.
Într-o lume mai mult sau mai puțin imaginară, un eveniment șocant dă naștere unei reacții în lanț. De aici și până la instaurarea unei noi dictaturi, nu mai e decât un pas. Bad Talks, de Radu Iacoban este un spectacol dus cu pluta, populat de personaje pe care sigur le știi, dar cu care nu ai stat de vorbă niciodată. Un actor, o multitudine de perspective asupra unei situații ipotetice, care ar putea schimba cursul istoriei.
Textul acesta este un cadou oferit părinților mei. Cu un an în urmă, au venit din Italia la protestul organizat de Diaspora pe 10 august. Voiau să fie auziți și înțeleși, dar au dat de o societate care „doarme” și care nu vrea sa fie deranjată din somnul ei. Veniseră cu atât de mult entuziasm și au plecat cu dezamăgiri crunte. Tata, după evenimentele din ‘89, a zis: în țara asta nu o să se mai poată trăi. Ceea ce pentru euforia de atunci, era cam atipic. Anii care aveau sa vină i-au cam dat dreptate. L-am întrebat pe tata dacă o sa mai vina la un viitor protest. Mi-a zis: Normal. Vreau să mă întorc într-o țară în care se poate trăi. Îmi doresc enorm să prindă acel moment.
Radu Iacoban
Regizor, actor și dramaturg, Radu Iacoban semnează direcția artistică a mai multor spectacole, printre care se numără “O Intervenție” și “Constelații” la Teatrul Act, “After Hours” la Teatrul Național București, “Lecția” la Teatrul Mic, precum și ,,Îngrijitorul’’, de Harold Pinter, pus în scenă tot la Unteatru. Scenariile realizate de el stau la baza unor spectacole care s-au bucurat de succes atât în sectorul independent, cât și în teatrele de stat. Ca actor, și-a câștigat notorietatea și pe scenă, devenind una dintre cele mai apreciate prezențe, atât în București, cât și în țară, dar și pe marele ecran, în lungmetraje de succes precum Charleston (r. Andrei Crețulescu), Autoportretul unei fete cuminţi (r. Ana Lungu) sau Amintiri din epoca de aur (Vânzătorii de Aer) (r. Cristian Mungiu).
Vă recomand cu încredere piesa de teatru Bad Talks de Radu Iacoban. Bilete puteți achiziționa online de aici și nu uitați să aplaudați la final.
Lasă un răspuns