De o perioadă bună de timp nu mai am atât de multă încredere în doctorul meu de familie, doctor pe care îl am de când mă știu, așa că atunci când am avut câte un client care are legătură cu sistemul de sănătate (de stat sau privat) le adresez întrebări pentru a mă lămuri cât mai bine, dacă îmi sunt greșite alegerile în urma experiențelor cu doctorul meu sau am toate motivele de a face o schimbare, așa că vă invit în cele ce urmează să parcurgeți cu mine informațiile pe care le-am adunat în mai bine de 1 an, în speranța că vă va ajuta atunci când veți avea nevoie (să sperăm că nu va fi nevoie).
Experiență proprie.
Totul a început în urmă cu aproximativ 2 ani când m-am întors de la mare cu o răceală foarte puternică. Ce este drept că nu am avut deloc grijă de mine. Ieșeam seara târziu din mare, când ieșeam din baie stăteam în fața aparatului de A.C. fără nici o problemă (pe moment).
În zilele ce au urmat am început să mă simt foarte rău, dar am avut norocul de a avea în grupul nostru, o prietenă care avea ceva mai multe cunoștințe medicale decât restul, plus un mic ajutor din partea tatălui ei care este doctor și pentru restul concediului m-am simțit mai bine, dar nu suficient pentru a fi tratat total.
În drum spre casă am început să mă simt din nou foarte rău (ce este drept că renunțasem la medicamente). Spre norocul meu, ajunsesem deja în București. A doua zi am fost la doctorul de familie și de aici a început telenovela.
În loc de a mă trimite la un doctor specialis, al meu doctor, a crezut că mă poate ajuta, așa că mi-a prescris un tratament pe care aveam să-l urmez timp de două săptămâni, după care să mă întorc la el. Tratamentul nu a avut prea mare succes, mă simțeam în continuarea rău. Singurul beneficiu al tratamentului a fost că eram apt de muncă.
M-am întors din nou la doctorul de familie, a observat că nu mă vindecasem și a decis să să-mi schimbe tratamentul. Ai avut o răceală foarte puternică să știi, îmi spune doctorul. Eu deja credeam că am făcut sinuzită pentru că aveam dureri când la frunte, când la ceafă, dar el m-a asigurat că nu este cazul.
Alt tratament, alte două săptămâni, starea mea rămânând în același stadiu. Între timp aflu că această problemă este rezolvată de către un specialist O.R.L. După ce ajung la alt consult la doctorul de familie, îi cer o trimitere la O.R.L, fără alte tratamente din partea lui.
Eu am făcut polo pe apă, prin urmare specialistul O.R.L era cel mai bun prieten al meu, făceam otită la câteva luni, așa că mă duc la singurul specialist care mă cunoștea cel mai bine. Spre surprinderea mea, am fost certat de către doctoriță că nu am venit din prima la ea. Ori nu știam ori pur și simplu am uitat că orice durere care este de la gât în sus, ține de O.R.L.
Primesc vestea că am deviație de sept (problemă pe care înainte nu o aveam) și în funcție de cum reacționez la tratament, primesc și un răspuns dacă este cazul de operație sau nu. Pare puțin paradoxal, dar eu mă simțeam perfect după ce am urmat tratamentul, dar deviația de sept se mărise și era doar alegerea mea dacă vreau să mă operez sau nu.
În urma unor păreri a clienților care au deviație de sept, de la buni prieteni, fumători și chiar doctori; decid să nu mă operez. Singura problema era să mă obișnuiesc cu această problemă care în timp, după o răceală, am să mă vindec mai greu, iar respirația să fie cea mai afectată.
Concluzii:
- m-am simțit ca un cobai (fără acordul meu) pentru doctorul de familie, doar ca să vadă el care tratament funcționează și care nu, în condițiile în care putea să mă trimită din prima la specialist. A trebuit să aflu eu că acea problemă ține de O.R.L și probabil că dacă nu i-aș fi cerut trimitere, mi-ar fi dat alt tratament.
- în urma tratamentului de la specialist, după primele 2-3 zile am început să mă simt mai bine, în condițiile în care trebuia să-l urmez 10 zile.
- după mai multe discuții cu diverși prieteni (unii dintre ei lucrând în mod direct cu doctorii), aflu că și ei și-au foarmat această părere; doctorii de familie doresc să descopere ei rezultate. De ce să-l trimit la specialist? Că doar și eu am făcut facultatea de medicină. Nu sunt aici doar pentru a da trimiteri. Cam așa gândesc majoritatea doctorilor de familie, după părerea celor care au meseria de a interacționa cu ei, zilnic.
Aceasta a fost doar cireașa de pe tort pentru că probleme mele au început cu ceva timp în urmă când am văzut că nu se respectă ordinea la cabinet. Aveam programare la ora 14 și intram în jur de ora 17. Problema era că veneau persoane fără programare și pentru faptul că erau prieteni cu asistenta, intrau înaintea celor care aveam programare, nu s-a pus niciodată problema că ar avea urgențe medicale sau făceau parte din vre-o categorie care le facilita dreptul de a intra în fața tuturor. Programare pentru care aștept de multe ori și o săptămână pentru că nu erau locuri. Programare pe care trebuia să o fac direct la cabinet, în persoană pentru că la telefon nu avea timp să răspundă, era foarte ocupată asistenta, dar atunci când așteptam în salon, auzeam telefonul cum sună, așa cum auzeau și restul, inclusiv asistenta care făcea absolut orice, mai puțin să răspundă la telefon și mă gândeam, cum probabil acela era un om care nu avea timpul necesar să vină până la cabinet pentru a face o programare. Ce oameni nesăbuiți, să creadă ca pot rezolva lucrurile atât de ușor în secolul 21.
Urmată de experiența neplăcută cu deviație de sept și problemele cu așteptatul pentru o trimitere ca pe vremea cealaltă, cănd așteptai cu orele la o coadă interminabilă pentru strictul necesar, decid că este timpul pentru o schimbare. Așa că le-am cerut sfatul tuturor celor m-ar fi putut îndruma în direcția cea bună pe baza experiențelor.
Mulți m-au înțeles, alții au avut parte de aceleași experiențe neplăcute însă majoritatea m-au sfătuit să nu mai stau pe gânduri și să plec la alt doctor. După sfatul multor oameni care lucrează în sistemul de sănătate, am ajuns la concluzia că este cazul să-mi schimb doctorul de familie și de aici am început să-i întreb pe cei din același domeniu, care sunt procedurile.
Exista vre-o șansă să nu pot pleca de la actualul doctor? Sa nu am acest drept din cine știe ce motive? Să-mi facă actualul doctor de familie vre-o reclamație și să rămân fără doctor? La toate aceste întrebări care nu-mi dădeau pace, mi-a răspuns un client care lucrează în acest domeniu și m-a asigurat că nimic de acest gen nu se poate întâmpla.
Procedurile sunt următoarele:
- trebuie să vorbiți cu un doctor de familie dacă dorește să vă primească;
- trebuie să primiți o hârtie de la noul doctor în care să se precizeze că este de acord să vă primească;
- cu acea hârtie, vă duceți la actualul doctor și i-o înmânați. În acest mod îl anunțați că doriți să plecați de la el. Nu sunteți obligați să-l anunțați dinainte și nu are nici o bază legală prin care vă poate împiedica să plecați de la el.
- faza următoare ar fi să trimită dosarul dvs. medical la noul doctor. Aici este la alegerea lui dacă dorește să vi-l înmâneze sau să-l trimită prin poștă. Aici nu aveți nici un cuvânt de spus, oricum nu are nici o importanță pentru că…
- ultima etapă este așteptatul. Nu are importanță prea mare cum alege să trimită dosarul dvs. pentru că oricum aveți de așteptat aproape 1 lună (poate și mai puțin, depinde cât de eficienți sunt cei de la Casa de Sănătate) pentru a se face tranziția în baza de date, de la actualul doctor la cel nou.
Ca să verificați, puteți suna la cabinetul noului doctor de familie și să întrebați dacă s-a făcut tranziția.
Lasă un răspuns