Îmi aduc aminte cu nostalgie de vremea când intram pe internet pentru a vedea ce au mai făcut prietenii cu care, în mod normal, nu aș putea să mă întâlnesc atât de ușor. Era o metodă mai ușoară, rapidă și nu-mi ocupa prea mult din timpul meu.
Apoi au apărut rețelele de socializare: Hi5, iar apoi Facebook. Un loc în care găseam informații pe care, în mod normal, nu le-am fi putut afla fără să facem valuri printre prieteni. De la date personale, poze din diverse locații cu diverse persoane.
Acest flux constant de informații ne-a făcut dependenți și problema, în care ne-am adâncit singuri, a continuat să ne acapareze din ce în ce mai mult timp pe măsură ce ne făceam mai mulți prieteni, prin urmare, mai multe informații.
După care au apărut și paginile de presă, pe Facebook, ca printr-o tornadă, aveam și mai multe informații la dispoziție, iar asta ne satisfăcea dorința de cunoaștere. Nu mai era nevoie să citim cărți de istorie sau din diverse domenii de specialitate, pentru că citeam statisticile oferite de presă, pe Facebook, când doreau ei.
A fost frumos la început, pe Facebook. Vedeam la ce a dat like, persoana X sau cu cine s-a mai împrietenit persoana Y. Alt mod de a fi informat.
Problema pe care nu foarte mulți au văzut-o la acel moment, a fost că am încetat să mai căutăm informația, pentru că o primeam, pe Facebook, doar că primeam și primim în continuare, doar ce dorește Facebook să vedem.
Cu gândul că vom fi informați dacă dăm follow la pagini care scriu despre economie, război, îngrijirea părului/unghiilor/sprâncenelor, mașini, femei, bărbați cu mușchi, citate și alte domenii; renunțăm să mai intrăm noi, acolo unde este informația, pentru că ne-o aduce Facebook pe wall.
Așa se face că îi aud pe foarte mulți clienți: „am citit pe Facebook că….”. Creatorii de conținut, disperați după audiență, pun titluri de genul: „BOMBĂ: Cristina/Maria/Raluca s-a logodit!”; „DNA a făcut arestarea anului!”; „Mihaela/Andreea/Diana a avut o experiență șocantă când a ieșit din casă!”
Având trafic și distribuiri enorme la acest gen de articole, lumea s-a obișnuit cu acest gen de informații, nemaiștiind ce înseamnă un articol cu informații valoroase și greu obținute, pentru că nu erau „de ultimă oră – BREAKING NEWS!”.
Datorită unui prieten, am început să folosesc o aplicație unde pot să adaug eu, ce site-uri doresc și le citesc oricând doresc eu. Spre deosebire de alte aplicații unde mă lasă să aleg ce site-uri să urmăresc, dintr-o listă de-a lor. În aplicația asta, introduc adresa site-ului respectiv și primesc informații de la ei.
Așa se face că urmăresc DOAR site-urile de știri locale, naționale, internaționale și blog-urile pe care doresc eu, când doresc eu. Dacă nu am intrat 3-4-7-100 de zile în aplicație, știrile rămân acolo de unde am rămas ultima oară. Singura problemă va fi că am mult de recuperat, dar nu dispar, decât dacă resetez eu.
Într-o eră în care informațiile ne fac mai puternici, alegeți să vă alegeți informația pe care să o citiți și pe cine să urmăriți. Nu-i lăsați pe alții să aleagă în locul vostru ce să citiți și când să citiți. Aplicația se numește Feedly.
Lasă un răspuns