Cheia pentru un film bun nu stă în dezvăluirea poveștii din trailer sau în primele 10-15 minute din film așa cum „cele mai de succes filme” obișnuiesc să facă, nu. Ali Abbasi a înțeles asta și a dezvăluit suficient cât să te facă curios în continuare, dar și suficient cât să nu-ți poți da seama unde va duce povestea în următoarele 10 minute, dar dacă alegi să spui că undeva La Graniță, atunci ai nimerit-o.
La Graniță, în regia lui Ali Abbasi a avut premiera la Cannes unde a fost premiat cu Cel mai bun film din secțiunea Un Certain Regard, în 2018. Distincția a fost urmată de propunerea Suediei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, neajungând însă pe lista scurtă în această categorie, ci la Cel mai bun machiaj. Ciudat, interesant, mistic, supranatural sunt doar o parte din descrierile filmului realist magic al lui Ali Abbasi, inspirat din mitologia nordică, dar a cărui acțiune are loc în prezentul Scandinav.
Filmul spune povestea Tinei (Eva Melander), un ofițer de vamă mai special care are niște simțuri ceva mai dezvoltate. Ea simte vinovăția și rușinea oamenilor, doar că atunci când trece Vore (Eero Milonoff), simțurile Tinei sunt date peste cap. Ea simte că ceva nu este în regulă cu Vore, dar nu știe exact ce, însă mai simte și altceva, atracție (dacă putem să-i spunem așa) și la capitolul ăsta alege să se lase dusă de val.
Atracția asta ajunge treptat la altceva, la un sentiment nou pentru Tina pe care nu credea vreodată că îl va descoperi, însă Vore are multe secrete și informații despre cei ca ei, pentru că ei nu sunt oameni. Când Tina descoperă că întreaga ei existență a fost o minciună, toată viața ei normală ia o întorsătură neașteptată și singura întrebare pe care voi o să o puneți și cam singurul lucru pe care îl puteți prezice pe toată durata filmului este dacă Tina alege să trăiască în impostură sau să îmbrățișeze revelațiile terifiante ale lui Vore.
Filmul La Graniță te va face să gândești, pentru că nu este genul de film care să explice fiecare replică în parte, multe dintre ele te lasă pe tine să le deduci, iar rolurile. Oh Doamne. Ce frumusețe. Pe lângă rolul remarcabil al Tinei, mi-a mai plăcut foarte mult cum Sten Ljunggren și-a interpretat rolul de tată. Chiar dacă prezența lui a fost minimă, impactul lui și-a făcut simțită prezența.
Până în prezent, filmul La Graniță are 17 premii câștigate și 24 de nominalizări la diferite festivaluri de film. Trebuie neapărat să menționez și machiajul pentru că asta i-a adus aproape de a câștiga un Premiu Oscar. Uitați-vă cum arată în realitate Eva Melander (Tina) și Eero Milonoff (Vore) față de cum arată în film. Cel puțin Tina este cu totul altă persoană.
Vă asigur că este un film ce merită văzut în cinema. Puțin horror dacă ești genul de om care caută perfecțiunea în orice și puțin plictisitor dacă nu ești răbdător de fel. Pentru cele mai frumoase lucruri în viață ai nevoie de multă răbdare.
Se va teme Tina de acest nou din viața ei? Îi va păstra Tina secretul lui Vore până la sfârșit sau va alege calea oamenilor? La Graniță nu este un film pentru oameni imperfecți, este un film pentru oamenii care înțeleg că frumusețea stă în imperfecțiune.
Filmul La Graniță este bazat pe povestirea omonimă din volumul Let the Old Dreams Die, scris de John Ajvide Lindqvist, o senzație a literaturii fantastice suedeze. Lindqvist a lucrat 12 ani drept comendiant de stand-up și apoi a devenit cunoscut pentru ficțiunea cu vampiri Let the Right One In (2004), primul său roman, după care Thomas Alfredson a realizat o ecranizare, iar Matt Reeves remake-ul Let me In.
La Graniță va fi lansat în România de Voodoo Films începând cu 2 august și va putea fi văzut în București: Afi Cotroceni – Cinema City, Hollywood Multiplex Vitan, Cineplexxx Băneasa, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Europa, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union.
Botoșani: Cinema Unirea; Iași: Cinema Ateneu; Craiova: Cinema Modern; Cluj Napoca: Cinema Victoria; Bârlad: Cityplex; Pitești: Cinema Trivale – Sala Studio Fun, Cinema „Sebastian Papaiani”; Deva: Cinema Patria; Hunedoara: Cinema Flacăra;Târgu Mureș: Cinema Arta 3D; Bistrița: Centrul Cultural Dacia; Slobozia: Casa de cultură; Onești: Cinema Capitol; Lugoj: Cinema Bela Lugosi – din 8 august; Arad: Cinema Arta (10 august); Reșița: Cinema Dacia; Caransebeș: Cinema Luna; Petroșani: Cinema 3D Victoria.
Vă recomand să vedeți filmul La Graniță în cinema cât mai aveți ocazia, dar până atunci puteți urmări trailerul aici, care vă asigur că nu vă pregătește pentru marele final.
Lasă un răspuns