Salonul Internațional de Carte Bookfest 2019 a ajuns la ediția cu numărul XIV și ca de fiecare dată are loc la Romexpo, pavilionul nou B2, București, între 29 Mai – 2 Iunie 2019. Invitatul de onoare din acest an este Marea Britanie.
Pentru că invitatul de onoare este Marea Britanie, la Bookfest 2019 vor fi prezenți pe durata celor 5 zile ale evenimentului 10 autori britanici și un autor român stabilit în Marea Britanie. Sub motto-ul „Culture is GREAT”, cei 11 scriitori prezenți la Bookfest 2019 vor participa pe durata celor 5 zile de eveniment și la workshop-uri, ateliere de creație, lansări de carte și dezbateri. Cei 11 scriitori sunt:
- Claire North are două volume traduse la Editura Paladin, cărți F&SF(parte a Grupului Editorial ART): „Primele cincisprezece vieți ale lui Harry August” (2017, traducere de Alexandra Fusoi) și „Atingerea” (2018, traducere de Ioana Tudor).
- Sarah Perry este o autoare pasionată de istoria medievală și de scrierile biblice. Romanul său tradus în limba română, „Șarpele din Essex” (2018, traducere de Ioana Văcărescu), a ajuns în topul listei „Bestseller 2017”, fiind recompensat cu „Book of the Year” (British Book Awards).
- Clare Mackintosh este autoarea bestsellerurilor „Te las să pleci” (2016, traducere de Liviu Szoke), Te văd (2017, traducere de Mihaela Ionescu) și „Lasă-mă să mint” (2018, traducere de Mihaela Ionescu), publicate de Editura Trei. Pentru primul său roman, Clare Mackintosh a primit cel mai cunoscut premiu britanic pentru roman polițist.
- Ross Welford este autorul volumului „Călătorie în timp în compania unui hamster”, în curs de apariție la Editura Corint (traducere de Simona Neagu) și al volumului „Băiețelul de 1000 de ani” (în curs de apariție la Editura Vellant, traducere de Aurelia Ulici).
- Nikita Lalwani, scriitoare tradusă cu succes în peste 16 limbi, înscrisă în cursa pentru prestigiosul Man Booker Prize, cu romanul „Harul” (ediția în limba română: Editura Rao, 2008, traducere Andreea Ghierling), este o luptătoare activă pentru drepturile omului, preocupare care se reflectă și în dimensiunea social-politică a scrierilor sale.
- Arabella McIntyre-Brown și-a descris aventura stabilirii în Transilvania în volumul „Din Liverpool în Carpați. Cum mi-am găsit fericirea în inima Transilvaniei” (2016, Editura ALL).
- Mahsuda Snaith este autoarea cărții „How to Find Home” și explorează în scrierile sale viața de zi cu zi a celor defavorizați, fiind totodată angajată în numeroase proiecte sociale dedicate copiilor și tinerilor din familii defavorizate.
- Fiona Mozley are o carieră de succes în sfera ficțiunii istorice. Romanul ei de debut, „Elmet”, a reușit performanța de a se număra, în 2017, pe lista cărților finaliste la Man Booker Prize.
- Kirsty Logan este poetă, editoare, performer, critic literar, „writing mentor” și activistă LGBT, o prezență activă atât pe scena literară scoțiană, cât și în spațiul dialogului civic.
- Neal Layton, artist ale cărui ilustrații s-au vândut în peste 16 țări și au fost incluse în peste 60 de volume, va susține la Bookfest – Salonul Internațional de Carte un atelier de ilustrație.
- Născut și afirmat ca scriitor în România, dar stabilit de aproape zece ani în Marea Britanie, Eugen-Ovidiu Chirovici completează lista oaspeților de onoare ai Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția 2019.
Cultura și literatura britanică a zilelor noastre sunt fundamental legate de intersecția dintre idei și identități diverse, ceea ce a definit un sector creativ puternic și bine reprezentat în fața publicului din întreaga lume. Dialogul cultural are o putere deosebită de a transgresa diferențe sociale, culturale și politice, așa că programul Marii Britanii ca țară invitată de onoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest 2019 va celebra diversitatea și toleranța, cu povești vii, variate, spuse prin literatură, dar și alte medii artistice.
Nigel Bellingham, directorul British Council România
În cazul în care nu aveți deja o listă prestabilită și căutați puțină inspirație cu ce cărți să cumpărați la Bookfest 2019, vă invit să citiți în acest link și Topul cu cele mai citite cărți în 2018.
Pentru părinții care vin și cu cei mici la bookfest 2019 vor avea parte și de surprize organizate de edituri cu ocazia Zilei Copilului. Acestea vor avea loc mai mult ca sigur Sâmbătă – 01.06.2019.
Prezența Marii Britanii în calitate de țară invitată de onoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest este gestionată de British Council România și Ambasada Marii Britanii în România. Pentru alte informații despre Salonul Internațional de Carte de la București, Bookfest 2019, vă invit să urmăriți și pagina de Facebook a evenimentului. Intrarea la eveniment este gratuită.
Lasă un răspuns