Încerc să-mi amintesc de alt an, de alte alegeri la care nepăsarea oamenilor să fi fost atât de mare ca acum și sincer îmi revine în minte 2016. Da, acel 2016 care ne-a adus pe toți în Piața Victoriei, spunând răspicat că toți suntem egali în fața legii.
Nu găsesc nici o explicație pentru cei care stau acasă și nu ies la vot în ziua în care se alege viitorul Președinte al României. Am avut tragedia de la clubul Colectiv, am avut 10 august, am avut legea amnistiei și grațierii și câte și mai câte și cu toate astea nu ieșim la vot să apărăm democrația pentru care părinții și bunicii noștri și-au dat viața și pentru că nouă acum nu ne place de figura unui candidat și nu a ajuns în turul 2 „preferatul meu”.
Pentru că este perioadă de alegeri, tot mai mulți clienți pornesc discuția pe tema lor. Culmea, toți sunt contra psd-ului, dar ei sunt dispuși să boicoteze alegerile prezidențiale (să nu voteze deloc), doar pentru că nu-l suportă pe Klaus Iohannis și pe’asta eu nu o înțeleg deloc.
Au murit oameni la Revoluția din 1989 ca noi să avem acest drept, iar unii se gândesc că nu au cu cine să voteze. Culmea, fix oamenii care spun asta, au trăit în acele vremuri și ar trebui să știe ce-i așteaptă dacă nu iese lumea la vot.
Da! Democrația este în pericol. Ne-am mirat cu toții de ce la primul tur de alegeri prezidențiale psd a avut un scor atât de mare. Ei bine, psd are votanții lui, indiferent de ce fac ceilalți, ei au acei votanți asigurați. Dar cu cât ies mai puțini oameni la vot, cu atât procentajul psd-ului este mai mare. Deci dacă ar ieșii toți românii la vot, psd ar avea puțin peste 10%. Dar dacă lumea nu iese la vot, acei 10% se pot duce lejer în 50% și să atace democrația din România.
Am avut săptămâna asta câțiva clienți care îmi spuneau că nu sunt siguri dacă îl vor vota pe Klaus Iohannis, pentru că ei au votat cu Barna. Dar eu vă întreb pe voi, așa cum i-am întrebat și pe clienții mei: sunteți dispuși să-i dați psd-ului șansa să câștige alegerile prezidențiale, prin neprezentarea voastră la vot, doar pentru că nu vă place de Klaus Iohannis? Eu zic că a făcut multe pentru noi, iată avem în continuare alegeri democratice și mai mult decât orice ne putem exprima liber, fără sa fim bătuți, jigniți, sau aruncați în dube.
Mai am și discuții de genul: ce importanță are votul meu? Că oricum este doar un vot și ei se aleg între ei. Dacă duceți ideea asta mai departe la alți 100 și ăia 100 la alții 1.000 și tot așa, unde ajungem? Să nu mai ieșim deloc la vot, doar pentru că un vot nu contează?
Vă pricepeți la istorie? Istorie de câțiva ani, nu de 100 de ani. Știți cum s-a ajuns la Brexit? Pentru că o firmă destul de inteligentă, a făcut campanie prin scoaterea în evidență că referendumul care urma să aibă loc în Marea Britanie despre Brexit, nu are o importanță atât de mare. Oamenii nu au ieșit la vot, adică au ieșit în număr mic, dar au ieșit cei care contau, cei care au votat pro Brexit și cei care și-au dat seama de pericolul care urma. Dar majoritatea nu au votat, în special tinerii. Apoi când au înțeles de fapt ce a însemnat Brexit, au ieșit pe străzi în număr record, dar ce credeți, acum este prea târziu și nu mai pot da timpul înapoi.
Același lucru face și psd acum, prin discursurile lor care încurajează nepăsarea, ne face să fim docili. Locuiți în sau pe lângă București? Vă plac schimbările pe care doamna primar Firea le-a făcut? Nici mie, dar știți ceva? Vina este tot a voastră, cei care vă plângeți, dar nu ați ieșit la vot. Prezența la vot în 2016, la alegerile locale, în București a fost de 33,31% – uite știrea aici.
Nu vă place de Iohannis? Nu vă cere nimeni, dar până nu se schimbă clasa politică din România, încă folosim ca formulă de calcul – alegem răul cel mai mic. Tot aud că Iohannis nu a făcut mai nimic ca Președinte. Eu cred că mulți care spuneți asta nu știți prea multe despre ce poate și ce nu poate face un Președinte. Uite un video scurt și explicativ despre puterea unui Președinte, indiferent cine este el.
Parlamentul face legile, Președintele le promulgă și Guvernul le administrează. De la Revoluție încoace, psd a condus în Parlament, dar ar fi putut fi și mai rău. „Norocul nostru” a fost că înafară de Iliescu, psd nu a avut alt președinte și tot timpul au fost tabere diferite – psd la Parlament și Guvern (tot din nepăsarea noastră pentru că nu înțelegem importanța alegerilor parlamentare) și cineva de dreapta pe funcția de Președinte care să le mai taie din avânt. Vreți să îi dați psd-ului toată puterea?
Lasă un răspuns