La pas pe Calea Victoriei organizat de Primăria Capitalei prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București își propune anual să scoată bucureștenii la o plimbare care să le aducă aminte de vechiul București și pot să spun că le-a reușit.
Nu am idee cum a fost sâmbătă, dar duminică a fost plin de oameni și copii. Copiii au fost atrași de spectacolele oferite de: Teatrul „Ţăndărică”, Teatrul „Ion Creangă”, și Teatrul „Masca”, iar spectacolele au fost: „Motanul încălţat”, „Capra cu trei iezi”, „România dodoloaţă”, „Strigătele Parisului”, „Mateloții – întoarcerea pe mare” și multe altele; conform Creart.
Am fost uimit să văd cum cei mai atrași de spectacole au fost copiii care erau uimiți și aplaudau la fiecare pauză sau schimbare de roluri, iar adulții mai mult se bucurau de mica pauza pe care cu greu au obținut-o.
Studio-uri și panouri foto, animatori pe picioroange și în costume de epocă, defilări cu monocicluri, portretiști și caricaturiști, mimi, lustragii, magicieni, statui vivante, muzicieni stradali, sunt doar câteva dintre atracțiile cu intrare gratuită, prin intermediul cărora cei prezenți au putut redescoperi povestea uneia dintre cele mai emblematice artere ale Capitalei, Calea Victoriei, o stradă elegantă și plină de tradiție, care a purtat trecătorii într-o călătorie în timp prin „micul Paris”.
Trebuie să recunosc că am fost impresionat de La pas pe Calea Victoriei, nu doar că am reușit să mă plimb și pe jos pe Calea Victoriei după ce o străbat cel puțin o dată pe zi cu mașina, dar și de faptul că am văzut un altfel de București. Actorii costumați aș putea să spun că au fost atracția principală pentru mine. Se comportau exact așa cum am văzut în filme vechi.
Domnii aveau bastoane și pălării perfect asortate, iar doamnele și domnișoarele umblau cu mănuși și umbreluțe. După ce le făceam poze la actori, le mulțumeam că s-au oprit pentru a face poza cât mai clar, iar domnii aplecau capul la schimb și doamnele îmi zâmbeau larg și nu, nu era de la soare; gesturi care m-au făcut să mă simt ca într-un film, filmul meu.
Desigur, au mai fost și camionetele cu diverse tipuri de mâncare; de la shaorma și burgeri până la clătite și înghețată. Înghesuială mare a fost și la magazinele cu suveniruri care ofereau produse hand made tradiționale românești și diverse obiecte ce-ți lăsa o amintire cu București. Multă aglomerație am văzut și la buticurile cu produse parfumate care m-au convins să-mi schimb parfumul din mașină.
La pas pe Calea Victoriei pot să spun că a fost reușit, un eveniment ce ar merita organizat mai des din punctul meu de vedere sau măcar ceva asemănător, pentru că avem o istorie frumoasă și obiceiuri vechi pe care n-ar fi rău să le retrăim.
Din pozele de mai jos vă puteți convinge și voi.
Lasă un răspuns