Înainte de criza economică în care am intrat abia acum și înainte de toată nebunia asta cu coronavirus, cred că pot să vorbesc în numele majorității că eram ca niște roboți. Mergeam din weekend în weekend ca să ne resetăm și ocazional, ne relaxam, iar apoi o luam de la capăt.
În perioada sărbătorilor mai mari: Crăciunul, Paștele, 1 Mai, vacanța de vară și câteva weekenduri prelungite, dar inocente ne ofereau posibilitatea să ne resetăm cum se cuvine. Așteptam perioadele astea și le urmăream săptămânal în calendar cât de departe erau de noi.
Dar apoi o luam de la capăt. Zile lungi de muncă, multe comisioane și multe probleme care apăreau neinvitate. Foarte puțin timp liber petrecut cu prietenii și tot la fel de puțin timp liber pentru distracție. Aveam din ce în ce mai puțin timp liber pentru a învăța o abilitate nouă, petreceam din ce în ce mai puțin timp citind și aproape că nu-mi mai găseam timp să întâlnesc oameni noi.
Un prieten mi-a mărturisit (pentru că eu deja uitasem), că în urmă cu 4-5 ani, pe perioada verii făceam cam 2 escapade pe lună la mare. Dacă socotim doar lunile cele mai fierbinți, asta înseamnă minim 6 vizite. Vara trecută cred că am fost maxim de 2 ori.
Cu ce m-a ajutat perioada de auto-izolare
În primul rând am primit timpul liber pe care mi l-am dorit. Nu m-am mai trezit la ora 6 în fiecare dimineață și am reușit să dorm mai mult de 5-6 ore pe noapte și fără să fie zi de weekend. Vă jur, a fost ca un vis împlinit.
M-am dedicat mai mult timp scrisului. Mi-am schimbat câteva obiceiuri și mi s-a aprins flacăra pentru pasiuni mai vechi, fotografia fiind cea mai mare.
Mi-am impus câteva obiective pe care ori le-am amânat în trecut din cauza lipsei de timp ori nu eram sigur de ele. Însă un aspect mai important este că mi-am dat seama cum să gestionez consumabilele pentru același efect și în același timp să consum mai puțin.
Dacă înainte consumam 1-2 cafele pe zi făcând parte din banala rutină, acum chiar mă bucur mai mult de ele când citesc o carte și mă uit pe geam la copacii mari și verzi.
Dacă am crezut că experiența de vara trecută cu cortul la mare și la munte m-a schimbat, acum ard de nerăbdare să o repet, poate chiar săptămânal. Abia aștept să mă întorc în mijlocul naturii unde un simplu topor te poate ajuta să-ți faci rost de crengile necesare ca să aprinzi un foc de tabără și în același timp îl folosești ca mijloc de apărare pe timp de noapte în caz că apare vreun animal înfometat.
Perspective de viitor
Mulți și-au pierdut afacerile, locul de muncă sau persoana iubită, dar sigur au regăsit altceva. Iar dacă încă nu sunt conștienți ce anume au câștigat la schimb, să aibă puțină răbdare. Toate la timpul lor.
Poate luptai pentru afacerea aia pentru că era copilul tău, dar nu erai mulțumit de domeniu. Poate că locul ăla de muncă era cel mai bine plătit pe care l-ai avut, dar te făcea să te simți mizerabil. Poate persoana pe care ai pierdut-o te făcea să te simți întreg, dar te seca de putere și energie.
Poate, poate, poate. Dar criza și distanțarea asta ne-a oferit timpul necesar să gândim limpede la multe aspecte. Ne oferă curajul și posibilitatea să o luăm de la capăt indiferent de probleme.
Dacă înainte așteptam weekendul și zilele libere ca să ne relaxăm/resetăm, vă sfătuiesc să reflectați acum, mai mult ca niciodată pentru că suntem aproape de final. Reflectați la viața voastră.
Sunteți unde vreți să fiți? Considerați că afacerea pe care o aveți acum este cea la care ați visat? Locul actual de muncă vă oferă posibilitatea să vă împliniți visele? Persoana iubită vă ajută să evoluați? Vă face să fiți o persoană mai bună? Vă impulsionează să treceți la fapte și vă atrage atenția când nu faceți ceva bine?
Ce faceți acum, vă ajută să ajungeți unde v-ați propus să fiți peste 10 ani?
Ascultați versurile la melodia de mai jos și reflectați cât mai aveți timp. Ăsta este unul din marele beneficii ale crizelor – șansa de a reflecta, curajul de a trece la acțiune și oportunitatea să vă actualizați visele. Fiți deschiși la noi oportunități.
Lasă un răspuns