Numărul mare de oameni cu care interacționez zilnic îmi oferă posibilitatea de a observa un tipar. Deși majoritatea clienților într-o lună sunt angajați în cadrul unor companii mari, asemănările sau criteriile de compatibilitatea într-o relație sunt asemănătoare. Răspunsul la întrebarea: Cum vă dați seama dacă sunteți făcut unul pentru altul? mi-a fost oferit după discuțiile cu mai mulți proprietari de afaceri mici care sunt nevoiți să facă multe schimbări la început, până găsesc o rețetă ideală, iar business-ul să meargă singur. Iar de aici mi-a fost ușor pentru că aveam armata de angajați cu care am discutat mai multe și am reușit să le observ modul de gândire.
Criteriile unei companii pentru angajați
Mulți oameni aplică pentru un post în cadrul unei companii. Trece de interviu și începe munca. Ce nu înțeleg la început, iar alții niciodată, este că unele companii au niște reguli interne prin care își verifică angajații non-stop. Munca le este pusă sub lupă în fiecare an, numărul de proiecte reușite vs. cele pierdute, până chiar și faptul că uneori au nevoie de aprobare pentru a face ceva, este o metodă a managerului sau direct a proprietarului de a face verificările.
O companie dorește, desigur, să aibă omul potrivit pe jobul potrivit. În schimb, un angajat dorește să aibă un salariu mare și multe beneficii. Dar faptul că duci la bun sfârșit o sarcină, nu înseamnă neapărat că ești bun la ceea ce faci. De ce credeți că aveți perioada de învățare a metodelor și proceselor de muncă, la început? Uitați-vă la studiile pe maimuțe – cercetătorii reușesc să dreseze o maimuță să facă ceva, aproape orice, după ce repetă procesul mai mult timp. În cele din urmă, maimuța face singură tot procesul fără îndrumare.
Desigur, maimuța nu face ce faceți voi în corporații, dar ideea de a face o perioadă de training timp de două săptămâni, vă oferă cunoștințele de bază necesare.
Cine este diferit?
Ascultați melodia asta ca să aveți o idee despre ce urmează. La sfârșitul melodiei este acest vers – Ridiculous, without even trying, how do they do it?
Companiile asta caută – oameni care pot face sarcinile din funcția respectivă, cu cea mai mare lejeritate. Iar până vă găsește funcția respectivă, trec ani, trebuie să treceți prin teste și verificări de care majoritatea nu știu niciodată. Dar țineți minte că este atât în interesul companiei, dar și al vostru.
De ce al vostru? Pentru că atunci când faci ceva ușor (în timp ce alții poate se chinuie), înseamnă că îți face plăcere, te simți bine făcându-l. Trebuie să fie amuzant, distractiv și plăcut. Dacă nu este. Păi nu trebuie să fii geniu ca să-ți dai seama, nu?
Vei fi mereu stresat că nu termini la timp sarcina. Poate nu vei face mereu așa cum trebuie. Poate vei fi nevoit să ceri mereu ajutorul cuiva, iar asta înseamnă că îi mănânci timpul altuia, deci compania pierde, din nou. Iar cel mai important – nici un succes răsunător sau companie din top 10 din lume nu a apărut pentru că aveau sarcina/obligația de a face acel lucru, toate au răzbit pentru că a fost făcut din plăcere.
Nu poți cere mai mult de la viață dacă nu evoluezi. Nu te poți îmbunătății dacă faci ceva în care tu nu te simți în largul tău. Dacă tu duci sarcinile la bun sfârșit doar cu gândul la plata de la final și nu cu scopul de a învăța ceva nou, de a adăuga lucruri noi în palmaresul tău, de a te distra în timp ce le faci; atunci ai șanse mici să evoluezi. Iar dacă nu evoluezi, care mai este rostul?
Asemănările cu relațiile de cuplu
Iubirea exigentă este cel mai greu de oferit și cea mai importantă iubire
Evoluția personală există în orice relație de cuplu, doar că cei doi trebuiesc priviți ca un întreg.
Nu cred că are rost să menționez fiecare obstacol de care un cuplu se lovește atunci când evoluția se oprește. Însă cea mai mare problemă este lipsa conștientizării evoluției. Am întâlnit suficiente cupluri care se completau perfect și făceau totul în armonie de parcă comunicau mintal, iar când aflam că merg la aniversarea lor de 1 an, nu-mi venea să cred. În contrast, sunt cupluri împreună de un deceniu care se comportă la fel ca în prima zi. Speranța ca va fi mai bine este cea mai dăunătoare, iar în final singurul impediment în calea evoluției.
Există persoane care observa lipsa compatibilității sau a chimiei dintre ei și sunt în stare să zică – Pa! Mulți experți spun că 12 luni sunt suficiente ca să-ți dai seama dacă vă potriviți sau nu, iar 18 luni (în total) dacă lucrați la asta împreună. Orice altă scuză pentru a lucra mai mult face numai să crească procentajul de a rata.
Un parteneriat ideal este atunci când luptați împreună. O metodă buna de a evolua este să-l faci pe celălalt să-și vadă singur defectele care îl țin pe loc sau îl trag în jos și îl împiedică să evolueze, dar în același timp să faci asta în așa fel încât tot el să-și dorească să se schimbe. Apoi să-l ghidezi cu lucrurile la care trebuie să lucreze. Ideal ar fi să nu-i dați partenerului mură în gură cu ce trebuie să facă, pentru că atunci nu se va schimba niciodată, doar va rezolva problema prezentă. Este ca și cum ai pune un petic la un bazin spart.
Cum procedează persoanele mai puternice din relație
Am observat asta cel mai mult la femei, dar și bărbați sunt destui care folosesc practica asta. Un exemplu bun este confesiunea asta. Clienta mea se săturase până peste cap de lipsa prietenului ei. Nu o ajuta suficient, deși el muncea mai puțin ca ea. Îi lăsa mesaje clare pe care el, dacă le-ar fi observat, lucrurile între ei ar fi mers mult mai bine.
Nu este nici ea de lăudat, pentru că i-a luat 8 ani ca să-și dea seama că lucrurile nu se vor schimba prea curând și că este în beneficiul ei să-l părăsească. Dar o apreciez că îi lasă semne pe care el să le observe și să facă schimbări, crezând că el singur a ajuns la acea concluzie. Da. Ea îl ghidează, dar el nu este în stare să vadă asta. Ea lucrează cu el ca să devină mai bun, dar lipsa compatibilității dintre ei duce la timpul pierdut al amândurora.
Dacă i-ar fi dat sarcini cu ce să facă, așa cum cercetătorii fac la început cu maimuțele, el probabil că le-ar face în cele din urmă. Iar cu timpul ar accepta (după alte certuri) mai des, dar mereu le va face numai când ea îi va spune, nu pentru că el ar înțelege că ea nu mai poate sau că este de datoria lui să facă (unele lucruri).
Lasă un răspuns