Fiind una din cele mai mari povești de dragoste scrise vreodată și una din primele opere literare la care stilul realism magic face referire, Dragoste în vremea holerei îți va arăta ce înseamnă să lupți pentru dragostea adevărată, chiar dacă câteodată aceasta înseamnă să aștepți 50 de ani, 9 luni și 4 zile.
Dragoste în vremea holerei este scrisă de Gabriel García Márquez. Acesta a fost premiat în anul 1972 cu Neustadt International Prize for Literature și în 1982 cu Nobel Prize in Literature, iar pe lângă aceste premii, este considerat unul dintre cei mai importanți autori ai secolului XX și unul dintre cei mai buni în limba spaniolă. Asta dacă ajungi să te întrebi cine este acest individ și de ce se spune că Dragostea în vremea holerei este una din cele mai mari și frumoase povești de dragoste scrise vreodată.
Imediat după ce am terminat de citit cartea, am căutat câteva recenzii să văd ce părere au și alții despre această frumoasă poveste de dragoste. Unul pe care nu am reușit să-l uit și mi-aș fi dorit să-l fi citit dinainte, făcea referire la firimiturile de pâine pe care Gabriel García Márquez le lasă peste tot. Cholera…sau coleric (o boală). Fermentina…puțină fermentație. Dacă ești conștient de aceste picături de subtilități, vei observa că povestea va devenii și mai frumoasă.
Îți recomand și: Top cărți erotice clasice și contemporane
Dragoste în vremea holerei nu este cea mai mare și frumoasă poveste de dragoste pentru că are o intrigă pe măsură, nici pe departe. Chiar o pot explica dintr-o propoziție. Un băiat și o fată care trăiesc dragostea de tineri, dar tatăl fetei îi interzice și în cele din urmă părăsesc orașul, iar la întoarcere, după ce este curtată de altcineva, fata se căsătorește și băiatul așteaptă, doar că așteptarea asta este plină de evenimente, iar în tot acest timp, băiatul își păstrează dragostea doar pentru ea, pentru acea fată specială.
Amintește-ți de mine cu un trandafir
Ei bine? Te-a impresionat? Dacă da, ai fi printre puținii, dar ține minte că Gabriel García Márquez a câștigat premiile pentru literatură nu pentru vreun thriller. Modul în care autorul reușește să descrie toate acele întâmplări prin care băiatul a trecut, partidele de sex și orgiile la care a luat parte Florentino Ariza, până și un birou nevinovat era atât de frumos descris încât ai impresia că autorul se află tot timpul în dialog cu tine.
Finalul cărții pot să spun că a fost cel mai frumos și ingenios pregătit. Nu știu dacă motivul pentru care nu am prevăzut acest final a fost dorința mea de a ști cât mai repede ce se întâmplă în continuare încât nu m-am putut concentra și pe altceva, dar nici nu mai contează, pentru că a fost ceva grandios pentru o poveste de dragoste fără egal.
Citește și: 8 cărți recomandate de citit în vacanță
După ce am citit cartea Dragoste în vremea holerei, am încercat să mă uit și la filmul cu același nume. Nu am rezistat nici măcar 10 minute. A fost o încercare patetică de a reda întâmplările pe care Gabriel García Márquez le-a redat cu o măiestrie, aparent imposibilă de egalat.
Scriind această recenzie mă gândesc să o mai citesc încă o dată. Puține sunt cărțile care au acest efect.
Lasă un răspuns