Pregătește-te să fii recunoscător și pentru aerul pe care îl respiri. Pregătește-te să vezi că există zone în lumea asta unde se trăiește, nu de la o zi la alta așa cum mulți o facem, ci de la o oră la alta, iar hrana și supraviețuirea sunt obiectivele fiecărui om – copil sau adult. Pregătește-te cum vrei tu, pentru că tot nu vei fi pregătit, nu pentru haos și speranță, nu pentru Capernaum.
Am văzut multe filme care m-au impresionat, de la multe am învățat și câteva chiar m-au distrat, dar n-am vizionat nici un film care să-mi transmită atât de bine, de direct și de mult trăirile oamenilor din acel loc, nu până acum, până la Capernaum.
Zain, pe numele lui real Zain Al Rafeea, ca și restul actorilor din film sunt actori non-profesioniști ce au interpretat roluri care sunt foarte asemănătoare cu viața lor reală, acesta fiind primul lor film.
Dacă urmărești un film ale cărui personaje nu au trăit cu adevărat acele experiențe, nu are același impact asupra ta. Impactul este mult mai mare când știi că ai în față persoane reale care chiar se confruntă cu acele provocări.
Nadine Labaki
Un indiciu clar că un film este extrem de real poate fi reacția oamenilor. Uită-te cu atenție la oamenii din jur cum întorc capul și se uită la protagonist sau către cameră. Este adevărat că în majoritatea filmelor „civilii” se uită către cameră, dar aici parcă se văd gesturi și reacții mai naturale.
Protagonistul debutant Zain Al Rafeea este un refugiat sirian fără vreun fel de experiență actoricească ce joacă rolul unui băiat libanez (Zain) care fuge de părinții săi neglijenți, ajungând să-și poarte singur de grijă, până când găsește adăpost în șubreda casă a lui Rahil (Yordanos Shiferaw), o refugiată etiopiană, și a bebelușului ei, Yonas (Boluwatife Treasure Bankole).
Realizarea acestui film mi-a schimbat viața, m-a schimbat ca persoană, mi-a schimbat perspectiva asupra lucrurilor, lăsându-mi o senzație de vinovăție care nu mă părăsește niciodată. Nu poți fi cu adevărat la fel după o astfel de experiență. Este ca și cum nu mai ești îndreptățit să fii fericit, ca și cum nu mai ai dreptul la o viață normală odată ce ai trăit o astfel de experiență. Te schimbă pentru totdeauna.
Nadine Labaki
Când te vei uita la film și observi că nu te trece nici un fior la câteva minute, înseamnă că ai un cui în talpă. Te sfătuiesc ca atunci când te vei uita la filmul Capernaum să-ți pui întrebarea: de ce tot mai multe filme care reflectă o realitate, au un impact atât de mare asupra noastră și un succes greu de egalat? Răspunsul meu poate fi diferit față de al tău, așa că te las să-ți răspunzi singur, dacă vei mai avea cuvinte. Ca să înțelegi mai bine ce vreau să spun, uită-te puțin și la povestea filmului Lion, care tot una reală este.
Au fost câteva momente când am crezut că pot să ghicesc cum va fi continuarea, m-am înșelat amarnic. A fost și un moment când s-a încercat o situație amuzantă în care l-am văzut pe vărul lui spider-man, dar în acel moment deja nu-ți mai vine să râzi, nu după o așa experiență.
Filmul Capernaum are parte de zeci de premii și nominalizări. La premiile Oscar, Capernaum a fost nominalizat pentru Best Foreign Language Film of the Year, la Globurile de Aur a fost nominalizat pentru Best Motion Picture – Foreign Language și lista poate continua.
Acum, la câteva ore de la vizionarea filmului Capernaum, mă simt de parcă o bună parte de zi am relatat în fața unui public toată viața mea de până acum. Mă simt de parcă am detaliat momentele în care am luat decizii care mi-au schimbat viața și repetându-le mereu și pentru că m-am gândit la ele încontinuu, mă simt de parcă eu aș fi trăit toate acele experiențe și de parcă am simțit tot prin ce a trecut Zain în Liban, nu că aș fi vizionat vreun film.
Poate că sună ciudat, dar după un film de genul Capernaum, asta este cea mai bună descriere. Și cu toate astea pare ciudat să-l numesc film, când ce am văzut la cinema au fost experiențe prin care adulții, dar mai ales și copiii, trec zilnic.
Dacă la final nu auzi lumea cum plânge sau măcar să tragă de nas, înseamnă că nu ai fost la același film ca și mine.
Filmul Capernaum este distribuit în România prin Independența Film și poate fi vizionat la cinema începând cu 8 martie 2019.
Anca a zis
Incredibil film, nu ar trebui sa-l rateze nimeni.
Impactul asupra mea a fost devastator, mi-a strivit sufletul, mi l-a rupt, si iar mi l-a strivit!