De ceva timp tot observ acest trend, această nouă „meserie” de influencer. Dar ce înseamnă mai exact influencer? Ce îți aduce ție, cel care ești „influențat” și de ce ajungi să fii influențat?
Influencer înseamnă că ai puterea/talentul/capacitatea de a influența pe cineva să facă altceva decât își propusese inițial, să-i schimbi comportamentul unei persoane. Complicat, nu? Dar dacă ți-aș spune că el (influencer-ul) îți vinde altceva? Și nu doar un produs sau o schimbare de comportament?
Un influencer poate ajunge la acest statut prin 2 variante:
- își expune tot ceea ce face în viața personală și la muncă, distracție, etc, pe rețelele de socializare. Face ceva reclamă la început ca să devină cunoscut, iar într-un final pică în plasa lui de followeri câțiva, suficienți câți să fie uimiți de curajul acestui om de a-și expune chestii atât de intime în online. De acolo e suficient ca o persoană să distribuie mai departe și uite așa se poate ajunge viral. Ajunge să fie urmărit de câteva mii/zeci/sute/milioane de oameni și deodată este considerat influencer.
- varianta 2, iar aici este puțin mai complicat pentru că definește adevăratul influencer. Un influencer este persoana care te ajută mereu, să vezi ce este mai bun, pentru tine, în tot ce ține de viața ta. Discută cu tine dilemele pe care le ai și te ajută și îți explică de ce este mai recomandat să bei o apă plată decât un suc acidulat, iar dacă tu ajungi să înțelegi efectele dăunătoare sucului acidulat și să nu-l mai consumi, înseamnă că ai fost influențat. Foarte important, alegerea pe care o faci în mai bine, nu trebuie să-i aducă un profit în mod direct sau indirect persoanei care te-a influențat.
Ei bine, persoana din prima situație, odată ce ajunge să fie urmărită de milioane de persoane, firmele se bat între ele pentru a obține un contract de publicitate cu acea persoană. Influencerul dacă este activ pe mai multe rețele sociale: Instagram, YouTube, Facebook, Twitter și Snapchat; comisionul lui este mai mare.
La evenimente mari unde se adună astfel de influenceri, iar oamenii normali, followerii lui, vin de departe doar pentru a-l întâlnii în carne și oase, mai dau și bani grei, nici măcar nu primesc un moment cu un influencer, pentru că este o vedetă, pentru că are milioane de followeri, de ce ar sta doar cu tine câteva momente?
Asta este diferența pe care toate persoanele ce se intitulează „influenceri” nu o văd și nu o vor putea avea niciodată și tot din acest motiv, majoritatea persoanelor care îl adoră pe acest influencer, nu depășesc vârsta de 30 de ani.
Un influencer adevărat conștientizează că este mai important să ai 1 om care primește, de cele mai multe ori, atenția ta, decât să ai 1 milion de oameni care simt, o singură dată, că sunt băgați în seamă, atunci când spui la finalul unui video: „vă iubesc și vă mulțumesc!”. Dar cui mai exact? Cunoști în persoană măcar 1% din toate persoanele care donează pe canalul tău de influencer? Sau persoanele care cumpără prin link-urile tale de influencer?
Un influencer adevărat nici măcar nu aduce în discuție subiectul „profit” până nu vede în tine dorința de a te schimba, de a-i asculta sfaturile și a încerca să îmbunătățești ceva la viața ta. Un influencer adevărat, când se uită la tine, nu vede niște cifre, el vede o metodă prin care poate face un bine, cuiva, care are nevoie de ajutor, iar el are cunoștințele și mijloacele necesare de a face asta. Oricine îți spune altceva, caută doar profit.
Faptul că o persoană este urmărită pe rețelele de socializare de milioane de oameni și într-o poză/filmare adaugă și un produs (singurul produs) al companiei căreia el trebuie să-i facă reclamă, iar tu începi din acel moment să cumperi acel produs, nu înseamnă că personajul respectiv este influencer.
Dar asta deja nu mai contează pentru ca profitul companiei a depășit suma pe care a plătit-o pentru reclamă, tu ești fericit că folosești același produs ca idolul tău, influencerul a devenit și mai faimos și bogat decât era, deci toată lumea este fericită, nu?
Dacă ți-aș spune că femeia care te tunde știe mai multe despre ce șampon poți să folosești pentru tipul tău de păr decât o persoană care aparent, se pricepe și la schimbat cauciucuri? Dacă ți-aș spune că dacă ajungi să îți cumperi hainele de la același magazin/mall și te porți frumos cu oamenii respectivi, la un moment dat, acei oameni îți vor recomanda cele mai bune haine pentru tine? M-ai crede? Nici nu ai de ce, dar cu toate astea, îți spun că funcționează al naibii de bine. Asta numesc eu influencer!
Ipocrizia naibii mai este că influencerul respectiv, apare în diverse momente și spune, ca și cum nimeni nu l-ar auzi, doar persoana care îl filmează, că el nu acceptă contracte de la firme în care nu crede că îi poate ajuta pe followerii lui. De parcă el știe ce parfum/șampon/mâncare/băutură/haine sau alte lucruri, i s-ar potrivi fiecărei persoane din milioanele care îl urmăresc. Abia aștept momentul când o să apară înfluencerul căzut din ceruri care o să recunoască că în contractul semnat cu firma X, i se interzice să facă 6/12/18 luni reclamă la o firmă competitoare.
Puțini oameni observă că cei care idolatrizează acești influenceri, nu duc o viață mai puțin frumoasă decât influencerul pe care îl urmăresc, doar după ce aceștia încep să câștige bani serioși din reclame pentru că followerii lui cumpără tot cel el le recomandă. Poate din cauza asta, așa cum am spus și la început, majoritatea celor care urmăresc acești influenceri, au până în 30 de ani, pentru că după acea vârstă începi să vezi toate aceste mici detalii.
Dacă vrei să înțelegi mai bine tot ce ține de industria de influencer pe care rețelele sociale au creat-o, îți recomand să te uiți la filmul Follow Me. După ce l-am vizionat, am înțeles mai bine cât de departe a ajuns această nebunie și cât de mult au ajuns unii oameni să se vândă pentru a deveni influencer.
Pe mine mă amuză când întâlnesc în mașină copii de până în 20 de ani care îmi vorbesc despre produsul X și cât de mult mă va ajuta, dacă aleg să-l folosesc. Și-a dat seama acel puști în doar 20 de minute că viața mea ar fi mai bună dacă cumpăr produsul respectiv.
Sau mai este categoria de copii care îmi vorbesc de dezvoltare personală. Deci ei au citit și experimentat atât de multe, se luptă să devină influencer, iar în timpul liber se mai duc și la liceu/facultate și când mai întâlnesc câte un necunoscător ca mine, vor să-l ajute.
Lasă un răspuns