Subiectul de o nouă criză mondială a fost discutat de atât de multe ori în ultimii ani încât s-a dezumflat, acum este doar un subiect plictisitor pe care nimeni nu mai știe cum să-l abordeze sau ce să mai adauge la el. Mie doar îmi pare rău că marea majoritatea a oamenilor nu se deranjează să caute știri și în altă parte, înafară de știrile care le sunt livrate în mod brutal în fața ochilor sau prin reclame. Mă întreb, oare dacă știrile respective sunt atât de reale sau atât de bine făcute încât prevestesc un viitor crud, de ce mai au nevoie de reclamă?
Pentru aceia dintre voi care ați vizionat filmul The Big Short care, din punctul meu de vedere este foarte revelator în legătură cu Marea Recesiune din 2007, știți foarte bine că o criză de asemenea amploare nu apare peste noapte, ci se coace în ani de zile, iar pentru restul care nu ați văzut până acum filmul The Big Short, vă recomand să nu mai pierdeți timpul. Poate vă atrage faptul că în film joacă actori precum: Ryan Gosling, Christian Bale, Brad Pitt, Steve Carell, dar și mulți alți actori formidabili.
Sub toate aceste aspecte haide să discutăm și o știre care trece prin news feed-ul multora fără prea multă atenție. Conform acestei știri, Charlotte Russe, Family Dollar, Abercrombie & Fitch, Chico’s, JCPenney, Gap, Victoria’s Secret, Tesla și mulți alții care nu apar pe radarul site-urilor mari de presă, își vor închide multe dintre magazine. Conform acestei știri, în anul 2019, peste 5.000 de magazine se vor închide.
Acum lăsând la o parte vestea, dacă nu apocaliptică, măcar tristă, haide să facem un test de gândire și să vedem de ce acești coloși au decis să închidă atâtea magazine, ce i-a îndemnat să le închidă? Oare numărul tot mai mare de vânzări sau creșterea economică despre care vorbește partidul de la conducerea României?
Dacă pentru mine, un simplu taximetrist, este atât de simplu că lipsa vânzărilor i-a dus la decizia de a închide magazinele, consider că oameni cu funcții și experiențe mai mari în economie și istorie, pot să vadă că de fapt acesta poate fi un drum către o nouă criză economică mondială și așa cum știm cu toții, orice este prevăzut din timp, poate fi și evitat.
Pe mine m-a amuzat în fiecare an când apăreau acele știri care anunțau: vânzările automobilelor, caselor, chiloților cu dantelă, etc. au crescut față de aceeași perioadă a anului trecut. Mereu m-am gândit până când vor duce aceste creșteri, câți oameni vor continua să-și pună gaj la bancă bunurile personale pentru un împrumut prin care să-și cumpere alte bunuri? Nu știu dacă ești conștient, dar chiar în aceste momente ca și în ultimii ani, se produc bunuri în toată lumea, mai multe decât cumpărători sau bani disponibili. Prin urmare, se pune întrebarea: ce vor face producătorii bunurilor respective când bula asta se va opri din creștere? Banii investiți în producția bunurilor, când nu se vor mai întoarce sau nu vor apuca să fie materializați, ce decizie crezi că vor lua aceștia?
Am trecut la alt paragraf pentru puțin dramatism și pentru că deja era prea mare cel de sus. Ți-ai dat seama care este răspunsul? Păi de ce nu? Că doar am început articolul cu el: atâția giganți au anunțat închiderea propriilor magazine. Se leagă ceva?
În fiecare an descoperim că un nou gigant intră pe o piață nouă, deschide magazine și în altă țară, se mai deschid în aceeași țară alte x magazine. De unde atâta creștere economică când mulți pun bani deoparte timp de 3-4 luni pentru a-și permite un concediu de o săptămână cu familia într-o altă țară. Poate că și-ar permite mai des acest gen de concediu dacă nu am fi bombardați cu atâtea produse și poate că dacă am avea tăria să conștientizăm prioritățile de acasă față de aceste impulsuri de a cumpăra totul, am putea fi mai fericiți și nu ne-am gândi la o nouă criză mondială.
Citește și recenzia filmului Follow Me. Un film care spune totul despre social media și nu numai
În timp ce toată lumea mergea pe o ață extrem de subțire care traversa Marea Criză din 1929 – 1933, pe la mijlocul acestei crize, mai exact 15 august 1931, Montagu Collet Norman care era Guvernatorul Băncii Angliei și-a dat demisia. Din acel moment, criza mondială s-a intensificat și a atins punctul culminant. Industria automobilelor a fost printre cele mai afectate în acea criză.
Eu aștept cu interes să văd care este scânteia ce va declanșa „oficial” criza economică în care deja ne aflăm și ce vor mai face acești „conducători” când vor descoperi prin studiile de sute și milioane de euro că de fapt, cel puțin în cazul automobilelor, se produc mai multe decât oameni care le cumpără.
Lasă un răspuns