În ultimile 24 de ore am citit mai multe știri despre diverse site-uri, magazine și platforme care anunță reduceri de minim 50% la produse și servicii, decât am văzut știri despre planuri pentru izolare sau alte subiecte legate de virus. Bun, dar primul gând este: cui nu-i plac reducerile? Nu? Cu ce te vor ajuta reducerile astea dacă intrăm în recesiune?
Nu trebuie să fii om de știință sau vreun expert în economie ca să prevezi un scenariu ca acesta (deși fix din acest motiv vă recomand cărțile astea foarte bune de economie) și clar nu zic că sigur vom ajunge acolo. Dar mă gândesc și eu și sigur o puteți face și voi că oricum avem mai mult timp liber decât de obicei și nu ar fi rău să vă faceți planuri de viitor pentru cum va arăta situația după ce vom trece de coronavirus.
Două exemple oarecum apropiate de România cred vor fi suficiente pentru a mă face înțeles pentru toți. Bate vântul în restaurantele și magazinele din Milano – știre din 23 februarie 2020; Italia închide toate magazinele, restaurantele și barurile – știre din 11 martie 2020.
Astea două mici exemple sunt ce am găsit mai repede, dar gândiți-vă la firma lui nea Vasile cu 100 de tiruri luate în leasing sau poate noul restaurant de la colțul blocului care are 15 angajați. Știri de genul ăsta nu vor apărea în presă prea ușor, iar oameni cu un business mic, sunt foarte mulți.
Acest gen de afaceri au deja de pierdut și nici măcar nu suntem în situația de a vorbi despre metode de repornire a economiei. Până vom ajunge acolo, multe firme se vor închide. Oameni care acum încă sunt angajați, peste puțin timp nu vor mai fi.
Da, am înțeles că și în România a început să se lucreze la planuri de suspendare a taxelor pentru firme, pe perioada de izolare la domiciliu, dar taxele nu sunt suficiente. Statul te scutește de taxe, să sperăm că va forța băncile să-i amâne pe cei care au rate la bănci pentru o perioadă până va reporni economia ca firma să producă bani cu care să-și permită din nou să plătească ratele. Să zicem că vor găsi o soluție și pentru angajații care lucrează în domenii trase pe dreapta, dar aceștia de unde vor primi bani în continuare?
Nimeni nu știe cât va dura acest proces de oprire a răspândirii virusului, 2 săptămâni, 2 luni sau 6 luni. Dar în acest timp oamenii vor avea nevoie de bani. Să zicem că vom fi amânați (aici deja nu se mai pune problema de scutire, doar dacă va plăti statul pentru toți) și pentru facturile la curent, telefon, apă, gaze, întreținere, etc. Să zicem că în cel mai rău scenariu va dura 2 luni această izolare și vom primi mâncare sau vom mai avea posibilitatea să ne cumpărăm de la câteva magazine, cu restricții la produse.
Știre din 8 martie cu limitare la numărul de produse; știre din 12 martie cu limitare la numărul de produse. Unele magazine au acest gen de restricții doar la anumite categorii de produse, dar într-o lună este posibil ca orice produs să aibă limită.
Dar să zice că trecem cu bine peste toate aceste „poate” și „dacă” și în 1-2-6 luni revenim la normal, ca în urmă cu 4-5 luni când spărgeați banii pe orice distracție sau produs care anunța reduceri de o cifră, urmată de simbolul %. În tot acest timp, cei care vor sta acasă neplătiți, vor cheltui banii economisiți pe cele mai necesare nevoi.
După toată perioada asta de izolare, foarte mulți vor rămâne fără economii. Când totul va reveni la normal, nimeni nu va mai arunca bani în stânga și în dreapta pentru că au venit după o perioadă lungă și grea de strâns cureaua – recesiune.
Acum, înțelegând acest posibil scenariu sumbru, faceți-le pe plac magazinelor cu reduceri, platformelor online de jocuri și orice altă știre care anunță reduceri. Uitați-vă atent că în ultimile 2-3 zile au apărut enorm de multe astfel de reduceri, pentru că înțeleg nevoia de bani până ce toți oamenii vor realiza că nu mai este indicat să cumpere ceva ce nu-i ajută la izolare.
O parte foarte bună de oameni lucrează în domenii care le permit să lucreze în continuare de acasă și probabil vor mai fi plătiți. Dar cu ce ajută o firmă care crează spoturi de publicitate când companiile care ar fi plătit așa ceva nu mai lucrează? Multe granițe s-au închis și multe vor mai urma. Firmele de turism se joacă cu pixul de acasă pentru că nimeni nu mai pleacă în concediu acum, atâtea mii de tiruri sunt trase pe dreapta (granița), avioanele nu mai zboară – ce fac toți acești angajați? vor lucra de acasă?
Chiar și firmele care lucrează doar în online au companii clienți care probabil nu mai lucrează, deci cei din online pentru cine vor lucra?
Țineți de bani și nu cumpărați mai mult decât strictul necesar. Într-un diferit scenariu, eu voi greși, voi mă veți înjura că ați ratat reducerile la produse (care oricum vor fi din nou în câteva luni pentru că fix în aceste momente toate firmele anunță scăderi imense la vânzări de produse care nu implică strictul necesar și vor trebui să te convingă din nou să cumperi cu ceva reduceri), dar pe urmă, când totul va reveni la normal, voi veți avea niște bani economisiți pe care să-i spargeți.
Dar dacă am dreptate?
- Reduceri pe Steam
- Reduceri la jocuri pe PlayStation
- Avioanele consuma combustibil și zboară fără pasageri
- HTC a publicat raportul pe luna februarie și are scădere de 33%
- Boeing are mai multe anulări de comenzi la avioanele 737 Max decât comenzi noi
- Și Airbus are probleme
- Vânzările la iPhone în China a scăzut cu 50%
Lasă un răspuns