The Big Short este un film biografic, pe alocuri comedie, dar în cele din urmă vei constata că este o dramă, pentru că vei descoperi cum s-a ajuns de fapt la Marea Recesiune care, teoretic a început în decembrie 2007. De asemenea, pe lângă nota destul de măricică pe care o are – 7.8 și pe lângă numeroasele premii câștigate și nominalizările la diferite festivaluri de film despre care voi discuta mai jos, are și 15 premii câștigate la categoria cel mai bun scenariu adaptat, ceea ce spune tot.
Povestea filmului începe cu Michael Burry, interpretat magistral de Christian Bale, un doctor american, investitor, dar și manager la un fond de investiții care descoperă că piața imobiliară din America se află într-o bulă ce avea să explodeze, iar piața imobiliară se va prăbuși.
Luat în râs de aproape toți, s-a decis să parieze împotriva sistemului, iar băncile bucuroase de acest pariu, pentru că nu concepeau că se poate întâmpla așa ceva, mai ales că niciodată nu s-a întâmplat o astfel de criză, i-a luat banii cu zâmbetul pe buze. De acolo a mai aflat și Jared Vennett, interpretat de Ryan Gosling, care s-a urcat și el la bord și în cele din urmă, un telefon dat în locul greșit, l-a adus în acest scenariu și pe Mark Baum, interpretat de Steve Carell.
Filmul The Big Short are până în acest moment 80 de nominalizări și 37 de premii câștigate la diferite festivaluri de film, inclusiv un Premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu original și cea mai bună adaptare. Pe lângă cei deja menționați, în film mai apare și Brad Pitt.
Pentru că filmul The Big Short este o poveste reală, în spatele lui se află și o carte extrem de bună și foarte recomandată. Autorul – Michael Lewis a mai scris și cartea (pe lângă multe altele) Moneyball, iar filmul cu același nume, un alt film de succes, în rolul principal se află Brad Pitt – vezi trailer aici. Pentru cartea The Big Short în limba engleză – vezi oferta aici, iar pentru limba română – vezi oferta aici.
Citește și O nouă criză mondială – criza oamenilor păcăliți, a reclamelor și a consumului
Filmul este excepțional de bine făcut și poate fi înțeles extrem de ușor de oricine, chiar dacă este un film despre finanțe și bănci, acesta este unul dintre motive pentru care a primit până în prezent 15 premii pentru cea mai bună adaptare. Dar cu toate astea, eu ți-aș recomanda să citești întâi cartea. Eu nu am știut că în spatele filmului The Big Short este o carte și din câte am descoperit acum, una extrem de bună, iar dacă te pasionează acest tip de informații, fii sigur că din carte vei afla și mai multe – îl vei descoperi mai bine pe omul care a prevăzut sfârșitul.
Eu m-am uitat până acum de două ori la The Big Short și cred că am să-l mai vizionez, cel puțin încă o dată. Ultima oară am înțeles și mai bine jocul băncilor, nepăsarea și lăcomia care au dus la Marea Recesiune din 2007. Un set de informații care îți vor prinde bine să le ști.
Filmul The Big Short este și pe Netflix – îl poți viziona aici, iar dacă vrei să-l cumperi, îl poți cumpăra de aici. Pentru trailer la film, îl poți viziona de aici.
Lasă un răspuns