Anul trecut mi-a venit ideea să fac un top cu cărțile pe care le-am citit pe timpul verii. Lunile pe care le-am luat în calcul anul trecut, dar și în vara lui 2020 sunt: iunie, iulie și august. Am observat că a fost destul de citit articolul de anul trecut și am zis să continui tradiția cu ce cărți am citit și în 2020. Dacă vara trecută am avut doar 5 cărți citite, în 2020 am atins fabuloasa cifră de 8 cărți.
Nu cred că pandemia mi-a influențat prea mult această diferență pentru că pe timpul verii am lucrat. O mică diferență cred că au făcut-o cărțile în format audio. Nu am mai ascultat cărți până acum și am zis să-i dau o încercare. Mă gândesc să fac un articol și pe tema asta, pentru că am observat o mare diferență între cele 3 moduri pe care le folosesc pentru a citi cărți.
Dar la final de linie sunt fericit că am depășit media de 2 cărți pe lună. Culmea ironiei este că fiind vară te gândești că ai timp mai mult pentru micile plăceri, dar în realitate este exact opusul. Abia am avut timp și pentru citit. Însă de la an la an reușesc să citesc tot mai multe cărți. Desigur, dacă vara ar mai fi durat puțin, aș fi avut mai multe cărți citite pentru că am destule începute. Dar pe acestea le voi menționa la sfârșit.
8 cărți citite în vara lui 2020
Viața în sălbăticie – Bear Grylls
O carte pe care am început-o, am pus-o la loc în bibliotecă, iar am început-o și tot așa. Nu prea mă atrăgea subiectul, până când am început să ies cu cortul la mare și la munte, apoi aveam nevoie să aflu mai multe informații despre viața în natură, lucruri de care am nevoie la camping, obiceiuri sănătoase și productive pentru minte și corp, dar și multe alte sfaturi pe care probabil voi avea nevoie de ele sau nu. Nu se știe niciodată. O recenzie mai detaliată a cărții găsiți aici.
Reputația lui Bear Grylls este la cote maxime când vine vorba de subiectul – omul în natură. Are multe cărți scrise, însă momentan doar pe asta am citit-o. Viața în sălbăticie este plină de informații întoarse pe toate părțile. Nu ai cum să nu înțelegi un subiect. Însă nivelul acesta mare de informații poate deveni puțin plictisitor. Cam de asta am și citit-o pe reprize. În recenzia mare am pus și titlurile capitolelor în speranța că vă vor atrage și motiva să citiți fără pauze prea lungi. Sfaturile lui Bear Grylls pot fi de ajutor la nevoie chiar și în alte circumstanțe, nu doar dacă mergeți în drumeții sau concediu cu cortul și rulota.
Străinul – Stephen King
Stephen King a ridicat atât de mult ștacheta încât eu nu mă mai pot bucura de orice carte. Am citit doar câteva cărți de Stephen King, însă au fost suficiente cât să mă facă să fiu mai pretențios cu ce citesc, iar asta eu zic că este bine – să fii mai pretențios cu ce idei îți bagi în cap.
Despre carte nu am mai multe de adăugat decât tot ce am scris deja în recenzia cărții. Dar vă recomand să vizionați și serialul pe urmă. Nu reușește deloc să se aproprie de nivelul cărții, însă este plăcut să vezi cum prind viață personajele cu care ai avansat într-o aventură.
Arta negocierii – Chris Voss, Tahl Raz
Este prima carte pe care am citit-o? ascultat în format audio. Recomand acest tip de „lectură”? Da și nu. Dar am să revin cu o comparație mai târziu. Chris Voss este un specialist când vine vorba de negocieri, iar Arta negocierii este o carte în care și-a pus tot ce a descoperit în timp despre acest domeniu. Totul în viața noastră se bazează pe o negociere. Faptul că citiți aceste rânduri pot fi interpretate ca o negociere de a vă convinge să o cumpărați. Când discutați cu iubita/ul, vreun prieten, copilul dvs. sau încercați să alegeți restaurantul pentru diseară, la final se va termina cum unul din voi și-a propus de la bun început. Aia a fost o negociere.
Puteți să căutați pe internet mai multe informații despre Chris Voss, însă vă asigur că vă pierdeți timpul. Faptul că a lucrat în FBI ca negociator nu cred că este un factor atât de decisiv. Ideea principală în arta unei negocieri este să asculți cu atenție tot ce are cealaltă persoană de spus. Însă asta poate fi complicat uneori. Mulți veți spune că sunteți un ascultător bun. Chiar asta credeam și eu despre mine, doar reușesc să-mi îndemn clienții să-mi spună poveștile lor de o viață. Dar uite că am descoperit multe trucuri noi. Da, trucuri. Oricum o dați, informațiile astea vă vor face să fiți mai reci și practic veți fi mai lipsiți de reacții și emoții. Fiecare abilitate nouă învățată vine cu un preț.
Drive. Ce anume ne motivează cu adevarat – Daniel Pink
O carte excelentă de dezvoltare personală. Ideea principală se învârte în jurul teoriei că trăim într-o perioadă în care nu mai este productiv să motivezi pe cineva cu bani. Daniel Pink se referă la ideea asta ca la practica cu bățul și morcovul. Deși vine cu extrem de multe dovezi științifice și experimente cu grupuri de oameni care mi s-au părut extrem de fascinante, ideea principală rămâne aceeași și am avut de prea multe ori impresia că se repetă.
Cartea nu mi s-a părut extrem de wow pentru că am stat de vorbă cu mulți corporatiști, le-am auzit poveștile de birou și am prins multe idei de la ei. O mare parte de oameni care lucrează la birouri au dezvoltat involuntar această practică. Ei dau un randament mult mai mare dacă sunt motivați corespunzător, în loc să le fie promiși sume imense de bani. Banii la final rămân doar un rezultat al muncii lor temporare, dar scopul este ceva mult mai mare pentru care își doresc să muncească și îi fac să simtă că fac parte din ceva mai mare decât ei. Recomand cartea Drive, pentru un angajat începător (indiferent de domeniu), pentru oricine se simte blocat într-o bulă de timp (legat de muncă), pentru oricine își dorește mai mult sau pentru cine îi conduce pe alții. Este o carte excelentă.
Detectivă de Ocazie – Laura Stanciu
Detectivă de ocazie este cartea pe care nu am prevăzut-o, cartea de la care nu am avut nici un fel de așteptare pentru ca a apărut în biblioteca mea așa, pe nepusă masa. Dar a fost cea mai amuzantă și interactivă poveste pe care am citit-o anul acesta. Consider că tot ce am avut de spus am scris în recenzia pe care o găsiți aici. Dar dacă este nevoie să mă repet, chiar vă recomand să o citiți. Se parcurge extrem de ușor și nici foarte mare nu este.
Tunelurile de sub Zidul Berlinului – Greg Mitchell
Chiar acum am observat că Tunelurile de sub Zidul Berlinului este prima carte de istorie pe care o citesc în 2020. Cred că ăsta să fie și motivul pentru pofta imensă de istorie pe care o am acum. La fel ca și mai sus, vă recomand să citiți recenzia cărții. Cartea a fost puțin dificilă de parcurs, dar a meritat fiecare pagină. Greg Mitchell s-a documentat extrem de bine, iar asta se observă în nenumăratele surse și arhive pe care le tot menționează.
Este o carte despre istorie, cu spioni, controlul mass-mediei, frica oamenilor pe care o simți de la distanța asta, dar și speranța la o viață mai bună după Zid.
Vezi mai multe recenzii la cărți de istorie
If It Bleeds – Stephen King
Cartea este formată din 4 povești relativ scurte. Nu au legătura una cu alta, în schimb una dintre povești este continuarea unui personaj din recenta carte și serial – Străinul (The Outsider). Este ceva diferit de la Stephen King. Este o combinație tare diferită de povești care nu te lasă să te plictisești și nici nu apuci să ai dubii dacă merită să o termini, pentru că imediat începi altă poveste, cu alt stil.
O recomand mult pentru că deși este o carte în stilul lui Stephen King, nu este doar o poveste foarte lungă, așa cum ne-a obișnuit în ultima perioadă. Găsiți aici recenzia completă și descrierea mai pe larg la fiecare dintre cele 4 povești.
Principii – Ray Dalio
Mă gândeam serios să pun aici descrierea lui Ray. Eu așa am ajuns să citesc cartea. Un prieten a început să-mi povestească despre el, iar la final îmi spune că omul ăsta a scris o carte. În seara respectivă primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns acasă a fost să comand cartea. Serios acum, la câte a realizat Ray Dalio, cum să nu-ți dorești să-i asculți lecțiile de viață, business și principiile care l-au adus până aici?
Este unul dintre cei mai de succes antreprenori și investitori din lume. Figurează în topul 100 al celor mai bogați oameni din lume și în top 100 al celor mai influenți oameni din lume .Este fondatorul companiei Bridgewater cu care a pornit dintr-un apartament, iar acum este a cincea cea mai importantă companie din U.S.A. Nu am apucat să-i fac o recenzie mai detaliată. Însă cartea Principii este o lectura obligatorie, indiferent de motivul pentru care citiți cărți.
Alte 4 cărți începute pe timp de vară în 2020
Am obiceiul să încep foarte multe cărți. Citesc în funcție de starea, cheful și confortul în care mă aflu. Am săptămâni întregi când citesc numai de pe Kindle. După o zi lungă și obositoare parcă citesc mai ușor de pe un device cu o lumină perfect reglată pentru ochi.
Într-o perioadă aveam și 8-9 cărți începute. Spre norocul meu, pot să țin minte extrem de ușor tot ce am citit până în acel punct atunci când redeschid paginile unei cărți începute.
Practica asta poate fi un defect pentru că ajung să citesc o carte și în câteva luni, dar cam 90% din ce citesc îmi place. Iar în situația asta nu prea vreau să o termin repede. Prefer să citesc mai puțin dintr-o poveste, dar pentru un timp mai îndelungat.
Cealalta regina – Allex Trusca
Cam asta este și cazul acestei cărți. Deși este relativ scurtă și am început-o cam acum o lună, încă mai citesc din ea. Cealaltă regină vine în continuarea cărții Nebunul Alb. Chiar dacă a trecut ceva timp de când am terminat prima carte, în vara asta am reușit să o încep și pe Cealaltă regină. Este un science-fiction bun și mi-a adus aminte cu plăcere de prima carte.
Malorie – Josh Malerman (continuarea romanului Bird box)
Malorie este continuarea romanului Bird box care a făcut extrem de multe furori. Foarte mulți oameni au început să meargă pe străzi legați la ochi, exact ca în povestea din carte. Însă cei mai mulți s-au uitat doar la film. Sincer, filmul Bird box mi-a plăcut mai mult decât cartea. Prima carte din seria Bird box nu m-a impresionat deloc.
Cartea a doua Bird box a apărut la sfârșitul lunii iulie 2020. Asta înseamnă că abia peste multe luni o vom vedea tradusă în română. Eu n-am mai avut răbdare și am cumpărat-o de pe Amazon, iar acum o citesc de pe Kindle. Sincer, deși m-a deranjat că știu obiectul poveștii încă de la început și nu mă ține în suspans până la final, îmi place volumul 2 pentru că este mult mai bine scrisă. Reușește ca orice acțiune nouă să fie plină de surprize și chiar devine palpitant de urmărit. Dacă vreți să citiți Bird box volumul 2 în limba engleză, găsiți aici cartea.
Emoții date pe față. Cum să citim sentimentele de pe chipul uman – Paul Ekman
De departe una dintre cele mai bune cărți pe subiectul emoții, cum să citești expresiile persoanei cu care vorbești și cum să înțelegi mai bine corpul uman. Noi suntem constant bombardați de emoții. Unii dintre noi le scoatem mai ușor le vedere în timp ce alții știu să le stăpânească mai bine. Dar indiferent de cum le gestionezi, emoțiile ne aduc dintr-o stare în alta. Consider că este crucial să înțelegem ce se întâmplă cu corpul nostru în acele momente pentru a accepta, controla sau modifica starea respectivă.
Încă nu am terminat de citit Emoții date pe față și deja sunt uimit de volumul uriaș de informații. Eu, care lucrez cu oamenii și consideram că știu și înțeleg destule despre comportamentul lor, aproape că nu-mi vine să cred impactul emoțiilor asupra stării noastre. Partea bună este că multe pot fi gestionate și controlate.
Corpuri ascunse – Caroline Kepnes
Corpuri ascunse este continuarea romanului Tu (You). Marea majoritatea cunosc seria după serialul cu același nume produs de Netflix. Primul sezon al serialului respectă cam toată povestea din prima carte, însă sezonul 2 este destul, cam prea diferit față de cartea 2. Oricât de dezamăgitor pare a fi, eu mă bucur pentru că povestea cărții cu numărul 2 este mult mai interesantă decât sezonul 2 de pe Netflix.
Observ foarte multe discuții pe grupuri și forumuri de cărți, că volumul 2 nu-și are rostul. Că povestea din Corpuri ascunse nu este nici pe departe atât de mișto precum Tu, prima carte. Oameni care nu au nici o treabă cu scrisul își permit să dea nota 1 unei cărți. De parcă primul volum a atras prin poveste. Da, povestea a fost ceva modern. Un pasionat de cărți, dar maniac în timpul liber. A prins la public. Dar ce a prins cel mai mult a fost ritmul alert al poveștii și schimbările constante care îl bulversau și pe cel mai aprig cititor.
Lasă un răspuns