Topul celor mai bune cărți pentru adolescenți este o idee care a plecat de la mai mulți copii de liceu pe care i-am auzit cum se întrebau între ei dacă au descoperit cărți interesante. Răspunsurile erau mereu cam aceleași și nu auzeam nume de cărți pe care un adolescent ar trebui să le citească.
Foarte mulți dintre ei erau bucuroși când le recomandam câteva cărți de care ei nu știau și din descrierile pe care apucau să le citească în timpul cursei, de pe telefon, păreau entuziasmați. Așa am ajuns să primesc recomandări de la clienți pentru a face și acest top de cărți recomandate pentru adolescenți. Nu spun că acestea sunt singurele sau cele mai bune cărți pentru adolescenți, dar cu siguranță acestea fac parte din topul ideal pe care un adolescent ar trebui să le citească.
Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade. O lectură obligatorie pentru orice adolescent. Acesta va fi mult mai bine pregătit să facă față vieții după lectura lui Eliade. Pentru un impact mai mare asupra adolescentului, recomand cartea să fie citită în primii ani de liceu. O viziune interesantă despre felul cum vede el viața.
Împăratul muștelor este o carte clasică și dificil de egalat. Aceasta oferă adolescenților și adulților amatori oportunitatea de a învăța și înțelege singuri despre egoism, putere, distrugere și tragedie, plecând de la bunele intenții. Natura umană are multe fețe, dar a înțelege de mic despre ele și explicate pe un limbaj foarte simplu, sigur îl va ajuta la dezvoltarea personală ajungând singur la concluziile pe care Împăratul muștelor încearcă să le transmită.
Jules Verne este considerat unul dintre părinții genului științifico-fantastic. Acesta a scris cărți pentru adolescenți despre lumea din adâncuri, spațiu, aer, aventuri de călătorie, etc. Jules Verne este al treilea cel mai tradus scriitor. Printre cele mai celebre cărți vă recomand O călătorie spre centrul Pământului; 20.000 de leghe sub mări; Ocolul Pământului în 80 de zile.
Hoțul de cărți este bestseller internațional, dar are o problemă: nu-ți mai vine să o lași din mână. Cartea deși este adresată adolescenților, face furori și printre adulți. Hoțul de cărți este o carte din care se poate învăța o lecție importantă de istorie, iar în timpul lecturii cititorul se bucură de o poveste incredibilă, dar și de metoda genială de scris a lui Markus Zusak.
Mark Twain este considerat cel mai mare umorist american al epocii sale. Numeroase opere l-au făcut celebru, iar pe copii fericiți. Printre cele mai bune cărți ale lui Mark Twain se numără: Aventurile lui Tom Sawyer, Prinț și cerșetor, Un yankeu la curtea regelui Arthur și Aventurile lui Huckleberry Finn. Operele lui Mark Twain sunt ideale pentru orice adolescent.
Cei trei muschetari este unul din cele mai cunoscute romane ale lui Alexandre Dumas. Această carte pentru copii este plină de aventurile lui d’Artagnan care pune bazele unei prietenii cu Athos, Porthos și Aramis, trei mușchetari din garda regelui Ludovic al XIII-lea.
Stăpânul inelelor este o poveste plină de culoare, ce reușește să stârnească curiozitatea în orice copil. Aventurile pline de peripeții ale lui Frodo, munca în echipă din Frăția inelului și lupta grandioasă de la final ce-i va dezvolta pofta de măreție din orice copil. Filmele sunt magnifice, dar citind seria Stăpânul inelelor, îl va ajuta mai mult pe copil să se dezvolte. Dar înainte de a citi serie Stăpânul inelelor, vă recomand să începeți cu Hobbitul, aceasta fiind introducerea care face mai plăcută și mai ușor de înțeles seria.
Jocurile foamei de Suzanne Collins este o serie de 3 cărți pentru adolescenți. Seria este foarte apreciată printre tinerii cititori din toată lumea și bestseller internațional. Povestea cărților abordează subiecte pentru tineri despre romantism, aventură, scenarii apocaliptice, acțiune și fantezie. Subiectele cele mai importante pentru dezvoltarea imaginației în rândul adolescenților. Un prequel al seriei este programat să apară în luna mai. Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare este disponibilă la precomandă.
Anchetele lui Audrey Rose – o mini serie drăguță, scurtă, cu multe povești încă neuitate ale bunicilor și o metodă bună de a îmbina lectura cu poveștile frumoase. Poate fi greșit ca un copil sub 14 ani să le citească, dar acum rămâne la latitudinea fiecăruia despre categoria de vârstă la care se situează un adolescent. Puteți găsi aici o recenzie completă pentru Jack Spintecătorul și crimele din Whitechapel.
Jocul lui Ender – o serie perfectă pentru un adolescent însetat de cărți. Este puțin complexă în ideea că este bogată în detalii și am înțeles de la mulți oameni că unii copii chiar le-au citit de mai multe ori. Comunitatea sci-fi a lăudat această serie de cărți și îi înțeleg, te prinde repede. Nu faceți greșeala să vă uitați la film, nu este cine știe ce în comparație cu cartea. Credeți-mă, un adolescent căruia îi place să citească și este înnebunit de cam tot ce ține de sci-fi, o să vă mulțumească toată viața dacă îi puneți seria asta în mâini.
Bird Box. Orbește – din punctul meu de vedere, nu este chiar cea mai reușită carte, dar pentru un adolescent consider că este suficient de bună. Are momente când te ține în suspans și se citește ușor. Plus că pentru un adolescent poate avea impactul de a-l îndemna la fapte curajoase, ceea ce are nevoie. Găsiți aici o recenzie completă pentru romanul Bird Box.
Băiatul cu pijamale în dungi – despre cartea asta nu știu prea multe, doar am auzit-o ca recomandare pentru adolescenți de la mulți părinți. Ca și în alte recomandări, în funcție de cât de mult citește copilul dvs, Băiatul cu pijamale s-ar putea să fie puțin grea dacă are sub 14 ani. Un paragraf drăguț din descrierea cărții mi-a atras atenția foarte mult: Cititorul se va teme de momentul în care Bruno își va pierde inocența copilăriei și va începe să întrezărească adevărul, dar poate că lucrurile vor evolua și mai rău și el nu va descoperi deloc adevărul.
Labirintul – o serie care te ține cu sufletul la gură tot timpul. Cel mai mult mi-a plăcut că am putut observa și modul în care autorul a evoluat de la un volum, la altul. Este o lectura ușoară dar palpitantă. Fiecare capitol are acel ceva care te face să mai citești încă un capitol înainte să te culci. O serie pe care orice adolescent o va adora. Găsiți aici o recenzie completă pentru primul volum – Evadarea și aici pentru volumul II – Încercările focului. Un review care te poate ajuta: Cărțile sunt mai bune decât filmul, și acțiunea este diferită, la fel și personajele. Le recomand!
Instrumente mortale – dacă tot vorbim de fantasy, acestea sunt cărțile perfecte. Vampiri, vârcolaci, zâne, demoni și multe alte creaturi te va purta prin lumea creată de Cassandra Clare. O aventură întunecată, palpitantă și sexy. Beneficiul unei serii atât de lungă este că personajele noi, apar mereu, dar aveți grijă, poate creea dependență.
Vezi mai multe cărți scrise de Cassandra Clare
Cântec de gheață și foc sau Game of Thrones – este una din cea mai potrivită serie pentru un adolescent. Regi și prințese. Dragoni și monștri de toate felurile. Un tron dorit de mulți, dar de puțini cucerit. Un talent greu de descris pe care G.R.R.M. l-a pictat în cuvinte, cum a știut el mai bine. Un serial nemaipomenit a fost creat de HBO după această serie, serial care are parte de sute de milioane de oameni în toată lumea. Iar ca bonus, pentru că serialul a ajuns la final, deși ultimele două cărți încă nu au apărut, cine citește și cărțile va putea descoperi un final total diferit față de serialul făcut de HBO, cel puțin așa a anunțat G.R.R.M.
Vezi mai multe cărți scrise de Gorge R. R. Martin
Pecetea morții – așa cum am scris și în recenzie, pe care o puteți citi integral aici, Veronica Roth vine cu ceva nou, un fantasy diferit. Nu te plictisește absolut deloc, iar majoritatea personajelor sunt tinere, ceea ce face din punctul meu de vedere, acest roman și mai plăcut. A doua carte din această serie este, Cumpăna destinelor, este și mai captivantă. Are același scris lejer și plăcut. Cu siguranță recomand serie pentru orice adolescent. Găsiți aici o recenzie completă pentru Cumpăna destinelor, volumul 2 al seriei.
Magicienii – este acel fantasy din care magia are nevoie de o nouă definiție. Am fost obișnuiți ca atunci când pronunțăm cuvântul magie, să ne gândim instant la seria Harry Potter sau Narnia, dar aici, puțin paradoxal, magia este mult mai reală într-o lume parțial ireală. Mult sex, alcool, foarte multă magie și o școală de magie care dispare din peisaj odată ce Fillory intră în prim plan. O serie perfectă pentru orice adolescent.
Divergent – o serie excepțională care îl poate transforma și pe cel mai mare sceptic, în cel mai extremist fan. Eu am citit această serie cu mult timp în urmă și nici până acum nu am putut să o uit. Pentru mine a fost, este și va fi o serie perfectă din toate punctele de vedere. Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, trădări sfâşietoare, consecinţe uimitoare şi o neaşteptată poveste de dragoste. Puteți găsi aici o recenzie completă pentru volumul I – Divergent și volumul II – Insurgent.
Lasă un răspuns