La începutul lunii am făcut un top cu cele mai citite/cumpărate cărți în 2019, anul acesta am adăugat ca o noutate în articol și cărți pentru copii, iar săptămâna asta am făcut o postare pe Facebook cu 5 cărți pe care Bill Gates le recomandă ca lectură de sfârșit de an, pentru a începe anul nou mai optimiști. În acest articol vin cu 5 recomandări de cărți care mi-au plăcut mie cel mai mult în 2019.
În acest articol cu cele mai bune 5 cărți pe care le-am citit în 2019 voi adăuga și câte un link pentru a citi recenzia completă. Au fost câteva cărți care nu mi-au plăcut sau nu m-au impresionat suficient cât să le fac o recenzie, dar cărțile astea consider că merită din plin.
5. Secretele celor trei maeștri ai succesului pentru a-ți schimba viața – Napoleon Hill, Dale Carnegie, Joseph Murphy
Nu mă mândresc deloc cu faptul că în 2019 am citit doar o carte de dezvoltare personală, deși cred că am cumpărat vreo 10, dar a fost una și bună sau 3 în 1. Cartea asta conține 3 cărți separate, de scriitori deja celebri din domeniul dezvoltării personale.
Cărțile pot fi cumpărate separat sau direct cartea asta. Titlurile sunt: De la idee la bani, Puterea subconștientului și Cum să vorbim în public. Recenzia completă a cărții o găsiți aici.
4. The Institute – Stephen King
La categoria ficțiune/fantezie, mă lupt cu ultima carte a lui Stephen King, dar și una nu foarte veche pe care am citit-o la începutul anului – Frumoasele adormite, tot de Stephen King (găsiți recenzia aici). Nu înțeleg absolut deloc de ce aceste două povești sunt trecute la categoria horror. Nu mi s-au părut deloc povești horror. Spun că mă lupt, pentru că nu m-am decis care îmi place mai mult.
Frumoasele adormite mi-a plăcut mult și a câștigat premiul Goodreads pentru cea mai bună carte a anului 2017, dar același premiu l-a primit și The Institute de Stephen King (premiul din 2019). Diferența majoră este că am citit aproape 20% din The Institute și m-a cucerit la fel cum a făcut-o Frumoasele adormite, deci slabe șanse să mă dezamăgească până la finalul cărții.
În acest moment, The Institute sau Institutul, cum probabil că se va numi în România, încă nu se găsește de cumpărat în română, am găsit-o doar în engleză și doar la un singur magazin online. Eu am cumpărat The Institute în engleză, de pe Amazon și o citesc pe Kindle. Este o carte ce merită citită, este foarte bună și te prinde repede. Găsiți aici recenzia completă pentru The Institute.
3. Pacienta tăcută – Alex Michaelides
Ei bine și aici am avut o luptă de dus înainte să mă decid. La categoria cel mai bun thriller, din cărțile pe care le-am citit în 2019, cea mai bună carte a ieșit Pacienta tăcută de Alex Michaelides (găsiți recenzia aici), iar în colțul opus s-a aflat cartea de debut a lui C. J. Tudor – Omul de cretă (găsiți recenzia aici).
Pacienta tăcută a primit premiul în 2019 pentru cel mai bun mystery & thriller, iar la categoria cel mai bun debut, a ieșit pe locul 2, după Red, White & Royal Blue de Casey McQuiston.
2. Euro. Cum amenință moneda comună viitorul Europei – Joseph E. Stiglitz
Nici aici nu mi-a fost deloc ușor, dar consider cartea asta mai bună și mai importantă, pentru că este ceva mai prezentă. Este vorba despre o situație economică în care ne aflăm fix în aceste momente și oricând o poate lua pe arătură, iar eu îmi doresc ca oamenii să conștientizeze situația prezentă. Fără nici o legătură directă, deși este precizat și Brexit în carte, nu-mi doresc să existe vreun referendum pe tema cărții lui Stiglitz și mulți să nu înțeleagă imaginea de ansamblu, așa cum majoritatea din Marea Britanie nu au înțeles ce înseamnă exact Brexit. Găsiți recenzia completă aici.
Stăpânii finanțelor: Cei patru bancheri care au ruinat lumea de Liaquat Ahamed este a doua carte de economie care m-a pus pe gânduri. Diferența este că Stăpânii finanțelor este despre economie și istorie. Nu este un subiect de neglijat, pentru că putem învăța din greșeli și are multe informații care încă n-au ajuns prin spațiul public. Dar Euro este mai mult despre economie și politică sau practica politicii la nivel european, ceea ce m-a făcut să cred că este mai importantă decât Stăpânii finanțelor.
Stăpânii finanțelor a câștigat Premiul Pulitzer în anul 2010 pentru excepționala relatare a evenimentelor, iar Joseph E. Stiglitz este Laureat al Premiului Nobel pentru economie. Asta poate vă ajută să înțelegeți că nu sunt cărți de doi bani. Pentru Stăpânii finanțelor găsiți recenzia completă aici.
1. Inteligență erotică. Reconcilierea vieții erotice cu viața de familie – Esther Perel
Lăsând la o parte categoria din care o carte face sau nu parte, lăsând la o parte domeniul în care lucrați și domeniul în care vreți să vă specializați, citind cele mai bune cărți în 2019 sau doar ultimile noutăți; nimic din toate astea nu contează dacă relația cu partenerul de viață este la pământ. Inteligență erotică este o carte perfectă despre relații, psihologie, sex. Mai pe scurt o carte non-ficțiune, cu sfaturi bune din partea unui terapeut cu experiență în psihologia cuplurilor.
Imaginați-vă că există oameni care își exprim unul altuia cu ușurință dorințele și fanteziile sexuale. Imaginați-vă că există femei/bărbați care stârnesc dorință în partenerul de lângă ei doar prin simpla prezență, că sunt oameni care te fac să te simți slab, dezarmat și fără apărare. Acest gen de sentiment este ca un drog, pentru că în același timp îl simți și ca o siguranță, nu doar o senzație de slăbiciune. Imaginați-vă că ați găsit acea persoană, dar sunteți o persoană introvertită și nu spuneți tot ce ar trebui și când ar trebui. Acum imaginați-vă că nu veți mai ajunge niciodată în situația asta, pentru că ați citit Inteligență erotică de Esther Perel. Găsiți recenzia completă aici.
Lasă un răspuns