De vineri am reînceput munca și spre surprinderea mea am avut mai mulți clienți decât mă așteptam. Am avut clienți de diferite clase sociale și profesii. Cu majoritatea am discutat pe tema stării de urgență, alertă, coronavirus și cum s-au adaptat. Așa cum mă așteptam, am găsit păreri foarte diferite privind originea și scopul virusului. Însă majoritatea au avut aceleași păreri privind protecția împotriva virusului.
Sunt dezamăgit de comportamentul oamenilor privind propria igienă. Dacă înainte erau detalii pe care le ignoram pentru că nu mă interesa ce fac restul, acum le observ la fiecare client.
În cele ce urmează am să detaliez următoarele idei:
- cele 3 tipuri de clienți privind purtarea măștilor de protecție
- cât au învățat oamenii din această criză sanitară
- câteva impresii și sfaturi de la specialiști privind scopul și modalități de purtare a măștii
3 tipuri de clienți pe care i-am avut în taxi pe timpul stării de alertă
Clientul prudent și înțelegător
Acest tip de clienți am avut cei mai mulți. Oameni care mai citesc și alte site-uri de știri și urmăresc mai multe posturi TV, nu doar cele cu care s-au obișnuit. Înțeleg că acest virus nu este atât de letal pe cât exagerează unii, dar nu este nici de neglijat. Majoritatea proviziilor de mâncare, dar și de protecție și le-au făcut din timp, înainte să fie declarată starea de urgență.
Înțeleg scopul și beneficiile distanțării sociale și le respectă. Scopul principal fiind acela de a nu răspândi virusul dacă îl au și nu știu, dar și de a se proteja. Lucrează de acasă și ies doar pentru motive bine întemeiate.
De la acești oameni am descoperit tăria de caracter și convingerile puternice pe care le au privind propria sănătate. În schimb ce alții abordează timid aceste practici pe motiv că „așa trebuie”.
De asemenea am descoperit cât de mult contează și mediul în care lucrezi. Vă spuneam în articolul ăsta de beneficiile unei crize și cum putem aduce schimbări în viața noastră de pe urma acestei perioade. Cei drept, nu au fost foarte mulți oameni, dar suficienți cât să mă convingă de importanța acestui fapt. Mulți au făcut aceste schimbări la ultima criză care le-a zdruncinat viața pe care o duceau înainte.
Aceștia au luat acum măsuri de protecție datorită colegilor cu care împart același tip de gândire. Sunt compatibili și se ajută unii pe alții.
Clienții de bumbac
Acest gen de clienți ori nu cred în existența virusului pentru că nu cunosc pe nimeni care să fi murit de la el și ce se dă la televizor poate fi la fel de bine inventat, de către toate țările din lume și agenții sau organizații de sănătate – totul este o conspirație pentru ei. Ori nu cred că este atât de mortal pe cât i se face reclamă. Dar aleg să se supună regulilor impuse (nu recomandate) de către autorități.
Motiv pentru care ei folosesc măștile de bumbac pentru că acestea costă mai puțin și pot fi refolosite. Și-ar permite măști chirurgicale, chiar și la aceste prețuri, dar pentru că autoritățile nu impun un anumit tip de măști, ei preferă ce-i mai ieftin.
Clienții care știu ei mai bine
Acest gen de clienți nu se supun regulilor din timpul stării de urgență și alertă. Nu poartă măști pentru că virusul este doar un motiv pentru a ne pune să le cumpărăm produsele, iar ei să se îmbogățească de pe urma noastră. Totul este o făcătură pentru ei.
Nu am aflat prea multe despre acest gen de oameni pentru că am ales să nu-i iau.
Chiar am vorbit cu un coleg care acesta a luat două persoane de etnie și care nu aveau mască. Pe una a lăsat-o mai devreme, iar pe cealaltă a dus-o la gară. Aproape de destinație i-a sunat telefonul clientei și spunea că a început să o doară oasele, are gura uscată și are amețeli. Fix o parte din simptomele pentru COVID-19. Acesta s-a albit la față când a auzit-o.
Impresii și păreri
Nu este virusul atât de periculos pe cât se spune? Nu oricine este afectat de COVID-19? Măștile de protecție nu ne protejează împotriva virusului?
Da și probabil la multe alte întrebări asemănătoare, dar nimeni din domeniul medical și care să fie credibil, nu-i neagă prezența.
Mă deranjează oamenii care nu citesc un studiu sau mai multe publicații care și-au creat un minim de reputație, dar în schimb le bagă dubii oamenilor care au început să se protejeze. Dacă nu crezi și nici nu studiezi, de ce îi spui altei persoane cum să se comporte?
Găsiți aici un video destul de explicativ. Doctorul Desai răspunde la câteva întrebări cheie. La 6.50 explică pe baza unor studii cât de protejat ești dacă porți o mască.
Cât au învățat oamenii în această perioadă?
Chiar pe la începutul lunii martie vorbeam cu mulți clienți că dacă această pandemie a avut (până la acel moment), un impact benefic pentru populație, acesta ar fi conștientizarea și importanța igienei.
Nici dacă erau adunați un milion de influenceri cu scopul de a face conștientizare pe tema igienei, nu reușeau să o facă atât de bine pe cât a făcut-o coronavirus. Văd oameni care folosesc mai des un dezinfectant de mâini. Am întâlnit oameni care simt că duc mâna la față și se opresc.
Din păcate nu toți au făcut aceste schimbări. Am avut și clienți (de vreo două ori), femeie cu copil care s-au urcat fără mască, dar la insistența mea au ales să o pună, probabil pentru că eram singurul taxi din acel loc, altfel se dădeau jos.
Copilul punea mâna pe fețele de uși, îi căzuse pe jos o jucărie și apoi ducea foarte des mâna la față. Nu spun că ar fi mizerie la mine în mașină și clienții nu știu la ce s-au înhămat, dar tocmai acum, când vedem atâtea sfaturi despre cum să ne protejăm, îți lași copilul de 5-6+ ani să pună mâna prin niște locuri unde efectiv nu ai nici o siguranță că eu am șters înainte să te urci, indiferent cât de curat ai vedea în mașină.
Tu ca mamă ar trebui să fii mai protectivă cu copilul tău. Chiar și fără acest virus, nu știu cât de mult îl ajută pe copil să pună mâna peste tot și apoi să se scarpine pe față.
Masca de protecție
Am văzut foarte mulți oameni care purtau masca invers, iar mulți o purtau sub nas. Înțeleg că nu știi și probabil n-ai mai purtat până acum, dar nu trebuie să fii cocoș. Poți să întrebi că nimeni nu s-a născut învățat.
Înțeleg și că este dificil de respirat prin ea. Închipuie-ți numai oamenii din sistemul medical unde lucrează numai în spații închise, care pe lângă hainele obișnuite mai poartă și un halat, măști, mănuși și mai ales în perioada asta un costum special de protecție. Ei cum fac față? Ei de ce pot? Lor le pasă mai mult de viața lor și a celor din jur decât îți pasă ție? Așa s-ar părea.
Am văzut extrem de mulți șoferi care își agață masca de protecție la oglinda, de parcă ar fi parfum. Mulți pietoni care își țin masca agățată de cureaua de la pantaloni sau pusă pe antebraț.
Oameni buni, indiferent ce mască aveți, ea are un filtru de protecție – 20%, 40% sau 95%. Dacă expuneți partea aceea interioară a măștii pe stradă, treceți printr-un parc pe lângă alte persoane, bănci, animale, obiecte, etc. Anumite bacterii se vor depune pe acea parte interioară pe care voi o veți pune pe față și veți respira prin ea.
Lăsând acum la o parte coronavirus, veți inspira direct niște bacterii pe care le-ați adunat. Care este diferența între a respira bacteriile din aer fără mască sau cu mască, având bacterii pe interior? Dacă nu conștientizați problema asta, întrebați-vă doctorul de familie, poate dacă auziți părerea lui vă veți schimba atitudinea.
Care este problema că agățați masca la oglindă? Chiar și în interiorul mașinii voastre există bacterii și mai mult praf decât vă puteți imagina. Multe dintre ele se vor depune pe interiorul măștii din care voi veți inspira.
Impresii finale
Am avut ieri o clientă pe care am luat-o de la Spitalul Panduri. Are o poveste incredibilă și am să revin cu o confesiune despre ea. Fusese la analize pentru că avea probleme să vorbească. Aparent i s-au rupt din corzile vocale din cauza unei infecții la stomac. Nici ea, nici eu și probabil că mulți dintre voi nu v-ați aștepta să ți se rupă corzile vocale din cauza unei probleme la stomac, dar pentru doctori a fost ceva foarte posibil.
Fără nici o legătură directă cu cazul femeii, sper să înțelegeți că purtarea măștii ca o șapcă și apoi direct la gură de unde inspirați aer, nu poate fi niciodată ceva benefic. Nu spun că poate avea vreo legătură cu corzile vocale, spun doar că ceea ce vi se poate părea banal, poate să vă afecteze sănătatea.
Informații media
Numărul de telefon: 0800.800.358 este disponibil pentru informare. Orice nelămuriri aveți despre COVID-19, puteți suna. Mai bine sunați și lămuriți-vă cum să vă protejați și dacă câteva din practicile voastre de protecție de până acum le făceați bine sau nu.
Un articol interesant de la New York Times care ne arată cum s-a răspândit virusul
Video 1 & video 2 despre importanța spălării pe mâini și cum reacționează un potențial virus
Mai găsiți aici un video și aici încă unul despre purtarea măștilor
Stay at home – By order of the Peaky Blinders – ceva amuzant
Cum a mințit oficial guvernul francez că măștile de protecție nu folosesc la nimic pentru a acoperi lipsa acestora din spitale – articolul
Samuel L. Jackson citește o poveste amuzantă
Alt articol – Controversa măștilor de protecție. De ce tot mai multe voci avizate încep să recomande purtarea lor, inclusiv a celor făcute acasă
Aici găsiți un studiu foarte interesant pe care vi-l recomand
Razvan a zis
Clientii care stiu ei mai bine sunt peste tot. Ai dreptate, si aia cu „nu mi s-a intamplat mie, nu se poate intampla sunt destui. „