Această confesiune este mai exact povestea unui consilier din Primăria București, mamă a unui copil cu dizabilități, familie care stă în blocuri de locuințe sociale făcute de primărie și obligată să facă ce-i ordonă partidul. Dar oare ascultă ea de partid?
Problema contractelor atribuite cu dedicație
Cursa a fost destul de lungă pentru că i-am luat la comandă de la un spital de copii, iar ei locuiesc în blocurile de locuințe sociale tocmai la marginea Bucureștiului. Am vorbit despre multe, dar din păcate abia spre final mi-a povestit câte ceva despre copil. Fiind consilier la Primăria București, cunoaște cam tot ce se poate pentru a beneficia de ajutor pentru copilul ei. A aplicat la ce programe a putut și a obținut ajutor, doar că acest ajutor este dat cu mâna stângă.
Îi este decontat tratamentul și eventualele obiecte de care copilul are nevoie, doar că tratamentele trebuie să le facă doar acolo unde este trimisă și mi-a povestit că niciodată nu a fost trimisă la cel mai apropiat spital sau clinică de lângă domiciliul ei. De fapt, nici la primele 10 spitale sau clinici de lângă ea. Iar cu timpul a ajuns să se întrebe dacă mai merită acest ajutor. Da, banii pentru tratament și accesorii pentru copil costă o avere pentru cineva în situația ei, dar în același timp este oarecum obligată să meargă cu taxiul, spune doamna. Iar Banii pe taxi într-o lună ajung la echivalentul tratamentului primit pe gratis.
Se gândește ca iar fi mai bine să meargă la un centru mai aproape de casă că banii de taxi nu îi sunt decontați, iar timpul petrecut ajunge la două ore dus-întors. În același timp se întreabă și îmi mărturisește despre cum se fac aranjamentele. De ce trebuie să se ducă doar la acel spital? Pentru că așa se dau contractele, care pe urmă se plătesc niște comisioane pentru obținerea acelui contract. Pentru că doctori specializați în ceea ce are copilul nevoie sunt peste tot.
Blocurile de locuințe sociale
Din câte am înțeles de la clientă se pare că cine se pune pe lista pentru a primi așa ceva așteaptă cel puțin 10 ani. În aceste condiții, cu atâți de mulți români care așteaptă, unii chiar și de 15 ani, nu i se pare corect situația actuală cu refugiații ucraineni care vor primi acest gen de locuințe atât de repede și ușor când cetățenii acestei țări nu primesc. Se pare, zice ea că urmează să se finalizeze blocuri noi de locuințe sociale prin Prelungirea Ghencea.
Refugiații din Ucraina vor primii acele locuințe noi. Are dreptate sau nu? Eu zic că dreptatea este la persoana care îți răspunde, pentru că nu putem fi spectatori la tragediile care se întâmplă acum.
Cum este să fii consilier în Primăria București
Din câte am înțeles, clienta mea a fost ales pe bază de voturi, deci fără obligații foarte mari față de partidul pe care îl reprezintă. Însă problema este că primește constant telefoane cu indicații despre cum să voteze anumite proiecte și la care să nu voteze, iar problema este că ea nu este singura în situația asta.
Recent a fost un proiect pe care ea nu a dorit să-l voteze cu da, deși primise telefon de la partid să facă asta. Pentru aceasta nesupunere, s-a ales cu o penalizare de 20% din salariu și se pare că partidul are tot dreptul să facă asta, sub alte pretexte ce-i drept.
Dar din puținele lucruri pe care a reușit să mi le povestească și pe subiectul acesta, m-am lămurit și cu viața de consilier în Primărie. Când mă gândesc că în urmă cu câțiva ani eram entuziasmat de o eventuala candidatură pentru un astfel de post. Acum înclin mai mult pentru un post curat.
Lasă un răspuns