Aud peste tot numai discuții despre repornirea economiei. Aud și păreri cum că România nu are nevoie de repornire a economiei pentru că România nu a avut economia oprită. H A – H A – H A. Restaurante, cluburi, pub-uri, terase, magazine și mai numiți voi câteva domenii care au fost închise. Unele încă mai sunt închise. Astea sunt domenii, nu câteva bodegi. România încă are o parte a economiei oprită.
Nu este știința aerospațiala. Este ceva simplu. Dacă o țară, oraș sau companie a avut afacerea oprită, va exista și o perioadă mai dificilă care se va resimți la un moment dat. Nu există nici un fel de repornire a economiei care să sară peste etapa de criză.
Dacă citiți orice carte de economie care vorbește despre o criză economică, o să vedeți că numitorul comun este sentimentul de ușurare că economia și-a revenit. Urcă puțin, iar apoi o ia din nou în jos. Aici ne aflăm noi acum. În curba despre care se vor scrie zeci de cărți.
Dacă la începutul pandemiei se discuta despre o viitoare criză, în mintea oamenilor s-a creat acel sentiment că trăim o criză economică. Acum, pentru că s-au mai eliberat din restricțiile care au avut ca scop încetinirea virusului (țineți cont că nici o măsură nu a existat de combatere a crizei, așa cum a existat în US), oamenii se simt ușurați că totul a trecut cu bine. Dar greul abia acum începe.
Când va începe criza
În urma discuțiilor pe care le aud la clienți sau le port cu ei, dar și pe baza articolelor cu specialiști în economie, am ajuns la concluzia că adevărata criză o vom simți când cei din HoReCa se vor întoarce la muncă. Aici este spuma celor care fac banii să circule.
La hotel sunt cazați străinii care vin la noi pentru un schimb de experiențe cu firma pentru care lucrează sau pentru că firma are sediu și aici. Seara poate ies în oraș la un restaurant. Tot ei folosesc transportul public de persoane și zboară cu avionul. La oricare dintre aceste domenii se consumă lucruri. Lucruri care sunt comandate la furnizori. Furnizori care le cumpără de la fabrică. Uitați un lanț întreg care acum nu funcționează corect sau ca înainte.
Se discută în mai toată lumea deschiderea afacerilor pentru turiști, acum că vine vara. Un lucru este clar – aceștia vor putea avea un număr limitat de clienți. Dacă înainte intrau, să zicem 10 oameni într-un local sau 100 de oameni într-un hotel de la mare, acum vor funcționa în cel mai bun scenariu la o capacitate de maxim 70%.
Iar pentru că clienții vor fi mai puțini, automat și numărul de angajați va fi mai mic. Să zicem că din 5 angajați la un pub, de acum vor fi 2, maxim 3. Momentan toți acești angajați sunt în șomaj tehnic. Când se vor întoarce la muncă, nu vor mai reveni toți. Acela va fi momentul când adevărata criză economică va începe.
Cât de mare va fi criza economică și cât va dura
Criza economică va dura cel puțin 3 ani, dar consider că adaptarea cu noua schimbare va dura mult mai mult. Covid-19 ne-a arătat că se poate lucra și de acasă. Există firme care au anunțat că o parte dintre angajați vor lucra de acasă permanent. Deci mai puține clădiri de birouri (poate că multe se transforma în altceva).
La birouri se mai consumau chestii la aparatul cu fise. Se mai cumpăra cafea, lucruri de birotică, etc. Exista un om care făcea curat. Mai era și un om de pază. Un sistem de securitatea la vreo firmă de pază. Oamenii mergeau cu transportul public la muncă, mai cumpărau ceva de la magazinul din colțul clădirii de birouri. Toate astea dispar din economie.
O prietenă s-a întors la părinți la țară și nu știe când se mai întoarce la București. Își face treaba la fel de bine, iar prezența ei fizică la birou chiar nu este necesară. O putem condamna cu ceva? Nu. Aer curat, nu poluare de la București. Mâncare mai sănătoasă și condiții mai bune de muncă. Doar că orașul este mai trist fără ea.
Multe dintre servicii vor trece în partea de online. Foarte multe firme și instituții au învățat că pot umbla cu documente mai sensibile și în online. Nu este nevoie mereu de prezența fizică a angajatului. Schimbarea asta va fi radicală și aici mulți vor trebui să se adapteze.
Citește și opinia profesorului Nouriel Roubini despre criza care ne așteaptă.
Efectele politice la nivel internațional
Profesorul Nouriel Roubini face o mică introducere despre politica internațională, dar declarația șefului diplomației UE Josep Borrell este limpede precum cristalul. În funcție de cum se vor așeza aici apele, se va putea estima cu aproximație și durata crizei.
Dacă vă aduceți aminte că la începutul mandatului de Președinte al Americii, Donald Trump a spus că vrea să aducă fabricile acasă. Acum aduceți-vă aminte de știrile din urmă cu 1-2 săptămâni când Elon Musk a anunțat că vrea să mute fabrica în statul american Texas pentru că nu îi este permis să-și redeschidă fabrica din California.
Dacă ați urmărit știrile bănuiesc că ați observat lipsa de implicare ca lider a Statelor Unite ale Americii. A fost un lider, dar acum bate pasul pe loc, iar asta se observă de cam 2 ani. Va trebui să alegem cu atenție următorul lider. Uitați-vă cu atenție și la scandalul cu aparatele de internet de la Huawei.
Multe țări încă nu s-au decis dacă vor accepta ca Huawei să le ofere aparatele sau vor alege altă firmă. Decizia asta va reprezenta intenția acelei țări pe cine va urma în viitor, care va fi noul prieten.
Din păcate, toate astea au legătură. Coronavirus, faptul că America se retrage din a conduce, China produce tot, dar multe țări s-au săturat de ei de când cu virusul. Japonia este cea mai avansată țară și poate fi noul lider. Dar în același timp în India se duc majoritatea giganților. Recent Facebook a investit într-o companie telecom.
Toate astea împreună cu virusul și schimbările la care trebuie să ne adaptăm vor decide durata crizei.
Lasă un răspuns